1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai planira serijsku montažu vodoničnih motora SUS od 2025. godine
Hyundai planira serijsku montažu vodoničnih motora SUS od 2025. godine
6

Hyundai planira serijsku montažu vodoničnih motora SUS od 2025. godine

171
6
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Doosan Infracore (HDI) postavio je jasan cilj – masovnu proizvodnju motora s unutrašnjim sagorevanjem koji će koristiti vodonik kao gorivo i sve to već od 2025. godine.

Korejci će ove godine predstaviti svoj prototip motora s unutrašnjim sagorevanjem koji radi na vodonik. Testiranje u punom opsegu biće sprovedeno tokom 2024. godine, a samo godinu nakon toga uslediće masovna proizvodnja u punom opsegu. Hyundai je dovršio dizajn 11-litrenog motora koji ima izlaznu snagu od 300 kW i obrtni moment od 1700 Nm pri 2000 o/min, a koji zadovoljava sve nove propise norme Euro 7.

Jedno punjenje trajanja 10 minuta omogućava da se pređe udaljenost do 500 km, a iz Hyundaija Doosana Infracorea kažu da su ti motori 25-30% ekonomičniji od gorivnih ćelija ili paketa baterija, kada se uzme u obzir cena vozila i troškovi održavanja.

HDI planira da iskoristi svoju postojeću tehnologiju motora i postrojenja kako bi smanjio troškove i ubrzao komercijalizaciju pa će novi vodonični motori u testnoj fazi biti ugrađeni u komercijalna vozila kao što su kamioni i veliki autobusi te građevinsku opremu do 2024, dok je masovna proizvodnja u punom opsegu planirana za 2025. godinu.

Čini se da će ovladavanje vodonikom biti ključno za ugljeničnu neutralnost, s obzirom da sirovina za baterije nema u izobilju. Mnogi naši čitaoci nisu oduševljeni „strujaćima“, tako da smo sigurni da će im biti drago da u budućnosti umesto na struju pređu na vodonik uz zadržavanje pogona na motore SUS.

AutoRepublika

Izvor: HAK revija

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ma da li je moguce – gorivni motor na vodonik?! Nisu normalni! 🙂 Elektricari ce izgubiti razum! 🙂 🙂 Vecina stanovnika u Nemackoj odbija mogucnost kupovine e-automobila. Za sada sam i ja protiv ali za finale svog zivota planiram jednog malog Kineza. Sve ima svoje „za“ i „protiv“ i svoju svrhu!

garbage

Za kamione i autobuse, vodik (u klasičnom SUS motoru, ne u gorivnim ćelijama) ima puno više smisla od baterija. Oni prelaze velike udaljenosti i dovoljno je imati punionicu svakih npr. 100 km na autoputu. Takvo riješenje ima i ekološkog i ekonomskog smisla. Same punionice vodika su mnogostruko skuplje od električnih punionica.

Matija

E-punjaci – nista lakse nego zategnuti kabel! Za fosilna goriva logistika je vec mnogo komplikovanija. Za vodonik isto to plus pritisak i niska temperatura! Ono sto se na kraju ceni to je efikasnost u transportu: vreme, korisna nosivost, itd.

BB

Baš me zanima da li će biti i hibrid, jer bacati dragocjenu kinetičku energiju nije u skladu sa ekološkim razmišljanjem. A onda opet nije nešto jednostavan pogon…

YugoFlorida

Bravo Hyundai! Samo da se ta tehnologija ustali za automobile i napravljen je idealan kompromis, zadržani su SUS motori, a zagađenje je smanjeno.