1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Chevrolet Bolt EV & Bolt EUV
Kraj za Chevrolet Bolt EV & Bolt EUV
0

Kraj za Chevrolet Bolt EV & Bolt EUV

185
0
Podelite sa prijateljima:

General Motors nam već neko vreme obećava da će jednog dana godišnje proizvoditi više električnih automobila nego Tesla i tokom prethodnih godina je debitovao s nekoliko veoma uspešnih modela. Pričamo o električnim konfiguracijama vozila kao što su Equinox, Blazer i Silverado i trebalo bi da krene s proizvodnjom krajem naredne godine.

Ali će Chevrolet morati da obavi „napad na Teslu“ bez svojih najjeftinijih i do sada jedinih modela na struju. Pričamo o Boltu koji je do sada bio dostupan u konfiguracijama kao što je heč s petoro vrata i mali krosover.

Ovu vest je potvrdila prva osoba unutar General Motorsa po imenu Meri Bara u razgovoru sa medijskom kućom CNBC. Gospođa Bara je rekla da je Bolt bio izuzetno bitan automobil za američkog proizvođača vozila, i da je započeo trend sa električnim modelima. Ona je dodala da je čak 75% kupaca Bolta ranije posedovalo model nekog od konkurenata, čime je General Motors dobio veliki broj kupaca koji su u prošlosti vozili isključivo japanske modele.

Bolt je dugo godina važio za najjeftiniji model na struju „preko bare“, ali da je završio svoju ulogu i da će fabrika u saveznoj državi Amerike koja se zove Mičigen, biti prerađena za proizvodnju pikap kamioneta nazvanog Silverado EV. To znači da će poslednji Bolt sići sa proizvodne trake krajem godine, nakon čega će fabrika biti modernizovana da se oslobodi prostor za pikap Silverado. Kompanija će uložiti preko četiri milijarde dolara da bi prevela fabriku u savremeno doba.

Ruku na srce, sumnjamo da će neko pustiti suzu za njim. Iako se prodavao sasvim solidno (oko 19.700 jedinica tokom prva tri meseca ove godine), Bolt je pratio skandal za skandalom oko zapaljivanja baterija. Situacija je u jednom momentu bila toliko loša da je General Motors savetovao vlasnike da ga uopšte ne parkiraju u garažama jer bi u protivnom cela kuća mogla da završi u plamenu, a takođe su rađeni i finansijski iscrpljujući opozivi.

Chevrolet je takođe „ispucao“ državne subvencije u iznosu od 7.500 dolara onog momenta kada je prodao 250.000. električni automobil, pa samim tim Bolt više nije pristupačan kao nekada. Ulogu jeftinog električnog Chevroleta će preuzeti krosover Equinox i za sada je najavljeno da će koštati manje od 30 hiljada „zelembaća“.


Bolt se inače proizvodio od 2017. godine i sa najvećim baterijama je u stanju da pređe 580 kilometara sa jednim punjenjem. General Motors je nudio i konfiguraciju sa 414 kilometara i ona je takođe bila jedina sa cenom ispod 30 hiljada najmanjih zelenih novčanica. Protekle godine je isporučeno rekordnih 38.120 vozila, ali kao što smo spomenuli – General Motors ima daleko veći apetit i želi da vidi i do 600 hiljada vozila na struju kako izlaze iz ove fabrike tokom narednih godina.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments