1. Home
  2. Vesti
  3. Ram 1500 (verovatno) penzioniše V8 u korist novog „šestaka“
Ram 1500 (verovatno) penzioniše V8 u korist novog „šestaka“
3

Ram 1500 (verovatno) penzioniše V8 u korist novog „šestaka“

127
3
Podelite sa prijateljima:

Ove godine se navršava tačno dve decenije od kada je korporacija Chrysler, u čiju ponudu spadaju brendovi Dodge, Ram, Jeep i sam Chrysler, oživela legendarni motor Hemi. U originalnom izdanju se proizvodio tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, pre nego što je otišao u istoriju, što se desilo onda kada su debitovali strožiji zakoni na račun izduvnih gasova i potrošnje goriva.

Chrysler ga je ponovo oživeo 2003. godine i od tada je činio kičmu njegove celokupne ponude. I američka javnost ga je obožavala pošto se nudio u gotovo svakom moćnom modelu Dodgea, Rama, Jeepa i Chryslera.

Većina njih je bila radne zapremine 5,7 litara, ali će kompanija nastaviti da podiže zapreminu i naravno snagu. U vreme pisanja ove priče još uvek postaje specijalna izdanja kao što su Hellcat i Demon sa preko 800, pa i hiljadu „konja“ ispod haube.

Ali slično kao i početkom sedamdesetih godina, i ovaj put će državni zakoni sahraniti Hemi. Štaviše, neki modeli poput Dodgea Chargera i Challengera i Chryslera 300 će u penziju na kraju godine, što će ostaviti po koji Jeep i Ram kao jedina vozila sa Hemijem kao opcijom. Kolege sa sajta Motor Trend sada pišu da će bestseler celog Stellantisa takođe izgubiti Hemi do 2025. godine. Reč je o Ramovom pikapu gde je 5,7-litarski benzinac dostupan sa 395 konjskih snaga, odnosno 410 „grla“ ako je uparen s većim 6,4-litarskim benzincem.

Vest zapravo i nije toliko loše prirode pošto Chrysler, to jest Stellantis, u svojoj ponudi ima motor koji će učiniti Hemi starom vešću. Reč je o novom 3,0-litarskom turbobenzincu sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji sa kodnom oznakom Hurricane. Već se u ugrađuje u luksuzni terenac po imenu Jeep Grand Wagoneer i pruža daleko impresivnije brojke.

Ona bazna razvija 420 konjskih snaga i maksimalnih 635 Nm obrtnog momenta dok moćnije izdanje stiže sa 510 „grla“ i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta. Možda jedini problem leži u podatku da Chrysler u svojoj ponudi ima samo osmostepeni automatski menjač, što je za dve brzine manje nego što nudi konkurencija iz Forda i General Motorsa, ali tako nešto nije predstavljalo problem u prošlosti, pa ne vidimo zašto bi sada.


Dok je opšte verovanje da Amerikanci najviše vole atmosferske motore umesto onih sa turbo punjačem ili kompresorom, Fordov velikan F-150 je pokazao da se mogu navići i na moderniju tehnologiju. Štaviše, turbobenzinci sa šest cilindara čine oko 60% ukupne prodaje modela s indeksom F-150, dok je ostatak raspoređen na atmosferski benzinac sa šest cilindara i preostali V8.

General Motors takođe nudi 2,7-litarski turbobenzinac sa četiri cilindra u svojim modelima Chevrolet Silverado i GMC Sierra, pa navika kupca Rama da zamene Hemi sa Hurricaneom ne bi trebalo da bude dramatična.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nikada nisam imao auto sa V8 motorom ali mi je zao da nestanu! To je simbol Amerike. Mozda bi trebalo da pokusaju sa smanjenjem zapremine, nije optimalno resenje ali bi bila cista psiholoska olaksica. Evropski V8 motori imaju 4,0 litra zapreminu.

BB

Imao sam ja kamion, ali nije američki već ruski 😂🤣😂. Kamaz

moron

Pa, taj šestak 3,0 sa 510 ks mi deluje dovoljno potentno „da tera“ i te ogromne „kamionete“.