1. Home
  2. Prezentacije
  3. Živi nastup novog roudstera zvanog AC Cobra GT
Živi nastup novog roudstera zvanog AC Cobra GT
1

Živi nastup novog roudstera zvanog AC Cobra GT

188
1
Podelite sa prijateljima:

Ovaj automobil je najavljen i virtuelno predstavljen još početkom marta, kada smo i pisali o njemu veoma opširno, ali nas to neće sprečiti da sada priču dodatno obogatimo novim pojedinostima. Prvo pojavljivanje uživo ostrvskog roudstera je upriličeno u Londonu i ispostavilo se da čelnici kompanije nisu u startu sve karte stavili na sto. Otuda ovaj članak.

Hajmo da se podsetimo barem u kratkim crtama, da AC Cobra GT nije još jedna verzija klasične Cobre iz modelne 1962. godine. To je zaista nov automobil, vešto stilizovan kao legendarni predak. Roudster je konstruisan oslanjanjem na moderne tehnologije i materijale, dok je unifikacija dva modela iz različitih doba, jednaka nuli. Čak su i dimenzije i proporcije nove Cobre u potpunosti različite. Međuosovinski razmak je porastao za 284 milimetara (do 2.570 mm), dok je sveukupna dužina narasla za 110 mm (do 4.330 mm). Ovo je urađeno s ciljem obezbeđenja dodatnog prostora u kokpitu, koji bi trebalo da je dovoljno komforan da ugosti dva povisoka putnika.

Karoserija je izrađena od aluminjumskog kutijastog okvira koji je razvijen od strane italijanske firme Cecomp spa, i to sa spoljnim panelima izvedenim od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima koji su pričvršćeni na ram. Čak je i golim okom moguće videti da je konstrukcija razvijena imajući u vidu savremene standarde bezbednosti. Vetrobranski okvir više nije tu samo radi puke dekoracije, već moćna petlja osmišljena da štiti putnike u slučaju prevrtanja, i to u sadejstvu sa stubovima iza. Neto masa vozila s uračunatom prosečnom težinom vozača iznosi 1.400 kilograma.

Cobre tradicionalno pokreće Fordov osmocilindraš, dok novi model nastavlja s tom tradicijom. Glavne jedinice su unificirane s Mustangom, i u gami su predviđene dve verzije. Baizčna nosi atmosferski V8 s pet litara zapremine iz porodice agregata Coyote. Isporučuje 460 konjskih snaga i 570 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Alternativna opcija nosi isti motor ali s natpunjenjem, pa je i snaga impozantnija. Doseže cifru od 663 „grla“ i 780 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Plus, može se poručiti i određeni unapređeni kompresor, pa se onda može iscediti još koje „konjče“ iz pogonskog sklopa.

U oba slučaja je moguće izabrati šestostepeni ručni menjač ili desetobrzinsku automatsku transmisiju. Ali, vozne karakteristike su i dalje proračunate i date takve kakve su, bez navođenja da li se radi o ručnom ili automatskom menjaču. Atmosferska Cobra može da ubrza do „stotke“ za 4,5 sekundi, dok ona s kompresorom sprint obavi za 3,4 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 250 i 278 km/h, redom.

U bazičnoj modifikaciji je instaliran diferencijal s ograničenim proklizavanjem, samoblokirajući Torsen se doplaćuje. Varijanta s kompresorom nudi moćnije kočnice. Prečnik diskova je tu uvećan sa 380 na 394 mm na prednjoj osovini, dok su šestoklipne čeljusti identične kod oba varijateta. Nazad su jedinice prečnika od 330 do 378 mm, uz četvoroklipne kočne čeljusti, umesto jednoklipnog mehanizma. Promer felni je uvećan sa 19 na 21 inč.

Cobra je napravila kolosalni iskorak, kada se analizira dostupna oprema. Novi model pruža ABS, sistem stabilizacije, elektro potpomognut sistem upravljanja i elektromehaničku ručnu kočnicu. Kabina poseduje i za Cobru nečuven uređaj za klimatizaciju, multimedijalni sistem s navigacijom i ekranom dijagonale 10,25 inča, električnom energijom pokretana prozorska stakla, a tu je i taster za pokretanje agregata. Nalazi se ispod pokrivke središnjeg tunela.

Obeležja frontalnog panela ostaju analogni pokazivači koji su očuvani, ali se na upravljačkom stubu nalazi providni ekrana koji prikazuje najznačajnije parametre, baš kao kod motocikala. Sklapajući krov Cobre i dalje nije dozvoljena opcija, ali se za dodatni novac može dobiti odstranjivi krov izrađen od tvrdog materijala. Uz takvu stavku, Cobra je potpuno funkcionalno vozilo i tokom zime.

Proizvodnja komercijalnih verzija automobila će započeti tek 2024. godine, i iako se sedište konstruktora, firme AC Cars nalazi u Engleskoj, tamo neće biti organizovan proces montaže. Fabrika u kojoj će biti sklapane ove „kobrice“ se nalazi u Nemačkoj i ona posluje od 2009. godine.

Novitet će moći biti kupljen s volanom na desnoj ili na levoj strani, dok cena startuje od 285 hiljada britanskih funti, uz opasku da je predviđeno sklapanje svega 250 jedinica na godišnjoj osnovi. Komapnija je rekla da je primila dovoljno porudžbina da cele godine radi, kako bi ispunila zahteve tržišta koji su do sada krunisani ugovorom o kupoprodaji.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kobra je postala tehnicki nova a opticki ostala „stara“. Njeni ljubitelji bice zahvalni proizvodjacu sto nije promenio ni migavce – sve je na svom mestu. Karakter i upotrebna vrednost ostali su takodje nepromenjeni:

– Karakter: klasican sportski automobil redukovan na minimum – motor, cetiri tocka, dva sedista i nesto malo karoserije.
– Upotrebna vrednost: setnje po lepom vremenu, nista vise.

Volim ovaj auto i ako je na periferiji mog interesovanja.