1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Poslednja evolucija originalnog Forda Mustanga
AR pijaca klasika: Poslednja evolucija originalnog Forda Mustanga

AR pijaca klasika: Poslednja evolucija originalnog Forda Mustanga

530
8
Podelite sa prijateljima:

Kada pogledmo koliko se Ford Mustang izmenio u svojoj prvoj generaciji i koliko je dobio na dimenzijama, teško je poverovati da je zapravo oduvek imao istu platformu. Štaviše, ona je pozajmljena od Fordovog prvog modernog kompakta pod imenom Falcon i američki proizvođač će dugo godina uspešno sakrivati korene svog najpoznatijeg modela.

Nasuprot verovanjima da je Mustang neki moćni „mišićavko“ koji puca od snage, originalna ideja je zapravo zahtevala kompaktni model, sa šest cilindara ispod haube ili neki manji V8, koji će imati američki stil i evropski luksuz, i koji će voziti kupci svih godina.

A onda je u Ford stigao inženjer po imenu Banki Knadsen 1968. godine i odlučio se za veće promene. Ruku na srce treba priznati da je Knadsen imao veoma uspešnu karijeru u General Motorsu i to konkretno u brendu Pontiac koji je doveo do trećeg mesta najprodavanijih automobilskih kompanija „preko bare“.

Za to su bile zaslužni veliki četvorotočkaši glomaznih dimenzija, pa je Knadsen verovao da ista formula može da funkcioniše i kod Forda. Na njegovu nesreću, na tom poslu će opstati manje od godinu dana, pre nego što „popije otkaz“ i zameni ga čuveni Li Ajakoka, ali je to bilo dovoljno da svetu podari najveći Mustang u istoriji.

Proizvodio se od 1971. do 1973. godine i bio je dugačak preko 4,8 metara uz masu od preko 1.600 kilograma. To je bilo za preko 500 kilograma više, u poređenju sa originalnim Mustangom iz 1964. godine.

Jedan od razloga za tako glomazne dimenzije je bio da se oslobodi više prostora ispod haube za moćnije motore. Ova generacija je imala najveći motor ikada dostupan u Mustangu, onaj radne zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara), ali će biti deo ponude samo 1971. godine. Nakon toga su usledili oštriji zakoni na računa izduvnih gasova i ekonomičnosti pa je Mustang bio samo senka prethodnika.

Javnost je znala da je reč o poslednjoj generaciji pre nego što debituje potpuno novi Mustang II 1974. godine i zahvaljujući tome se prodavao sasvim solidno. U tri godine proizvodnje je isporučeno 410.497 jedinica.

Za današnju priču smo izabrali model iz 1973. godine u paketu opreme Mach 1. Originalno je debitovao 1969. godine kao sportski paket opreme. U većini slučajeva je pružao atraktivnije felne (kod modela iz 1973. godine to su bili 15-inčne Magnum), takozvani „chin spoiler“ (dodatak na prednjem braniku), drugačiju haubu, mali spojler na vratima prtljažnika i branike u istoj boji kao ostatak vozila umesto hromiranih.

Automobil se inače nalazi u gradu Apboro unutar američke savezne države Severne Karoline i prešao je nešto više od 100 hiljada kilometara. Prošao je kroz minimalni proces osvežavanja protekle godine.

Ispod haube se krije V8 radne zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara). Ovo je inače bio vrhunac ponude Mustanga iz 1973. godine i mogao se pohvaliti sa 266 konjskih snaga i maksimalnih 408 Nm obrtnog momenta. Menjač je petostepeni manuelni i nije originalni već ga je isporučila firma Jasper Engine & Transmissions. Fabričke informacije kažu da je od nule do 100 km/h ubrzavao za 6,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 204 km/h.


Desetodnevna aukcija je donela 25 ponuda od čega je najviša iznosila 30.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prednji branik je bio u boji karoserije, a zadnji hromiran? Neobično rešenje 😊

s mile

koliko muje podignut zadnji kraj, treba da ima onu šipku / gredu, da se neko od pozadi ne podvuče pod njega….

Matija

Neverovatno je kako pogresan dizajn moze da upropasti karakter automobila! Model u izvestaju je druga generacija modela Mustang Mach 1, u proizvodnji od 1973. Izgleda tesko i masivno, bez dinamike, kao neki fastback kombi a ne sportski auto! Prva generacija Mach 1, od 1970 do 1973, ostavlja sasvim drugi utisak: mocna i dinamicna masina sa dozom agresije u izrazu! Po mom misljenju, familija „Mustang“ je sa ovim modelom dostigla svoj zenit!

comment image

Yankee

Generacije Mach 1 su se delile na 1969-1970, 1971-1973, 1974-1978, 2003-2004, 2021-2023.

Onaj koji se tebi dopada je 1969-1970, ali se lako prepoznaju koji je koji jer je 1969. imao 4 fara, a 1970. je imao 2 fara.

comment image

Matija

Na ovoj slici koju si prilozio to bi bio ovaj desni, plavi, vide se dva slica sa strane. Divan auto!!!

Yankee

Bez obzira koliko volim klasiku, moj omiljeni Mach 1 je 2003-2004 model. Jako sam slab na tu generaciju Mustanga jer sam imao jednog takvog (doduse sa V6) vise od 20 godina – vozio sam ga od srednje skole pa sve do nedavno.

comment image

Matija

Jel to onaj pocetni model za klince, koji kasnije treba da doguraju do Linkolna? 🙂

Yankee

Mach 1 je kostao $49.000 u danasnjoj vrednosti kada je predstavljen 2003. godine. Model za Fordovce klince u Americi u to vreme je bio Focus ZX3.