1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Jensen One je zanimljiv koncept zasnovan na Citroenu XM
Jensen One je zanimljiv koncept zasnovan na Citroenu XM

Jensen One je zanimljiv koncept zasnovan na Citroenu XM

596
2
Podelite sa prijateljima:

Veoma originalna reinterpretacija Citroena XM ugledala je svetlost dana 1992. godine – Jensen One. Rezultat je saradnje između danskog industrijskog dizajnera Džejkoba Džensena, njegovog sina Timotija Džejkoba Džensena i njihovog kolege Maksa Renea, Jensen One je verovatno jedna najfuturističkijih i najekstravagantnijih studija ikada.

Projekat ove trojice bio je da dizajniraju apsolutno jedinstven automobil od postojećeg modela. Niko ne zna zašto je Citroen XM u svojoj verziji opremljenoj motorom 3.0 V6 sa 24 ventila i 177 KS izabran da posluži kao osnova za ovaj originalni projekat. Ipak, ova stilska studija koja je zaista ugledala svetlost dana takođe je bila oličenje najsavremenije tehnologije.

Predstavljen 27. avgusta 1992. u Muzeju dizajna u Kopenhagenu, ovaj prototip je zatim inaugurisao tehniku karoserije od ugljeničnih vlakana i kevlara. Prednost ovih materijala bila je u povećanoj krutosti konstrukcije automobila, koja je trebalo da bude pet puta jača od čelika, bez i najmanjeg viška težine.

Dizajn ovog XM-a karakteriše oblaganje četiri točka u znak poštovanja prema dizajnu Citroena DS, SM i CX čiji su zadnji točkovi uglavnom maskirani karoserijom. I ovaj oklop je bio precizno električni uklonjiv napred i pozadi da bi mogao da pristupi točkovima u slučaju bušenja. Ali pored inspiracije izvučene iz dizajna ovih predaka, kontinuitet linije i potraga za aerodinamikom su očigledno prednjačili ovim smelim izborom. Ovaj ultra urađen dizajn daje pravu jedinstvenost Jensen One-u koji izgleda kao da se ne kotrlja već bukvalno leti na putu.

Jensen One nije bio samo dizajnerski delirijum. Odlučno avangardni, ovaj automobil nalik NLO-u trebalo je da nosi najnapredniju kompjutersku tehnologiju tog vremena. Njegova oprema je u svakom slučaju bila ispred onoga što su nudili automobili ranih devedesetih u to vreme. Četiri sedišta, centralni naslon za ruke, pa čak i retrovizori bili su električno podesivi sa nekoliko pozicija koje se mogu pamtiti. U vozilo je postavljeno nekoliko digitalnih ekrana, posebno za kontrolu otvaranja i zatvaranja oplata točkova.

Takođe je bio opremljen jedinstvenim elektronskim sistemom za merenje udaljenosti kontrolisanim laserima napred i pozadi kako bi se izbegle prepreke tokom manevara. Ali to nije bilo sve jer se Jensen One takođe mogao pohvaliti da je opremljen automatskim zatvaranjem prozora i krovnim otvorom koji kontroliše kompjuter kada vozač ode i, vrhunac luksuza, antenom integrisanom u prozore za prijem radija i televizije kanala. Konačno, nasledio je hidraulično oslanjanje tradicionalnog XM-a.

U početku je ovaj Jensen One trebalo da bude predmet proizvodnje od 30 do 50 primeraka godišnje u Danskoj. Ali se pokazalo da je projekat finansijski neizvodljiv jer je konverzija XM V6 koštala u to vreme više od 30.000 evra u današnjem novcu, pre oporezivanja, na šta je, naravno, bilo potrebno dodati oko 25.000 evra za nabavku XM-a koji je služio kao osnov ove „lude“ transformacije.

Rezultat, ovaj veoma poseban XM je trebalo da bude prodat po astronomskoj ceni od 92.500 evra, što je savršeno nerazumna suma koja je „ubila“ projekat, zbog nedostatka investitora spremnih da preuzmu rizik proizvodnje.

Raspravlja se i o broju proizvedenih primeraka. Literatura koja se toga tiče evocira ponekad jedan, nekad dva, a nekad čak četiri primerka ukupno, a ne zna se šta je s njima bilo. Ono što je sigurno jeste da je jedan od njih, u vlasništvu samog Džejkoba Džensena, prodat na aukciji u Hamburgu 3. novembra 2020. za 30.000 evra (36.000 evra uključujući i takse). Prodavac i kolekcionar koji ga je kupio rekao je da je spreman da uloži 6.000 do 7.000 evra potrebnih da ga vrati u savršeno stanje i tako ovekoveči mit o ovom zadivljujućem automobilu.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(596)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pokrivanje prednjih tockova zahteva prosirenje karoserije zbog tockova koji se zakrecu levo-desno. Kada se auto pogleda s preda izgleda kao da ima siroku suknju na tankim nogama. 🙂 Pogledaj video.

Matija

Citroen kao skulptura, u Amsterdamu 1963 godine:

comment image