1. Home
  2. Vesti
  3. Pritvoreni službenik VW-a dobijao instrukcije od šefova da laže
Pritvoreni službenik VW-a dobijao instrukcije od šefova da laže
1

Pritvoreni službenik VW-a dobijao instrukcije od šefova da laže

156
1
Podelite sa prijateljima:

Menadžer iz Volkswagen grupe, Oliver Šmit, koji čeka presudu zbog kršenja zakona o životnoj sredini SAD, izjavio je pred sudijom da su ga funkcioneri kompanije davali instrukcije da laže u vezi sa emisijom dizel motora na sastanku sa američkim predstavnicima pre dve godine.

Šmit je u pritvoru još od njegovog hapšenja u januaru, nakon što se izjasnio krivim 4. avgusta za učestvovanje u zaveri i kršenje američkog zakona o čistom vazduhu (Clean Air Act). On treba da bude osuđen od strane okružnog sudije, Šona Koksa u federalnom sudu u Detroitu i suoči se sa zatvorskom kaznom do sedam godina.

U pismu upućenom sudiji prošle nedelje, Šmit, bivši generalni menadžer  Volkswagenove američke kancelarije za ekologiju i inženjering, rekao je da je prvi put saznao za šemu za izbegavanje pravih rezultata na emisionim testovima u leto 2015.

Šmit je izjavio da mu je dat tekst sa onim šta treba da govori, odobren od strane Volkswagenovog menadžmenta i „visokorenomiranih“ advokata. Dotičnu proceduru je trebalo da isprati  prilikom sastanka sa kalifornijiskim zvaničnikom za ekologiju, Albertom Ajalom, 5. avgusta 2015.

„Nažalost, složio sam se s tim“, rekao je Šmit. „Kasno sam uvideo da nije trebalo da se složim s tim da se nađem sa dr Ajalom tog dana. Bolje rečeno, trebalo je da odem na taj sastanak i izignorišem instrukcije koje su mi date. Postojao je poništavajući uređaj u VW-ovim dizel vozilima, a VW je po tom osnovu vršio prevaru gotovo čitavu deceniju.“

Šmit je pred sudijom izjavio da se oseća „zloupotrebljenim“ od strane VW-a: „Moram reći da se osećam zloupotrebljenim od strane sopstvene kompanije povodom dizel skandala.“ Portparol VW-a, Nikolaj Laude, odbio je da komentariše.

Osam funkcionera

Šmit, četrdeset osmogodišnji Nemac, opisao je sebe kao malog igrača unutar „dizelgejta“, a kada je zamolio sudiju da ga premesti iz zatvora visokog stepena obezbeđenja, njegova molba je odbijena.

U avgustu, dugogodišnji VW-ov inženjer, Džejms Liang, osuđen je na 40 meseci zatvora zbog pomaganja VW-u da vara na emisionim testiranjima. Liang je prva osuđena osoba u okviru „dizelgejta“.

Liang i Šmit su među osam Volkswagenovih funkcionera koji su krivično gonjeni zbog učešća u aferi. Tužbe su usledile nakon Volkswagenovog priznanja da je 11 miliona vozila pogođeno dotičnim problema širom sveta. U Nemačkoj je u toku istraga, a pod lupom su određene ličnosti u SAD.

Nakon saznanja o prisustvu lažirajućeg softvera u leto 2015., po priznanju krivice, Šmit se udružio sa drugim funkcionerima u cilju izbegavanja otkrivanja „namernog varanja“ od strane nemačkog giganta, tražeći regulatorno odobrenje za 2,0-litarske dizele 2016.

Izvor: Reuters

 

 

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Veselo“ …