1. Home
  2. Life
  3. J.D. Power: u prvih 90 dana najpouzdaniji u Americi su Dodge i Kia
J.D. Power: u prvih 90 dana najpouzdaniji u Americi su Dodge i Kia
3

J.D. Power: u prvih 90 dana najpouzdaniji u Americi su Dodge i Kia

265
3
Podelite sa prijateljima:

Početak leta je obično doba godine kada čuveni institut J.D. Power javnosti iznese nove rezultate istraživanja u vezi pouzdanosti automobila tokom prvih dana vlaništva u Americi. Kao i lane,“i kao i uvek kada je ovaj istraživač u pitanju“, i ove godine na prvom mestu se našla Kia, ali sada mora da deli tron zajedno sa Dodgeom, pa su, shodno nalazima ove kuće, vlasnici oba automobila u proseku prijavili 136 problema na svakih 100 vozila. Ovo je, inače, prvi put u istoriji instituta da se neki američki brend našao na prvom mestu.

Ako se neko pita kako je moguće da ijedan automobil u 21. veku može da ima bilo kakve probleme u samo 90 dana nakon što napusti fabriku. J.D. Power kaže da se na listi nalazi ukupno 223 problema, koji su organizovani u devet kategorija. Ne samo što se gledaju mehanički problemi već i ostali detalji poput završne izrade, kvaliteta boje, kako funkcioniše celokupna elektronika i kako proizvod generalno zadovoljava poslove za koje je namenjen.


Dok su se sve tri marke unutar Hyundai-Kia korporacije našle među deset najpouzdanijih, najveća tema u medijima je poslednje mesto Tesle.

Vlasnici američkih električnih vozila su prijavili čak 250 problema na 100 vozila, a ispitivanja su rađena samo u 35 saveznih država Amerike, pošto institut nije dobio potrebnu dozvolu da kontaktira vlasnike i u ostalih 15 saveznih država. J.D. Powers nije izneo detalje na šta su se vlasnici Tesle najviše žalili, ali kaže da je „problem“ često tehničke prilike, gde možda sve i funkcioniše kako treba, ali vlasnik nije u stanju da shvati kako da koristi savremenu tehnologiju.

To je verovatno veliki razlog zašto deset od poslednjih 12 kompanija na listi spadaju među premijum proizvođače. Mnogi novinari su potvrdili ovu vest uz objašnjenje da vozila generalno verovatno nisu manje pouzdana, ali da su toliko „napucana“ tehnologijom da vlasnici nekada jednostavno imaju poteškoće da nauče sve komande. U slučaju spomene Tesle, vlasnici su najviše izražavali nezadovoljstvo povodom loše farbe, parazitskih zvukova plastike u enterijeru, buke, pa i nemogućnosti da se prtljažnik i hauba zatvore kako treba.

Pored Kije i Dodga, spomenućemo da je (paradoksalno) najbolje plasiran japanski brend na listi bio Mitsubishi (šesto mesto), a od evropskih firmi se najbolje pokazao Volkswagen (deveto mesto). Neki proizvođači, koji su poznati po odličnim rezultatima na temu pouzdanosti, kao što je na primer Toyota, ili pak Honda i Porsche, kod ovih „naučnika“ su se plasirali znatno ispod proseka.

AutoRepublika

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Tolike greske za prva 3 mjeseca nevjerovatno!

moron

A, đe mi je moj Fijat? Van svake konkurencije? Ili sam ja prosto samo slep …

Yankee

Mislim da nije prodao dovoljno vozila da se kvalifikuje.