1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: GTI bez GTI-a – Seat Leon Cupra R
Zanimljivost dana: GTI bez GTI-a – Seat Leon Cupra R

Zanimljivost dana: GTI bez GTI-a – Seat Leon Cupra R

1.82K
3
Podelite sa prijateljima:

Istorija takozvanih hot heč automobila se obično deli na dve kategorije – Volkswagen Golf GTI i svi ostali. Daleko od toga da je nemački as bio najmoćniji ili najbrži, ali uvek je bio taj koji je pružao možda najbolji balans između praktičnosti i visokih performansi za pristupačnu cenu.

Danas će možda Honda Civic Type R izaći kao pobednik u direktnom duelu, ali je GTI i dalje taj koji uživa u kultnom statusu.

Međutim, kao što nam je poznato, ovaj brend je samo jedan razvijan od strane velike korporacije pod imenom Volkswagenova grupa. U njoj možemo da vidimo firme kao što su i Škoda, Seat, Audi, Porsche i mnoge druge. Posebno je zanimljiva situacija sa Seatom.

Španski proizvođač vozila je više od tri decenije prodavao modele Fiata pod licencom, pre nego što je došlo do nesporazuma početkom osamdesetih godina, a priliku je iskoristio Volkswagen i postao većinski vlasnik. Prvi model Seata na platformama Volkswagena je bio Toledo i debitovao je 1991. godine.

Za nasu priču je ipak najbitniji heč Leon, koji je delio mnogo toga sa spomenutim Toledom, a u izložbeno-prodajnim salonima smo ga videli osam godina kasnije. Bio je zasnovan na Grupi A platformi zajedno sa modelima Škoda Octavia, Volkswagen Golf i Audi A3.

Mnogi će reći da je Leon bio najpoželjniji od svih modela na ovoj platformi. Kako je važio za sportsku alternativu Golfa, tako je već direktno iz fabrike imao pozavidno ponašanje u krivinama kojima je jedino novi Ford Focus mogao da parira.

Takođe se moglao pohvaliti i veoma dopadljivim agresivnim stilom, a pritom je bio i za nekoliko hiljada evra jeftiniji od Golfa. U suštini, Leon je uglavnom ciljao na mlađariju kao na glavne kupce, pa je samim tim i morao da ima moćne motore. Španski proizvođač vozila nam je ponudio bogatu ponudu pristupačnih benzinaca i štedljivih dizela, a ukoliko biste želeli neki sa dovoljno snage, onda bi izbor padao na VR6.

Kao što mu ime kaže, reč je o čuvenom nemačkom motoru radne zapremine 2,8 litara sa šest cilindara i mogao se pohvaliti sa 201 konjskom snagom. Međutim, eksperti će se često složiti da je bio pretežak za automobil takvih dimenzija sa pogonom na prednje točkove, i da nije imao onaj balans kao Golf GTI.

Ako ste želeli špansku verziju nemačkog hot heča, onda je izbor padao na onaj koji se zvao Cupra R. Nudio se u tri različite generacije i konfiguracije, a najpoželjnija je ona koja je silazila sa proizvodnih traka od 2003. do 2006. godine. Tada se ispod haube krio 1,8-litarski turbobenzinac sa 222 konjske snage i maksimalnih 280 Nm obrtnog momenta.

Motor je bio samo jedna od izmena, pa se Cupra R mogla pohvaliti i sa čvršćim ogibljenjem, zahvaljujući kojem je visina vozila snižena za osam milimetara, zatim većim kočnicama Brembo, 18-inčnim felnama i agresivnijim stilom.

Enterijer je uglavnom pratio strategiju verzije GTI sa sedištima Recaro i s više sandardne i opcione opreme. Spomenućemo da je modifikovan i šestostepeni manuelni menjač sa kraćim prenosnim odnosima. Fabričke informacije kažu da je urbrzanje od nule do 100 km/h trajalo 6,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 226 km/h. Za takvo zadovoljstvo je u bilo potrebno izdvojiti oko 17 hiljada funti u Velikoj Britaniji ili nešto manje od 19 hiljada evra u ostatku Evrope.

Seat će kasnije debitovati s još nekoliko Cupri R. Naslednik modela iz naše priče je stigao 2010. godine sa 260 konjskih snaga dok je treća generacija prešla magičnu brojku od 300 „grla“ i čak se mogla naručiti i kao karavan.

Sadašnja generacija ne nosi oznaku R, ali je Cupra sada samostalan brend i pruža karavan sa 306 „konja“ i pogon na sva četiri točka. Mnogi će se složiti da je automobil sa priloženih fotografija najpoželjniji Leon u istoriji. Slično kao i spomenuti GTI, nije bio najbrži ili najmoćniji, ali je svakako najviše poseban i samim tim zauzima izuzetno mesto u istoriji Seata.

Zoran Tomasović

(1816)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Leon mi je uvijek bio puno ljepši od Golfa.Nizak prednji i visok zadnji kraj, klinast profil u stilu nekadašnjih Alfi, upakovan u tada prilično kvalitetnu VW mehaniku, bio je pun pogodak.Ipak, bilo je i nekih brljotina u proizvodnji:zadnji seleni sa konstruktorskom greškom(kupuješ ih na kilu i mijenjaš svake godine) ,plastični nosači(bez potrebe) el. prozora koji pucaju kao ludi, centr. brava koja prečesto crkava, lakirana plastika komandi el.podizača prozora koja vremenom postaje bijela(zašto kad postoji crna plastika),… Mušice koje nerviraju i čine razliku između dobrog i odličnog auta.

Renault Terminator

Nije Leon Cupra R ali je Seat Ibica kit car…zbog ovog auta kojeg je vozio Slovenac Andrej Jereb,suvozač Metod Kurent,početkom dvehiljaditih godina sam obožavao posjećivati naše reli trke.Veoma rijetko su se mogli ti kit car auti videti na našim relijima,a Jereb je učestvovao na svakom našem reliju tada.Pa kada još na YU Reli dođe Krum Dončev sa Peugeotom 306 Kit car auuu…sad se evo sav naježim kako su ti auti zvučali uživo i kako je to išlo kao nevrijeme.To je bilo milina slušati a i gledati.
https://youtu.be/hOs4-h85-0w

Milan

Bese nekad i Ibiza Cupra sa 1.9 TDI i 160KS