1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford e-Transit Courier je duševni naslednik Fieste
Ford e-Transit Courier je duševni naslednik Fieste
2

Ford e-Transit Courier je duševni naslednik Fieste

229
2
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali da Ford planira veliku promenu sa svojom ponudom na evropskom tržištu. Nekada legendarna imena kao što su Fiesta, Focus i Mondeo su već eliminisana, ili su u procesu da ih zadesi takva sudbina, a američki gigant želi da prodaje samo vozila na struju nakon 2030. godine.

Dok krosover Puma privlači najviše privatnih kupaca, ako želite najjeftiniji Ford na evropskom tlu, tu je onda mali kombi pod imenom Transit Courier. Ovaj model je debitovao još 2014. godine, a drugu generaciju ćemo videti u izložbeno-prodajnim salonima do kraja godine.


Ono što je bitno spomenuti jeste podatak da je Transit Courier čistokrvni Ford. Neko će reći „pa šta drugo može da bude“, ali ako ste pratili automobilsku industriju tokom prethodnih godina, onda sigurno znate da su Ford i Volkswagen postigli dogovor o razmeni tehnologije. Amerikanci će izrađivati komercijalna vozila, dok će Volkswagen zauzvrat pristići u pomoć s platformama i mehanikom vozila na struju. Štaviše, nedavno predstavljeni Ford Tourneo Connect je ništa više nego prepakovani Volkswagen Caddy.

U svakom slučaju, novi Transit Courier je veći u svakom pogledu u odnosu na prethodnika. Američki proizvođač vozila se posebno origijentisao na tovarni prostor gde po prvu put mogu da stanu dve palete standardnih dimenzija. Prtljažnik je povećan za 25% i trenutno pruža 2,9 kubnih metara dostupnosti, a u stanju je da ponese terete mase do 700 kilograma.

Sam dizajn kombija nam zapravo i ne liči na Fordovu tradicionalnu školu i kompanija je pomalo eksperimentisala sa stilom maske hladnjaka i farova. Ne možemo reći da vozilo izgleda preterano atraktivno, ali sumnjamo da neko kupuje modele iz ove kategorije zbog poželjnog stila, pa samim tim Ford ne bi trebalo da bude preterano zabrnut.

Mnogo veća pažnja je posvećena enterijeru, i to u želji da se vozačko mesto učini komfornijim i praktičnijim. Kao što je danas slučaj kod većine noviteta, sve komande se nalaze na 12,0-inčnim monitoru. Transit Courier pruža nekoliko priključaka za mobilni telefon i bežično punjenje.

Javnost najviše interesuje mehanika i u toj kategoriji Ford zadovoljava. Najviše pažnje privlači spomenuti električni model, ali američki proizvođač vozila nema u planu da eliminiše benzince i dizele, barem ne tokom narednih nekoliko godina. Štaviše, standardan motor u Transit Courieru je 1,0-litarski turbobenzinac sa 100 konjskih snaga, dok je opcija 1,5-litarski turbodizel sa 95 „grla“.

Izbor menjača je obuhvatio šestostepeni manuelni i sedmostepeni automatski. Kada je reč o verziji na struju, očekuje se da će razvijati oko 134 konjske snage i podržavaće punjače do 100 kW. Ford kaže da će se baterije moći napuniti do 80% za svega 35 minuta, ali nam nije otkrio koliko kilometara će vozač moći preći između punjenja.

Transit Courier će se proizvoditi zajedno sa modelom Puma, sa kojim inače i deli platformu, u Rumuniji. Danas je predstavljena samo radnička konfiguracija, dok će ona putnička sa imenom Tourneo debitovati nešto kasnije. Sigurni smo da niko neće prodati svoju Fiestu ili Focus da kupio Transit Courier, ali ovo će uskoro postati najjeftiniji Ford na evropskom tlu…

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lepa i prakticna kocikca, svaka cast Fordovim dizajnerima! Nadajmo se da ce napraviti porodicnu varijantu sa cetvoro vrata i sa kompletnim staklima. Sa ovim dimenzijama – visina 1,70 m – ovaj auto je negde na pola puta izmedju automobila i dostavnog vozila. Za ulogu dostavnog mogao bi da ima povecanu visinu, 1,9-2,0 m. Kao porodicno vozilo mogao bi da bude malo nizi, na primer 1,60 m, da bi smanjio otpor vazduha.

BB

Kao porodični ne treba ništa niži 😉, taj otpor je izmišljena priča 😜.

Dizajn mi se sviđa, ima savršen oblik kocke 😜
Jedino šta je poželjno da napadni ugao bude veći, kod prošle neke varijante to je branik bio katastrofalno nisko, nosi mogao promašiti ivičnjak, dok je taj dio odličan kod Berlinga…