Ali, idemo redom. Početak februara je bio momenat kada smo preneli da su se vlasnici novog Polestara 2 suočili s pozivom na korektivnu intervenciju, uz uslov da budu do odredišta prebačeni na prikolici, a ne sopstvenim pogonom. Tamo su vozila stajala više od mesec dana, jer proizvođač nije imao ideju kako da ih osposobi. Sada je slučaj pojašnjen, pa služba za odnose s javnišću zvanično objavljuje da će kompanija povući 4.586 primeraka kros-liftbeka koji su već isporučeni kupcima, kako bi se zamenili neispravni inverteri.

Zasebna akcija povlačenja vozila je „zakačila“ i 3.150 primeraka Polestara 2, a koja je inicirana zbog potrebe zamene uređaja, mislimo da se radi o izmenjivaču toplote (HVCH). U svakom slučaju, komponenta koja je bila neispravna, bila je odgovorna za dogrevanje putničke kabine i održavanje temperature baterije u zoni normale.

Obe intervencije su bile zamišljene da se izvrše tokom jedne posete servisu, dok bi mehaničarima bilo omogućeno osvežavanje softvera bežičnim putem. Međutim, čak ni to nije trenutno moguće. Vlasnici će pristupiti besplatnim renoviranjima softvera počev od ponedeljka pred nama.

Nije loše potsetiti se da je Polestar 2 debitovao u februaru 2019. godine, dok je proizvodnja započela u kineskom gradu Lučijao, s početkom marta ove godine. Prvi primerci su ka Evropi krenuli tokom juna, a novajlija još uvek nije stigao na druga ključna tržišta, iako je homologovan i u Americi.

Zanimljivo je da je Polestar 2 u tehničkom smislu identičan modelu Volvo XC40 Recharge, koji se sklapa u belgijskom Genut, počev od kraja septembra. Pretpostavlja se da su drugi dobavljači za komponente angažovani u snabdevanju te fabrike, pa nema potrebe za opozivom Volvoa.

Da se mi vratimo na, verovatno i interesantniju priču s Francuzima i Polestarom. Prema navodima lokalne štampe (The Connexion and Caradisiac), sudu je prošlog leta Citroen podneo prijavu protiv Polestara. Inicirana je isuviše markantnom sličnošću između amblema dve marke. Sud je procenio da je tužba osnovana i naložio Polestaru da plati simboličnu odštetu u iznosu od 150 hiljada evra.

Međutim, bolno je to što vozila azijske marke neće moći biti nuđena u zemlji Gala, najmanje tokom narednih pola godine. Zvanični francuski sajt Polestara je ugašen.

Nažalost, nismo uspeli da iščačkamo šta će se desiti u kasnijoj fazi moratorijuma na prodaju vozila, ali se zna da je sud poentirao na tome da je Polestar koristio različit logo dok je i zvanično bio tjuning studio Volvoa. Shodno tome, Polestar će verovatno biti prinuđen na ponovnu upotrebu starog bedža kako bi profunkcionisao normalno.

Dodajmo da Polestar ne nastupa u Srbiji, ali se zato možete usrećiti kupovinom vozila, sada kineske marke Volvo.

AutoRepublika