1. Home
  2. Vesti
  3. Šef kompanije Nio: „BYD i Geely su bolji od Tesle „
Šef kompanije Nio: „BYD i Geely su bolji od Tesle „
4

Šef kompanije Nio: „BYD i Geely su bolji od Tesle „

2.26K
4
Podelite sa prijateljima:

Rat cenama koji je započeo Tesla rizikuje da se učvrsti i eskalira, ne samo zbog činjenice da snižava cene i primorava konkurente da popuštaju, već i zbog najnovijih izjava čelnika azijskog brenda objavljenih u sajmu automobila u Šangaju. Teslin strateški potez nije imao mnogo veću podršku osim od Xpenga, koji to vidi kao mudru odluku.

U Xpengu su ubeđeni da je to alat za povećanje prodaje električnih automobila i čini ih interesantnijim za kupce. Međutim, najviši predstavnik kompanije Nio se nije izrazio istim rečima. Vilijam Li je istakao da su „Teslini automobili loši i stari. Tesla Model 3 je bio dobar kada je stigao 2018. godine, ali sada ima mnogo kineskih modela automobila koji su mnogo bolji“.

U Niju su istakli da se njihovi modeli ne takmiče sa modelima Tesle i potvrdili da neće ulaziti u prljavu igru koja je pokrenuta, pogotovo što nisu direktni rivali. Li deli isto mišljenje sa Porscheom, koji više voli da vodi računa o svojim kupcima, a ne da snižava vrednost polovnih automobila, što je strategija koja šteti profitabilnosti. Takođe je istakao da neki azijski proizvođači nude sočne popuste nekim kupcima koji se osećaju suzdržano i koji su odustali od kupovine električnih automobila dok se tržište ne stabilizuje.

Ovim sniženjima su dodali i obavezu da se cene ne snižavaju, a da će se razlika vratiti ukoliko dođe do korekcije cene u narednih šest meseci. Još jedan faktor koji značajno utiče na kupce. U Niju je ova strategija zamenjena pozajmljivanjem automobila zainteresovanima na nedelju dana, a za kupce koji su već vlasnici, nudeći besplatnu zamenu baterija za isto vreme. Cilj Nija je da udvostruči godišnju prodaju na 220.000 jedinica i nadmaši Teslu uprkos tome što mora da se bori sa padom cena.

Direktor Nija razume da je Tesla trenutno „stari brend automobila čiji je moto prodaja radi prodaje“, nakon godina primene veoma agresivne politike cena. Čak i ako ostavimo po strani sam brend koji predstavlja, Li je naveo BYD i Geely kao primere. Dva sjajna merila u azijskoj industriji, uporediva sa Teslom, a od kojih se ističe da „imaju dobre automobile sa konkurentnim cenama, čiji kvaliteti određuju šta dobijaju za svoj novac, a dobijaju mnogo više“. Sada ostaje da se vidi kako će Mask reagovati na ove izjave.

AutoRepublika

(2261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, starost nekih modela Tesle je nesporna.
Da su u pitanju Fiat ili Alfa, za to bi svaki taj model bio ispljuvan.

BB

A sad mi je jasno zašto su nekad Fiat i Alfa pretjerano hrđali… Svi pljuvali po njima 😀

Zoca

Nije bas ,Alfa 166 2002,Busso kao casa…🤣

s mile

Mnogi proizvođači kada im modeli ostare daju dobre popuste, ali mnogi kupci se opredele za nov i skuplji model, a ne ovaj na zalasku karijere.

Sećam se kada je Opel Astra G, i H, na kraju proizvodnje bila veoma povoljna, u automagazinima je izašao tekst sa naslovom, Da li bi ste radije kupili star, a nov auto. Aludirajuči na modele koji su cenovno povoljni, ali prodaju se već 6 godina, i kupuješ nov, ali modelski star auto.