1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Fiat Tipo Cross SW Hybrid/130
AR test: Fiat Tipo Cross SW Hybrid/130
38

AR test: Fiat Tipo Cross SW Hybrid/130

3.99K
38
Podelite sa prijateljima:

Kasno hibrid na Kosovo stiže

Na zalasku karijere Fiat Tipo Cross dobio je hibridu verziju od 130 ks, prekasno da bi se nešto radikalno promenilo, posebno uzevši u obzir ostarelu koncepciju i previsoku cenu.

Lansiran pre šest godina, Fiat Tipo smestio se na veoma interesantnu poziciju između niskobudžetne Dacije Logan/Sandero i generaliste tipa Renaulta Megana. Praktičan i ubedljivo jeftiniji od svih konkurenata u C segmentu, Tipo je ubrzo postao bestseler za proizvođača, posebno na slabije razvijenim tržištima kao što je naše, balkansko!

Do pre samo koju godinu Tipo 1.4/95 mogao se kupiti u Srbiji za bagatelnih 12-13 hiljada evra, danas, dolaskom snažnijih i modernih verzija, trebalo bi vam barem dvostruko više para, odnosno za ovde predstavljeni Tipo SW 1.5 MHEV/130 Cross čitavih 32.990 evra!

Opa bato, kažete, pa za te pare može da se kupi SUV Volvo XC40 T2/129 ks, koji sam vozio paralelno s ovim Tipom, kao i sijaset modernijih vozila slične snage! Samim tim, ovaj Fiat eliminisao je sam sebe iz trke za kupce, no kad ga već uzeh na jednosedmični test, red je da se uverimo u njegove kvalitete i pre svega mane!

Biću iskren, da sam znao koliko košta pre nego li ga zatražih (nemam cene svih vozila na tržišu u glavi), verujem da ne bih gubio vreme s njim, no hajde, ovo je verovatno poslednje druženje s ovom generacijom, a i da znamo šta nas očekuje ukoliko za koju godinu naletimo na jedan polovni Tipo hibrid.

Može biti interesantno ukoliko se zna da Fiatovi automobili znatno brže gube na vrednosti od ostalih, za par godina mogu se opkladiti da će ovaj Tipo biti barem dva puta jeftiniji… Doteraše mi tako na parking fabrike Stellantisa u mestu Poissy ovaj drečavo crveni Tipo, koji se uostalom i naziva Red (crven), radi se o takozvanoj „serie specialle“ proizvedenoj u ograničenim količinama.

Šta reći u vezi izgleda? Ruku na srce Tipo SW Cross ne izgleda loše, iako se ne može reći da obara s nogu, bez obzira na krosoverske atrribute kojima se toliko ponosi. Dakle, manje-više klasičan karavan, od prošle godine restilizovan, tako da sve verzije imaju novu prednju masku, na kojoj nije više dobro poznati znak proizvođača, već velika slova FIAT.

Izmenjena je i svetlosna grupa i retuširani branici, no Tipo je i dalje prepoznatljiv „iz aviona“. Pozadi, izmene su zanemarljive, ovde je zadržana dosadašnja značka Fiata, jedino je zadnja svetlosna grupa u LED tehnologiji. Da, ali Cross ima nekoliko aduta u rukavu, gde pre svega mislim na povećani klirens od 16 cm, plastične zaštite na prorezima za točkove, izmenjene branike napred i pozadi, krovne nosače, kao i specifične aluminijumske naplatke od 17 cola.

Svakako deluje atraktivnije od običnog Tipa karavan, no niko me ne može ubediti da navedene razlike i 4 cm veće odstojanje od tla vrede, pazite sad, 5.500 evra! Da, da, za toliko je skuplji Cross od standardne verzije, neko je kod Fiata izgleda „pobrkao lončiće“, biće posla za Karlosa Tavareza (generalni direktor grupacije Stellantis) da dovede stvari na svoje mesto…

Kad sam se već latio priče o parama, trebalo bi reći da Tipo Cross SW od nedavno ima za vratom i Daciju Jogger 1.6/140 Hybrid, koja osim što je jeftinija za najmanje 3.000 evra, meni deluje modernije, prostranija je i poseduje 7 sedišta. Da li je i bolja, reći ću vam za koju sedmicu, test vožnja je programirana da se dogodi sredinom aprila.

U tom stilu možemo nastaviti poređenje Tipa u izdanju hečbek Cross Hybrid/130, koji je skuplji od Dacije Duster 1.3 TCe/150 EDC Extreme (test u arhivi) za 8.500 evra, odnosno 11.500 evra od slabije verzije 1.3 TCe/130 s ručnim menjačem!

Na nivou Dacije

Zamišljen kao „polu-niskobudžetno“ vozilo, Tipo je za ovih šest godina u potpunosti zadovoljio kriterijume uloženo/dobijeno. No, okolnosti su se promenile nakon nelogičnog poskupljenja, tako da se na njegov enterijer i opremu više ne može zažmuriti na jedno oko!

Kada je moj drugar Pera, kome sam posvetio jedan naslov prilikom test vožnje standardnog Tipa karavana, pre dve godine pazario sedansku verziju za „tepsiju baklava“ (nešto malo manje od 13.000 evra), bio sam sklon konstatovati kako za te pare nije bilo boljeg izbora!

Sjajna i tvrda plastika, zastupljena u izobilju, nije mi bola oči kao prilikom vožnje Tipoa Hybrida, nekako mi je bilo normalno da je takva, ne i sada kada bi trebalo iskeširati kamaru para! Što reče naš zajednički internet prijatelj „moron“, koji se nedavno opet muvao po Fiatovom prodajnom salonu, „U mom primerku modela 500 L Lounge kvalitet materija je na nivou premijuma u poredenju s Tipom“!

Čak ni oprema, iako sada obogaćena, nije na nivou cene, sve što se može ovde pronaći nudi se i u inferiornijem segmentu, često znatno jeftinijem. Neću gubiti vreme s nabrajanjem, jer verujem da svi dobro poznajete Tipo, uostalom koga interesuje najbolje je da skokne do prvog salona i sam se uveri, što se odnosi i na dizajn eneterijera i unutrašnji prostor.

Naime, mnogi drugi elementi u unutrašnjosti su već viđeni kod ostalih modela kuće, kao što su točkići za podešavanje klima uređaja i upravljač, lep na oko i prijatan u rukama (isti kao kod 500X). Smešten u relativno tvrdo sedište, s dovoljno snažnim osloncima i mogućnošću električnog podešavanja lumbalnog dela, vozač lako pronalazi željenu poziciju.

Amplituda podešavanja po visini je za pohvalu, Tipo se uspešno adaptira prema različitim gabaritima. Sama ergonomija je korektna, sve komande postavljene su kako treba, računajući i one za električne podizače prozora (često smeštene preterano unazad). Slično je i sa udubljenjima i boksovima za odlaganje sitnica, pored standardnih navedimo i jedan poveći u naslonu za laktove (podešava se po horizontali).

U B molu je kao što rekoh izbor plastike, posebno one na vratima i na donjem delu centralne armature, računajući i konzolu koja deli vozača od suvozača. Na gornjem delu armature ipak je sunđerasta, no i dalje smo daleko od standarda koje su nametnuli tenori u segmentu. Ni raspoloživ prostor u našem Tipu nije za potcenjivanje, štaviše, može se reči da spada u izdašnije.

Na zadnjem sedištu dve odrasle osobe, prosečne visine od oko 1,8 m, putuju posve komotno, čak se i treća može smestiti u sredinu, bez da mora neprijatno raširi noge (nizak tunel). Zadnja stakla silaze kompletno u vrata, dok su za sve putnike, osim za vozača, predviđene ručice na plafonu. Pristup im je olakšan širokim otvaranjem vrata, pod maksimalnim uglom od 80°.

Da bi se zatvorila nije neophodno zalupiti ih kao manijak, zvuk je pun i prijatan. Sam prtljažnik je logično veći nego li kod sedana (520 lit) i hečbeka (440 lit), poseduje veoma solidnih 550 lit. Polica se može postaviti u dva nivoa, kada se obore zadnji nasloni i podigne na viši nivo dobija se potpuno ravna površina. I pored toga u dno staje rezervni točak istih dimenzija (kod mog je bila velika rupa), prava retkost kod današnjih automobila.

Solidno, moralo bi bolje

U startu ugrađen u Jeep Renegade i Compass, benzinski blok 1.5 proširio se i na ostalu gamu, prvo kod Alfe Tonalea, a zatim i Fiata Tipoa. Ovo je dakle prvi blok Fiata gde je uvedena laka elektrifikacija, manje-više (ne)uspešno!

Zapravo primenjeno je kompromisno rešenje, ne radi se o nekakvom mikro hibridu, zanemarljive snage, još manje o hibridu sa spoljašnjim punjenjem sa snažnim elektromotorom i velikom baterijom, već o elektromotoru od 15 KW (20 ks), koji je ubačen u sedmostepenu automatsku menjačku kutiju DCT. Umesto elektromotora, možda bi pravilnije bi bilo reći starter-generator, napajan 48 voltnom baterijom od 0,77 KWh.

Osnovni agregat je znači benzinski 1.5 u Milerovom ciklusu rada,  savremen blok s direktnim ubrizgavanjem i turbo punjačem. U slabijioj verziji od 130 ks, koju koristi Tipo (snažnija razvija 160 ks) nema promenjivu geometriju ventila VGT (variable geometry turbo), čime se objašnjava manja snaga, dok je obrtni moment od 240 Nm identičan kod obe verzije.

OK, iako sam ga nedavno imao ispod haube modela Alfa Tonale, interesovalo me je šta zna i ume ovde, uzevši u obzir da je Tipo osetno lakši. Staruje se na pritisak dugmeta s desne strane upravljača, no iako se ne javlja nikakvim zvukom, iz pozicije P (parking) stavljam menjač u D, ne bih li krenuo! Ne, ne može, na ekranu piše stavite ponovo menjač u poziciju P i startujte.

Ok, poslušno izvršavam naredbu, vraćam ručicu u prvobitni položaj, opet pritiskam na dugme i gasim motor!? Šta je sad? Idemo iz početka, ali sad pažljivo gledam šta piše na komandnoj tabli, finalno shvatih da se to dugme Start mora dva puta pritisnuti! Da, da, prvi put se praktično samo da kontakt a drugi put je motor spreman za polazak, iako se i dalje ništa ne čuje, pošto je aktivan samo elektromotor, što pokazuje lampica „EV“.

Teška glupost, koliko li sam samo puta u žurbi zaboravio na „uputstvo“ i sve morao iz početka… Dakle ukoliko u bateriji ima dovoljno energije upaliće se jedino elektromotor, dok SUS agregat do daljnjeg ostaje nem. Tipo je sposoban pokrenuti se samo uz njegovu pomoć, ali s pero lakim stopalom na gasu i ne preko 20 km/h, čim se malo jače pritisne na papučicu gasa diskretno se aktivira benzinac.

Elektromotor pre svega služi  da pomogne termičkom agregatu u fazi ubrzanja i međubrzanja, pošto je sposoban isporučiti i do 55 Nm obrnog momenta. Po preuzimanju Tipa, povratak kući vodi me preko jedne vrste gradskog autoputa, gde je brzina ograničena na 90 i 110 km, idelno za ekonomičnu  potrošnju od 5 do 5,5 lit. Potom sledi ulazak u grad, gde hibrid funkcioniše više-manje očekivano (na srpskom jeziku se kaže „manje-više“, ali Peki kao da ne čita korekcije koje izvršimo u prilagođavanju).

Pri jačim gužvama lampica „EV“, koja označava vožnju na struju, često se pali, tako da je i potrošnja prihvatlja. U neprohodnim gužvama jedan ovakav motor bi „ladano“ trošio 12-13 litara na sto kilometara, ali uz pomoć elektromotora u principu ne prelazi 10 lit, odnosno znatno manje kada su uslovi za vožnju povoljniji. Kao i prilikom druženja s Tonaleom konstatujem da motor reguje s lakim zakašnjenjem, odnosno da kada se snažno pritisne na papučicu gasa odgovor kasni.

Ujedno često je sve popraćeno neprijatnim cimanjem, takozvana A cup, „zasluga “ dobrim delo pripada i menjačkoj kutiji. Ukoliko su ubrzanja iz mesta linerana i dovoljno energična (9,4 sekundi do 100 km/h), prilikom dinamične vožnje na otvorenom putu sistem mora da malo „razmisli“ pre nego li odabre adekvatan prenos.

Ne preterano prijatno, Tipo Hybrid znatno više voli umereno stopalo na gasu, kada se zna odužiti niskom potrošnjom. U tom slučaju može se zadovoljiti s 6-6,5 litara, odnosno do 7 lit na autoputu! Moj prosek se stabilizovao na 6,9 lit, više manje na nivou dizela 1.6 Multijet/130, mada Fiat navodi znatno niži prosek od 5,2 lit. Pored spomenutog dizela, u ponudi je još i mali trocilindarski 1.0 od 100 ks, ali u mnogim zemljama zapadne Evrope povučene su „obične“ verzije, u katalogu pronalazimo samo završni nivo Cross, evidentno znatno skuplji.

U vezi vozne dinamike Francuzi bi rekli RAS („rien a signale“ ili u prevodu ništa za prijaviti), Tipo je siguran, ne i zabavan za vožnju! Biću opet iskren, baš sam se dosađivao za njegovim upravljačem, ništa me nije vuklo da s njim odem na malo dalji put. Ipak smo „morali“ za vikend kod prijatelja, do vikendice na jezeru udaljene 80 km. Opet malo autoputa i opet konstatujem povišene šumove od vetra i buku od motora, izolaciji kabinskog prostora evidentno nije posvećena ista pažnja kao u slučaju Tonalea.

Na numeričkoj komandnoj tabli, s totalno nepreciznim brzinometrom sastavljenom od dioda (samo po 2 za podeok od 1.000 o/min), očitavam 3.000 o/min, pri brzini od 130 km/h. Inače menjač se može postaviti i u manuelni režim, ali nema ručica za upravljačem, niti mogućnosti da se izabere neki drugi program kao kod Tonalea (Sport, Normal i Eco).

Sva sreća te je udobnost amortizera po lošem putu za pohvalu, provozah ga hteo ne hteo raznim zemljanim i blatnjavim drumovima, spomenuta vikendica je izvan asfaltiranih. Dobro tu dođe povišeno odstojanje od tla, kao i prilikom penjanja na visoke ivičnjake u gradskim uslovima vožnje.

Eto to bi bilo to, ulaženje u „sitna creva“ sigurno bi vas zamorilo, a ni Tipo ne zaslužuje više pažnje. Zapravo uopšte ne sazlužuje pažnje, ko za njega potroši 30.000 evra (navodnu u salonu su cene niže nego li katalogu i na internetu), ili je totalno neupućen u automobilska zbivanja ili je slepo zaljubljen u italijanska vozila. Možda će neko reći da sam prestrog, verujem da nisam već da sam se prilikom ocenjivanja poveo onom narodnom; „koliko para toliko muzike“.

U slučaju hibrida očigledno je premalo muzike za previše para, naprotiv taj odnos znatno je bolji kada se radi o dizelu 1.6 Multijet (jeftiniji za preko 3.000 evra). Vreme je dakle za novu generaciju, verujem da su to uvideli i u Stellantisu, te da se neće kasniti s zamenom. Pitanje je samo koja li će uloga biti namenjena Fiatu, lično opkladio bih se da će to biti nešto kao Dacia kod Renaulta!

Gužva je pred golom u zajedničkoj grupaciji, i ukoliko je uloga pojedinih brendova već definisana, to nije slučaj s Fiatom. Uostalom gama modela je kao nikada do sada sužena i ostarela, pored matorog Tipa i 500X, te praistorijske Pande, tu je još samo električni 500, premalo da bi se na Fiat gledalo kao na ozbiljnog igrača…

Tekst i slike: Perica Rajković

Fiat Tipo Cross SW Hybrid/130

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.580 x 1.792 x 1.550 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: 550
Masa praznog vozila: 1.380  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzin + elektromotor 15 KW
Radna zapremina: 1.469 cm3
Snaga: 131 ks pri 5.250 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski sa 7 brzina

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s
Maks. brzina: 199 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara:  50 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2/6,9 lit
Emisija CO2: 119

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 32.990 evra

Dobre strane:

Solidne perfomanse, savremen agregat, umerena potrošnja, pozicija za upravljačem, zapremina prtljažnika

Loše strane:

Cena, sinhronizacija SUS agregat/elektromotor/automatski menjač, odnos kvalitet/cena, model u godinama    
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 6,75
Kabina: 6,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7 Ukupno 7
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,75
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 5 
Ocena: 6,944

 

(3990)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Deluje da je drug Rajković ovaj put bio veoma razočaran „predmetom testiranja“ … Ili je bilo loše vreme pa zbog toga loše volje. Mada, vidi se na jednoj fotografiji u ostavi vrata buket nabranog poljskog cveća, a to može samo veseo čovek da tu stavi ( ne liči mi ono na cveće koje se „na zadušnice“ na groblje nosi 😊 ). Uz neku nižu cenu, dosta toga bi moglo da se proguta, ali, ovako, uz „onu cenu“ ( ako je to cena ), da se dobije „ovo“ ( sa svim manama koje je Peki čak i dosta politički korektno opisao… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Imaš iskustva s tim, mani ovog namcora iz Pariza. Vječno nadrkan na talijanske makine traži im dlaku u jajetu, dočim kod ostalih kad to nadje onda je drugi par rukava. Mali prtljažnik od 500 litara, ostarjeli…abam ti namcora. Fiat Tipo i prije je u njemačkim salonima imao ovakvu cijenu, dočim se istočno od raja prodavao za 15 000 manje. Ja sam pisao o tim besmislicama i pitao se dje tu logika. Nadalje, došli smo do cijena da jedna Dacia, vlaško mrtvačko vozilo, košta preko 20 000 eura ako se samo bolje opremi ( dodaju podizači stakala), ali je to idalje… Pročitaj više »

Peki

Daklem dobro sam konstatovao u tekstu, ko veruje da ovaj Tipo vredi 30-tak hiljada evra ili je slepo zaljubljen u Fliatova vozuila ili se ne razume u auto zbivanja. Na oba kriterijuma si „vise-manje“ pao (ili kako patron Zvezdan kaze na srpskom manje-vise, mada za to nigde nema gramaticke potvrde, te dok mi se logicno ne objasni koja je razlika izmedu vise-manje i manje-vise nastavljvam po mom…🙂), u meduvremenu je vozen i Jogger 1.6 Hybrid 140, kao i Nissan Juke 1.6 Hybrid 140, renaultova tehnologija osim sto je naprednija i jeftinija pokazala se prijatnijom i ekonomicnijom! A ti veruj kome… Pročitaj više »

moron

Ne zameri nama fanovima Fiata na ovakvim reakcijama, ali, „brate“, povredio si nam emocije 😀😀😀

Peki

„Sluzba je sluzba“, i ja volim Fiate ali „brate“ ne smem da lazem na ovom mestu… Kao sto sam mog drugara Peru ubedio da kupi Tipo 1.4/95 iako ima podosta mana (za te pare je bio super), tako ni najgorem neprijatelju ne mogu da pozelim da kupi hibrid za 30 i kusur hiljada evra! Uostalom i navedoh da je 1.6 dizel daleko bolja investicija iako je Tipo model proslosti…

Tikola Nesla

To niko ne spori, i svi se slažemo sa tim, opet ponavljam,Tipo je prije koštao 30k eura, a kako se na drugim tržištima pojavljivao za 15-16 to ostaje misterija. Da li će da mu pada cijena? Koliko ću puta da spomenem jednu budalu koja je kupila b kladu, godinu dana staru, a nova koštala 43000 eura, godinu stara prodavač tražio 18 000. Kakav je to pad cijene? Mercedes? A fiatu će da pada cijena…neće ko mercedesu. Eto, „jeftinu“ daciu svi kupuju kao polovnu, jer je još jeftinija. A ne znam baš, sumnjam da ima kupaca polovnih Dacia iza svakog coska.

Tikola Nesla

Ma vidiš da nije uzeo plus naocare za citanje. Fino mu kažem da je Tipo i prije imao cijenu od 30k eura, ja pisao o tome, a on se buni. Dacia na platformi iz 80tih nije zastarila, ali Tipo jest. Nisi ga vidio da oštrim riječima serucka po daci, naprotiv. Moderan pogon, mjesta koliko hoćeš….neće napisat osim mene u komentarima, ostarjela Dacia, Reno uvaljuju muda pod bubrege, Reno koji inače ništa ne valja, prodaje još jeftiniji proizvod od svog (čitaj gori) koji je vječito zadnji na tuv izvještajima. Zamisli da napiše: Tipo je sada dobio ono što se čekalo, moderan… Pročitaj više »

Tikola Nesla

A Jel ti čitaš ? Kad sam ja pisao da Tipo košta 30k u salonima u njemačkoj i da to nije normalno, Dje si bio tad? To što se nekom magijom na ostalim tržištima nudio po 15, idalje mi nije jasno. Fiat vam nudio vozilo za 10, pa niste htjeli, sad vam 30 puno, a boga ti? Tipo ostario, a Reno do juče nudio proizvod iz 80tih, ko je tu lud?! Navala na Dacije? Da i tu glupost čujem, navalile i muhe na go…pa nećemo valjda to da jedemo, Rajkoviću? Dajte se uozbiljite malo gospon, ja bih se zabrinuo da… Pročitaj više »

Peki

U kom ti veku zivis??? Ne znam ali u proslosti to je posve izvezno! Tipo je u Srbiji imao damping cene, pitaj Vucica kakav je dil s Fiatom sklopio i zasto je to bilo tako… A ja kao da sam ziveo na Marsu pa ne znam koliko je Tipo svo to vreme kostao u Nemackoj i Francuskoj pa da me ti sada prozivas gde sam bio! Pa se onda opet vracas u proslost i pricas o Dacijama iz doba Causeskog, dok ja govorim o Joggeru, na platformi Clia 5, savremenoj koncepciji na kojoj je i Captur odnosno Arkana, cija je… Pročitaj više »

Peki

Narcisi, to zuto cvece su divlji narcisi koji rastu u sumi i koje je moja romanticna dusa nabrala supruzi, kao sto je to danas bio slucaj s jorgovanom prilikom test voznje Nissan Juke 1.6 Hybrid/143 ks…🥰

moron

😀😀😀

moron

Ma, znamo mi tebe 😀

Suki

Jutro, Peki. Baš si uranio jutros sa objavom. Malo iza 0500. Svaka čast. Tko rano rani, cijeli dan mu se spava!🤣 Prije otprilike godinu-dvije odem ja da probam Tipo kara-van. Dao mi diler pola sata da isprobam auto. Vratio sam ga nakon odvozene dvije ulice ili otprilike 4 minute. Prodavač me u čudu pitao da auto nije pokvaren? Nije, nije, samo nije za mene. Hvala. Doviđenja.

Peki

Malo glasnog razmisljanja. Ukoliko „pisac“ ili vas sagovornih upotrebi izreku manje-vise to bi se moglo shvatiti odraz njegovog psihickog stanja, sto znaci da je u trenutku pisanja bio utucen, melahonican, nesrecan, tmuran, jednom recju negativan. Upotreba verzije vise -manje predstavlja odredeni optimizam i nadu, odnosno pozitivan stav i zelju da ce stvari ici na bolje. Toliko o nazovi pravilima koje je ko zna ko i pre koliko vremena definisao a kojih bi se trebali slepo pridrzavati kao pijan plota, cak i kada se radi l ovako neobaveznom stivu i sajtu koji si dozvoljava slobodu misljenja, izrazavanja, odredene psovke, zargon, razlicite… Pročitaj više »

moron

Ja ti „brate“ ne zameram ništa i to sa više razloga.
Najpre, sloboda izražavanja je – sloboda.
Cak i greške da se naprave, suština uvek treba da je ispred forme.
Konačno, i sam znam da i ja dosta grešaka nekada pravim i da sam rođen da kod drugih uočim njihove, ali ne i te svoje greške 😀

BB

Evo ti plus… Ne jedan nego dva 😉

Dezon

Možemo li videti na testu 500x dolce vita

Peki

Ukoliko se ne varam u arhivi posoje dve testa Fiata 500 X…

moron

Ali, možda da ga uzmeš na test sa ovim 1,5 MHEV DCT 7.
Verujem da bi impresija trebalo da bude bolja no sa starim 1,3T DCT6.

BB

Mislim da je već dao mišljenje o tom motoru 😂

moron

Kako sam ja razumeo, jedini problem je sumanuta cena već vremešnog Tipa u kombinaciji sa 1,5 MHEV, a ne sam 1,5 MHEV … Ili sam ja čitao „ukoso“ ?
😊😊😊

BB

A problem je u mjenjaču, a isto i u odzivu kompletnog sistema. Elektromotor bi trebao biti brz na odzivu a i on spava…

Tikola Nesla

Ne razumiješ tehniku 😁 to je dildovano zarad zakona a ne da nabije trošak vlasniku koji će baterije morat mijenjati nakon 5-6 godina i njihbplacat 5-6 hiljada eura jer eto mora se. Ako zabari neće prevariti, ko će?😁 Reno, eto ko. Hihi.

BB

Ali rumunski glogov kolac/poludildo se proskače kao ždrijebac a ovaj žabar ima reflekse k’o konj s hvataljkama…

moron

Taj EM ima samo 20 ks i 55 Nm i ne znam zaista šta ti očekuješ od njega? To je MHEV, nije to EM perfomansi kao u HEV-a, mada i kod njih perfomanse „pogonskog“ EM-a dosta zavise od same izvedbe hibridnog sklopa ( npr, kod Yaris Cross-a pogonski EM ima 80 ks i 161 Nm, a kod Jazz-a (FL) 122 ks i 253 Nm ), pri čemu ukupna sinergijska snaga hibridnog sklopa nije uvek direktno proporicionalna snazi samog pogonskog EM-a u tom hibridnom sklopu . Drugim rečima, nije ovaj Fiatov 1,5 MHEV eventualno „mrtav“ ( u odnosu na naše želje)… Pročitaj više »

Peki

Pravilno razmisljanje! Ovaj Tipo i navedeni Jogger ne koriste istu, pa ni slicnu tehnologiju. Kod Tipa i Tonale glavnu rec ima benzinac, elektromotor je slab i sluzi tek da mu pomogne. Ukoliko poredimo samo SUS agregate bez sumnje je moderniji i perfomantniji od matorog Nissanovog 1.6/90 u Renaultovim hibridima i Joggeru. Ali ovi imaju mnogo ozbiljniju pomoc elektromotora, principijalni razvija 50 ks, dok je slabiji od 20 ks u funkciji starter-generatora, ali se po potrebi i on ukljuci u pricu. Jogger se dakle znatno cesce kotrlja na struju, u gradskim guzvam benzinac se ni ne aktivira osim na kratko tek… Pročitaj više »

BB

Al’ ga nahvali, k’o majka ludu ćerku…

Peki je siguran da u tom salonu niko nije sa našeg govornog područja 😂🤣😂

Ali sad vidim koliko vrijedi onaj kilavac 1.4/95… Ako već nije neki automobil, za onu cijenu je bio super prevozno sredstvo… Ovaj ibrid nije ništa od toga… A zbog čega je skup? Cijena litijuma? Pa ima li u njemu bar 50 grama tog litijuma 🤣😂

Peki

Cuj napolju to ne funcionise kao u Srbiji i na nasim prostorima! Ukoliki se samo nagovesti nesto lose u vezi test vozila odmah slede „sankcije“, ukidaju se pozivi na prezentacije i nove test voznje. To u Francuskoj nije slucaj a i da jeste zabole me hoce li se nekome dopasti moja zapazanja ili ne, previse sam mator da bih lagao! Ma znaju i sami proizvodaci kada su se usrali s nekim modelom ili agregatom, ova hibridna tehnologiba koju su upotrebili u Fiatu i Alfi nije na visini ocekivanja, verujem da nece dugo opstati kod Stellantis, tj da ce je ubrzo… Pročitaj više »

BB

Pratio sam i tvoja, ai zapažanja drugih, u vezi dinamike tog hibridnog sistema, ne znam čemu služi taj elektromotor ako stisneš gas i moraš da čekaš da se on sjeti da treba da pogura vozilo… Silni sati inženjera potrošeni uzalud…

moron

Vidiš, ovo iz komentara nije baš tako napisao u tekstu … Tamo je bilo „politički korektniji“ 😊😊😊

Tikola Nesla

Čemu služi? Rekli bi ljudi, moda, zakon, a on Ko viagra light, za podjebavanje.

Tikola Nesla

Ford?

Tikola Nesla

Sad ti tek to vidiš….a Jel ima sad izvini čika Nesla, ti si to nama davno govorio a mi te nismo slušali?😁😁😁😜

BB

Ma nemam ja ništa protiv hibrida, ali imam ako ne radi kako valja… Nekada su ljudi sa crtaćih tabli znali izbaciti avion za 2-3 godine, a sada za prepravku im treba 10 a za nov 20 (sve ovo što zovu novim je u suštini podgijavanje starog jela, pa im je tako Boeing 737 MAX8 dva uskisao) i to uz sve kompjutere i softvere… Ni orasi nisu što su bili 😜
Sve je postalo prekomplikovano, i ide ka svom kraju…

Aleksandar Zlatković

Šta je znam, nikad nisam bio ljubitelj nešto posebno Fijatovih automobila, Tipo je solidan auto, s tim da hibridni kao na testu ima prejaku cenu.

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Aleksandar Zlatković
N.

Iako me nema cesto ds komentarisem, manje vise redovno ili vise manje redovno pratim i testove i komentare Buduci da je gospodin Peki po slobodnoj proceni godiste mog tate ne mogu da bez obzira na moju veliku ljubav prema fiat automobilima i iskrene simpatije izrazim potpuno slaganje sa autorom, ovaj auto je apsolutno ne preskup nego je cena astronomska, i pritom gospodin Peki je u testu bio vrlo objektivan i cak za odredjene stvari i pohvalio auto, ali da se ne ponavljam ova cena je asteonomska za ovaj auto i to pokazuju i prodajni rezultati, fiat koji je nekada bio… Pročitaj više »

EsE

Fiat Tipo 1.6 Mjet na mobilde.de npr bolje drži cijenu od uporedive Astre, Focusa, Megana, C4…

EsE

Ali definitivno je ludost kupiti danas bilo kakav hibrid a ponajviše Tipa za 30000 eura.