1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najstariji Buick Regal Grand National GNX ide na aukciju
Zanimljivost dana: Najstariji Buick Regal Grand National GNX ide na aukciju
0

Zanimljivost dana: Najstariji Buick Regal Grand National GNX ide na aukciju

309
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci bi najradije zaboravili period 1980-ih godina kada je reč o automobilskoj industriji. Visoke cene goriva, sigurnosni standardi i novi propisi o izduvnim gasovima su učinili da mnogi velikani izgledaju kao senke svojih prethodnika od pre dvadesetak godina.

Ali u takvim uslovima se rodio jedan automobil koji je bio toliko brz da su ga mnogi vlasnici otplaćivali tako što su se na ulicama trkali i pobeđivali protiv Forda Mustanga i Chevroleta Camara. Njegovo ime je Regal Grand National GNX, a možda najčudnije je što je stigao od kompanije poznate po penzionerskim proizvodima – Buicka.

Buick je eksperimentisao sa turbo motorima još tokom 1950-ih godina da bi ih krajem 1970-ih godina konačno pustio u serijsku proizvodnju u modelu Regal. Ovaj poveći kupe je podigao snagu na 245 ks, a specijalna verzija nazvana Grand National po najjačoj seriji NASCAR šampionata. Tokom 1987. godine je postalo jasno da je kraj na vidiku i da će sledeći Regal imati pogon na prednje točkove i samo atsmoferske motore. Iz tog razloga je debitovala najmoćnija opcija pod GNX oznakom (Grand National Experimental), a najstariji prodati model će se uskoro naći na aukciji.

Buick je proizveo samo 547 GNX-a spomenute 1987. godine. Svaki od njih bi započeo karijeru kao standardan Grand National pre nego što je dobio veće kočnice i modifikovano ogibljenje. Automobil bi zatim poslat u McLaren Technologies gde je standardan 3,8-litarski V6 motor dobio veći turbo. Na papiru snaga je iznosila 276 ks i 488 Nm obrtnog momenta, ali će kasnije brojke pokazati da je ona zapravo iznosila 300 ks i 569 Nm obrtnog momenta. GNX je mogao da ubrza do 100 km/h za samo 4,6 sekundi i pređe četvrtinu milje (402 metra) za 12,7 sekundi, što je bilo brže od Ferrarija F40 i Porschea 930. Samo jedna boja je bila dostupna i to crna, a visoka cena se odrazila da proizvodna serija ostane mala. Dok je standardan Grand National koštao 18.295 dolara, za GNX je bilo potrebno izdvojiti 29.290 dolara (oko 63.200 dolara po današnjem preračunu).

Model sa slike je treći najstariji i njegova šasija nosi oznaku 003. Onaj prvi sa šasijom 001 je doniran Heritage muzeju i danas ima nula milja na satu. Slična sudbina je zadesila i GNX 002, koji je doniran zvaničnom Buickovom muzeju u saveznoj državi Mičigen i tu se nalazi do današnjeg dana. Model iz naše priče je završio u Fischer Buick salonu u gradu Troj (takođe savezna država Mičigan), gde je korišćen za promocije pre nego što je prodat privatnom vlasniku 1988. godine. On je prešao samo 10.790 milja (17.264 kilometara) sa njim pre nego što ga je parkirao i na toj lokaciji je ostao više od 20 godina.

GNX 003 je nedavno restauriran i uskoro će se pojaviti na aukciji. A cena? Pa kada spomenemo da je pre tri godine model sa samo 362 milje (579 kilometara) na satu prodat za 165.000 dolara, nema sumnje da će ovaj specijalni automobil preći cifru od 200.000 dolara.

Zoran Tomasović

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments