1. Home
  2. Vesti
  3. Honda planira serijski automobil na gorivne ćelije
Honda planira serijski automobil na gorivne ćelije
4

Honda planira serijski automobil na gorivne ćelije

196
4
Podelite sa prijateljima:

Honda je najavila planove za prodaju novog električnog vozila sa gorivnim ćelijama u Japanu i Severnoj Americi počevši od 2024. godine, što je čini najnovijim japanskim proizvođačem automobila koji je potvrdio svoju posvećenost energiji vodonika.

Japanski proizvođač automobila Honda jača svoje inicijative za poslovanje sa vodonikom. Na brifingu za novinare u Tokiju u februaru ove godine, rukovodioci kompanije predstavili su planove za lansiranje novog električnog vozila sa gorivim ćelijama u Japanu i Severnoj Americi naredne godine. FCEV će biti opremljen sistemom gorivnih ćelija sledeće generacije koji je kodno razvijen od strane američkog proizvođača automobila General Motors. Ako se realizuje, vozilo će staviti Hondu rame uz rame sa Toyotom i Hyundaijem po tome što će model automobila na vodonik biti komercijalno dostupan.

Kao rani zagovornik energije vodonika u automobilskoj industriji, Honda već više od tri decenije istražuje potencijal vodoničnih tehnologija i vozila na gorivne ćelije. Svoj prvi prototip je razvila 1998. godine, a od 2013. se udružila sa GM-om da bi osmislili sistem gorivnih ćelija sledeće generacije. Honda je do danas napravila tri FCEV-a, ali svi su imali ograničene serije proizvodnje, služeći ili u svrhe istraživanja i razvoja ili u svrhu iznajmljivanja na odabranim tržištima.

Međutim, sa svojim novim FCEV-om, Honda želi da napravi putničko vozilo koje može da stoji rame uz rame sa druga dva komercijalno dostupna vozila sa gorivnim ćelijama u Japanu, Toyotin Mirai i Hyundai Nexo. (Mercedes-Benz je objavio svoj GLC F-Cell 2019. godine, ali je trenutno dostupan samo za iznajmljivanje.)

Jednostavno rečeno, gorivna ćelija se oslanja na hemijsku reakciju između vodonika i kiseonika da bi proizvela energiju, a jedina emisija je voda. Energija za pokretanje vozila dolazi od elektrona vodonika koji putuju duž namenskog kola.

U slučaju FCEV, vodonik se skladišti u rezervoarima pod visokim pritiskom unutar vozila, a kiseonik dolazi iz vazduha. Vozila na gorivne ćelije su reklamirana kao ekološki prihvatljiva, a mnogi stručnjaci tvrde da su ona ključna za postizanje „održivog“ društva bez ugljenika.

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo jos da rese problem glomaznih tankova za vodonik.

Garbage

I punionica za vodik 😉

moron

I da se reši pitanje masovne i jeftine proizvodnje zelenog vodonika 😊

Matija

Bice i punionica i jeftinog vodonika, samo da se pokrene proces. Do sada su svi cekali da neko drugi zapocne. Nemacka drzava je odobrila sredstva za 100 novih punionica vodonikom. Nemacka vlada je takodje sklopila sporazume sa vise zemalja u ekvatorijalnom podrucju, gde Sunca i vode ima u izobilju, za gradnju postrojenja za masovnu ekolosku proizvodnju vodonika. Americka vlada je odobrila investicije za punjace vodonikom duz transkontinentalnih autoputeva istok-zapad. Vodonik je krenuo, dugo je bio negiran i prigusivan.