1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Nissan uvodi sistem autonomne vožnje na auto-putu u serijsku proizvodnju
Nissan uvodi sistem autonomne vožnje na auto-putu u serijsku proizvodnju
1

Nissan uvodi sistem autonomne vožnje na auto-putu u serijsku proizvodnju

175
1
Podelite sa prijateljima:

Nissan naglašava da ruke treba da budu na volanu prilikom korišćenja ProPilot Assist sistema poluautonomne vožnje.

Ipak, japanska marka će na domaćem tlu ove jeseni uvesti istinsku „hands-free“ vožnju, koja dolazi u drugoj generaciji ProPilota, ispunjavajući na taj način svoje obećanje da će lansirati autonomni sistem s automatskom navigacijom za vožnju na auto-putevima do isteka dekade.

Predstavljen prošle nedelje, ProPilot 2.0 donosi nekoliko unapređenja i prednosti u odnosu na aktuelni sistem, koji je svoje mesto pronašao u 350.000 vozila širom sveta, od tržišnog lansiranja 2016.

Glavna među spomenutim prednostima je omogućavanje potpune autonomne vožnje na auto-putu. Sistem je sposoban da menja vozne trake, pretiče druge automobile i asistira prilikom izlaska iz vozne trake.

Trenutno dostupni sistem ne dozvoljava promenu vozne trake, niti prima naređenja iz navigacionog sistema.

Nova tehnologija će zadržati japansku marku na čelu kada je autonomna vožnja u pitanju, što je i prioritet nove strategije Nissana, rekao je Tecuja Idžima, direktor sektora razvoja autonomne vožnje.

„Sve funkcije su na najvišem svetskom nivou“, rekao je Idžima prošle nedelje prilikom predstavljanja novog sistema. „Biće veoma teško za druge da nas dostignu i preteknu. Imamo integrisane tehnologije najnaprednijeg nivoa.“

ProPilot 2.0 sadrži komplet od sedam kamera, pet radarskih senzora i 12 sonarnih senzora. Paket zaokružuje 3D navigacija visoke definicije. Ipak, nema lidara, senzorske tehnologije bazirane na laseru, koja je „hit“ u svetu autonomne vožnje. Idžima kaže da su Nissanov komplet senzora i mapiranje isto tako dobri.

Ipak, postoji nekoliko ograničenja:

  • Sistem dozvoljava vožnju bez učešća ruku samo u slučaju kada vozilo ostaje u jednoj traci. Japanski zakoni zahtevaju da vozačeve ruke budu na volanu kada automobil menja vozne trake. ProPilot 2.0 je sposoban da to radi autonomno, ali zakon nalaže da za svaki slučaj ruke vozača budu na upravljaču.
  • Sistem funkcioniše isključivo na auto-putevima koji su mapirani u 3D visokoj definiciji. Upravo ovo napredno digitalno mapiranje omogućava novom sistemu da pozicionira automobil s izuzetnom malom mogućnošću greške, mereno u centimetrima.
  • 0vaj sistem će biti za sada dostupan samo u Japanu. Idžima kaže da je vreme plasiranja na globalnom planu u fazi diskusija. U Japanu, debitovaće u Nissan Skylineu (Infiniti Q50).
  • Vozači i dalje neće moći previše da se opuste. Sistem koristi detekciju vozača da bi bio siguran da ovaj obraća pažnju na put i da je spreman da preuzme kontrolu u slučaju potrebe. Dakle, nema dremanja ili čitanja.

Jedna od ključnih funcija unapređenog sistema je njegova mogućnost da postavi destinaciju u navigacioni sistem i učini da se automobil sam doveze do dotičnog mesta, bar na izvesnim rutama na auto-putevima, gde ova tehnologija funkcioniše.

Snabdevač senzorima, Mobileye, obezbeđuje kamere za novi sistem, dok japanski „kartografski“ gigant, Zenrin, obezbeđuje 3D mape visoke definicije.

Autonomna vožnja je, delom zahvaljujući Karlosu Gonu, sada ključni stub onoga što Nissan naziva „Strategijom razvoja proizvoda inteligentnog prevoza“.

Šef japanske kompanije, Hiroto Saikava, rekao je prošle nedelje da želi da godišnja prodaja vozila opremljenih ProPilot poluautonomnim sistemom dostigne milion jedinica u naredne četiri godine.

Nissan takođe planira da prodaje ovu tehnologiju pod 20 oznaka na 20 tržišta.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Današnja vesta o „tegobama“ u saradnji na relaciji Google-Huavej na dosta surov i otrežnjavajući način otvaraju neka pitanja u ovoj i sličnim oblastima. Do te mere, da mi sve to pomalo liči na kulu od karata.