1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger je najprodavaniji mišićavi automobil u Americi
Dodge Challenger je najprodavaniji mišićavi automobil u Americi
1

Dodge Challenger je najprodavaniji mišićavi automobil u Americi

206
1
Podelite sa prijateljima:

Voleli ih ili mrzeli, teško je odoleti američkim takozvanim „mišićavim“ automobilima. Kombinacija retro dizajna, moćnih agregata i relativno pristupačne cene su ih učinili poželjnim gde god da se pojave. Ford Mustang je već duži broj godina neprikosloveni prodajni lider, ali tokom prethodnog tromesečja, na američkom tržištu neko je ipak uspeo da ga nadmaši.

Ne, to nije Chevrolet Camaro već automobil od kog se tako nešto najmanje očkivalo. Reč je o modelu Dodge Challenger, koji je u trećem tromesečju ove godine privukao 16.332 kupaca.

To je za oko 2.500 jedinica više nego što je postigao Mustang i dvostruko više od Camara. Međutim, ukoliko uporedimo brojeve za celu 2020. godinu, onda Fordov velikan i dalje ima solidnu prednost nad drugoplasiranim, i prednost od preko 9.000 jedinica nad Challengerom.

Zašto je ova vest toliko iznenađujuća? Pa, pre svega Dodgeov pulen je na tržištu još od 2008. godine, a potiče sa platforme koju je Mercedes razvio za tadašnju generaciju modela E Klase, još sredinom devedesetih godina. Originalnih nemačkih delova je ostalo jako malo sa izuzetkom nekoliko komponenata ogibljenja, a Dodge je nekoliko puta osvežavao Challenger promocijom specijalnih verzija, kao što su na primer Hellcat and Demon.

Sa druge strane, izuzetno niska potražnja za Camarom je jednako iznenađujuća. Na gotovo svim uporednim testovima je ubedljivo pobeđivao, ali kritike u vidu uske putničke kabine, gotovo nepostojećeg prtljažnika i loše preglednosti su očigledno veće u očima kupaca nego što Chevrolet misli.

Sve su učestalije i priče da će sadašnja generacija ujedno biti i poslednja, a prodajni rezultati svakako nisu obećavajući.
Nagla popularnost Challengera sigurno stavlja Fiat-Chrysler korporaciju u čudnu poziciju, pošto je ovaj automobil originalno planiran za penzionisanje nakon 2022. godine, uz zamenu na bazi platforme koja se koristi na vozilima marke Alfe Romeo.

Ali, ko bi još promenio tim koji pobeđuje?

AutoRepulika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Vozio sam sva tri. Camaro je za one kojima su bitne samo performanse i koji ce u potpunosti ignorisati sto nije ni malo praktican. Challenger je suprotan – najvise praktican, ali zbog tezine ima najslabije performanse. Mustang je neka sredina izmedju Camara i Challengera.