1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota: Još je potrebno rada na čvrstim baterijama i sintetičkim gorivima
Toyota: Još je potrebno rada na čvrstim baterijama i sintetičkim gorivima
0

Toyota: Još je potrebno rada na čvrstim baterijama i sintetičkim gorivima

114
0
Podelite sa prijateljima:

Kao što znamo, pre nekih šest nedelja, tačnije prvog aprila, s mesta šefa najvećeg proizvođača automobila u svetu, japanske Toyote, povukao se Akio Tojoda, istovremeno ustupajući mesto menadžeru po imenu Kođi Sato. Tim povodom je novi dirigent Toyotinog orkestra dao intervju kolegama iz britanskog Autocara, kojom priliko je obrazlago ideje kompanije na temu sniženja emisija i realizaciji proklamovanog cilja postizanja ugljenične neutralnosti do 2050. godine.

Skup radnji koje su predviđene je objedinjen u programu kom je dodeljen naziv Toyota Environmental Challenge 2050. Kako bilo, Sato smatra da ne postoji jednoobrazno rešenje, a da bi se dostigla klimatska neutralnost, mora se osloniti na više različitih tehnoloških rešenja.

Toyota se suočava s nekoliko poteškoća, kako priča Kođi Sato, pri čemu misli na trajnost čvrstih baterija. To ostaje ogroman izazov i pitanje koje zahteva rešenje. Ipak, on ostaje optimističan: „Ako rešimo ovo pitanje, energetska efikasnost će biti zaista fantastična. Radimo na tome, ali nam je potrebno još vremena.“ Toyota je u januaru 2022. godine već najavila da će hibrid s čvrstom baterijom biti u prodaji do 2025.

Slična je priča i oko sitetitičkih goriva. Ljudima od zanata je takođe potrebno još rada na njima kako bi se mogućnost njihove upotrebe približila realnosti, kaže pedesettrogodišnji Sato. Pomenuo je da u ovom trenutku, za proizvodnju sintetičkih goriva jeste potrebno utrošiti nesrazmernu količinu energije, pa bi bilo neophodno izvesti dalji tehnološki proboj kako bi komercijalizacija istog bila razumna.

Valja napomenuti da je Porsche pokrenuo proizvodnju ovog tipa goriva u svojoj čilenaskoj fabrici, pošto marka veruje da je moguće od propasti spasiti motor SUS, uprkos neizbežnoj električnoj budućnosti. Međutim, šef Volkswagena kao matične marke, Tomas Šefer se nedavno izjasnio u odnosu na sintetičko gorivo, rečima u kojima pominje „nepotrebnu galamu“, želeći da kaže da je motor s unutrašnjim sagorevanjem proizvod „stare tehnologije.“

Dalje, Sato priznaje da Toyota kaska za rivalima u oblasti baterijskih automobila, u smislu ponude manjeg broja modela s tehnologijom nulte lokalne emisije, međutim u nekom daljem delu izlaganja navodi i da je kvalitet značajniji od kvantiteta: „Ne radi se samo o brojevima, o tome koliko modela imamo u paleti, već o tome koliko su oni dobri, za kupce, ali i za prirodno okruženje.“

Naposletku, pored efikasnog oružja za redukciju štetnih emisija, a koje uključuje hibride, dopunjive hibride, baterijske modele i klasične koji konzumiraju sintetičko gorivo, Sato naglašava i važnost vodonika. Pritom, nije mislio samo na vozila iz segmenta FCEV, već i na ona s motorom s unutrašnjim sagorevanjem prilagođenim na energent zvani vodonik. Toyota već poseduje eksperimentalne modele ovog tipa. To su GR Yaris i GR Corolla, a koji su namenjeni eksploataciji na trkačkim stazama.

AutoRepublika

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments