1. Home
  2. Vesti
  3. Verzija s najviše prestiža modela Zeekr 001 nudi autonomiju od hiljadu kilometara
Verzija s najviše prestiža modela Zeekr 001 nudi autonomiju od hiljadu kilometara
3

Verzija s najviše prestiža modela Zeekr 001 nudi autonomiju od hiljadu kilometara

1.68K
3
Podelite sa prijateljima:

Zeekr, čijim radom upravlja čuveni holding Geely, lansira najizdašniji električni automobil u asortimanu, s aspekta dometa s jednom dopunom. To je nova top verzija liftbeka koji je debitovao pre oko dve godine i to pod imenom Zeekr 001. Do sada je „nula-nula-jedan“ bio nuđen samo s baterijom kapaciteta 86 kWh i integralnim pogonom, kao i s pakovanjem baterija od 100 kWh i pogonom na zadnje točkove.

Evo sada prilike da izvestimo o uvođenju u ponudu modifkacije s trakcionom baterijom od 140 kWh.

Baterija koju pomenusmo pripada novoj generacijii litijum-jonskih pakovanja CATL CTP 3.0 Qilin. Prvi put je prezentovana prošlog leta i poseduje veoma značajnu energetsku gustinu. Šta to znači, a i sve ostalo u vezi baterija, možete pročitati u fenomenalnom serijalu Dejana Stankovića, a koji ćete pronaći ako u polju za pretrage ukucate „Anoda, katoda i nešto između“.

Da se vratimo mi ovoj konkretnoj baterijskoj jednici. Prizmatične ćelije iste zauzimaju 72% unutrašnje zapremine spram 63% koliko je učešće tih ćelija kod jedinice s cilindričnim modulima, onim koji se uklapaju u standard 4680. Energetska gustina doseže nivo od 255 W h/kg, dok sama baterija poseduje napredni sistem rashlađivanja.

Kao rezultanta okolnosti opisanih u gornjem pasusu, dimenzije nove baterije od 140 kWh su ostale u razmerama koje krase i jedinicu od 100 kilovat-sati. Dobro, skoro identične su veličine, ne u potpunosti. Ujedno, nova baterija je sa stanjem na današnji dan i najveća u svetu od onih koje su ugrađuju u putničke elektromobile.

Trebalo bi ovde naglasiti i da je brend Nio obećao da će uskoro započeti s proizvodnjom vozila koja će nositi baterijsko pakovanje kapaciteta 150 kWh, ali takve verzije još uvek nisu postale serijski modeli. Prvi model s novom  CATL-ovom baterijom je bio minivan Zeekra. Model je debitovao pre nekoliko meseci i nosi indeks 009. Ali, u slučaju modela nazvanog 001, upotreba novog magacina energije će doneti i mogući rekord.

Kako bi se snizila potrošnja goriva i masa vozila, nova top verzija nudi samo zadnji pogon i jedan električni agregat s dovoljne 272 konjske snage i 343 Nm obrtnog momenta. Dodatno, instalirani su i bazični naplaci od 19 inča, pa je deklarisana autonomija na nivou od 1.032 kilometara, spram 741 km koliko postiže verzija s baterijom od 100 kilovat-sati.

Međutim, ovaj parametar je dobijen oslanjanjem na nerealne standarde CLTC, a koji predstavlja kineski pandan protokolu koji nam je poznatiji i koji se zove NEDC. Dakle, u stvarnom svetu, domet će biti između 600 i 700 km, ali je i ovaj rezultat svakako za ogromno „bravo“. Dostupan je i sportski paket za koji je potrebno doplatiti, a tada dobijate felne od 22 cola i kočnice marke Brembo. Sedišta su takođe nova i više sportska.

Zeekr 001 s najimpresivnijim dometom u Kini košta 57,3 hiljada američkih dolara, dok uvodna verzija s jednim električnim motorom kreće s cenom od 42,7 hiljada zelembaća.

AutoRepublika

(1677)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zahvaljujuci boljem iskoriscenju zapremine baterije, 72% umesto dosadasnjih 63%, u bateriju istih dimenzija moguce je sada postici kapacitet od 140 kWh umesto dosadasnjeg 100 kWh. S obzirom na specificnu energiju od 0,255 kWh/kg nova baterija bice teska: 140(kWh) : 0,255(kWh/kg) = 550 kg.
Bez kucista, srafova, itd. Rezime bi bio da ovo nije nikakav kvalitativan skok u gradnji baterija, samo „sabijanje“ postojeceg materijala.

Bungi

Pola tone.? 🤔Preteško.Sa ostatkom karoserije izađe na 2000 kg, što je ozbiljna težina.Ne znam ni jedan drveni seoski mostić koji bi izdržao ovaj EV tenkić.Jeste da se rijetko ide na izlet, vikendicu ali auto i te potrebe mora zadovoljiti.

Matija

Sta se cudis, nije to nista novo. 🙂 Ova baterija je cak bolja od Tesline – 100 kWh kapacitet a tezina 700 kg! Paznja – ovaj podatak je star oko dve godine, moguce je da je i Tesla napredovao.