1. Home
  2. Vesti
  3. Mahindra Thar 700 kao poslednji potomak Willisa
Mahindra Thar 700 kao poslednji potomak Willisa
0

Mahindra Thar 700 kao poslednji potomak Willisa

448
0
Podelite sa prijateljima:

Indijsko tržište je bogatije za SUV Mahindra Thar 700 Signature Edition. Ovo je praktično poslednji kontigent Thara, koji je oličen u seriji od sedam stotina vozila proizvedenih u fabrici Našik, a što predstavlja kulminaciju u proizvodnji prve generacije vozila namenjenih vožnji po nepristupačnim terenima, onih s pedigreom čuvene vojne mašine – Willys MB.

Mahindra je prvobitno uvezla modifikovanu civilnu verziju modela CJ-3B u Indiju, a zatim započela i lokalnu proizvodnju tokom 1947. godine. Sedam godina kasnije je počela velikoserijska proizvodnja pod licencencom, a vozila su nosila oznake indijske marke. Ono što je ovde posebno interesantno jeste činjenica da je Mahindra do 1968. godine.

Proizvodnja modela na osnovama Jeepa CJ-S je započela u pogonima Mahindre sredinom osamdesetih godina prošlog veka, s tim da je prednji kraj bio nešto niži i zaobljeniji u odnosu na original. Ovaj momenat je bitan jer je upravo Mahindra Thar, nakon serija modifikacija koje su se dogodile u međuvremenu, nastala na njegovom temelju. Inicijalna verzija Thara je startovala sa prodajom tokom 2010. godine, a proizvodnja je upravo obustavljenja.

Oproštajni pozdrav za poznati „indijski“ terenac je upriličen kroz ograničenu seriju Thar 700 koja se od standarne varijante razlikuje po više detalja, uglavnom svedenih na kozmetiku. Vozilo poseduje specifičnu Aqua Marine boju karoserije a ta nijansa je pozajmljena sa konceptnog kombija Mahindra Marazzo.

Tu su zatim i rešetka hladnjaka crne boje, kao i srebrni detalji na prednjem braniku. Ugrađeni su i točkovi izrađeni od lake legure, originalnog dizajna, uz prisustvo brojnih nalepnica na karoseriji. Neke od nalepnica se odnose na bedževe potpisa predsednika indijskog koncerna – Ananda Mahindre.

Što se tehničkih karakteristika tiče, za razliku od standarne verzije, Thar 700 poseduje ABS sistem, dok je ostatak tehničkih rešenja identičan. Dakle, tu je CRDe 2.5 turbo dizel motor koji isporučuje 107 konjskih snaga uz 247 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, koji je „najbolji drug“ s petostepenim ručnim menjačem s reduktorom.

Zadnji diferencijal je moguće zaključati, a pozadi se nalazi zavisna zadnja osovina uz uzdužno postavljene opruge. Indijski SUV poseduje ozbiljne ulazne i izlazne uglove (44 i 27 stepeni, redom). S druge strane, klirens od samo 20 „santima“ prosto razočarava, spram ostalih karakteristika i nasleđa na kom počiva Thar.

Vozila iz oproštajne serije se prodaju po višoj ceni od one za koju je moguće dobiti primerak iz redovne ponude. Thar 700 se nudi po, za dlaku nižoj ceni od 13.000 evra, što je za par stotina evropskih novčanica više od sume koju je neophodno odvojiti za model iz standarne ponude. Deluje logično, a kompanija Mahindra, Thar 700 reklamira kao „poslednju priliku da sa pazari legendarni automobil“.

U stvari, verovatno je ovo istina. Lokalni novinari navode da će naredna, druga generacija Mahindre Thar biti preneta na drugu, to jest platformu u vlasništvu kompanije, Gen3. Identičnu arhitekturu koriste i Mahindra Scorpio i TUV300.

Sledstveno tome, novi Thar će dobiti drugačiji sistem ogibljenja, moderniji dvolitarski turbodizel motor i snagu od 140 “grla”. Premijera novajlije se očekuje tokom lokalne manifestacije Auto Expo, koja se održava početkom 2020. Ipak, uprkos nesumnjivoj sličnosti u smislu dizajna, teško da će novi Thar biti moguće povezivati sa originalom, odnosno Willisom,

AutoRepublika

(448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments