1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Dodge Charger Shelby koji ne poznajemo
AR pijaca klasika: Dodge Charger Shelby koji ne poznajemo

AR pijaca klasika: Dodge Charger Shelby koji ne poznajemo

246
7
Podelite sa prijateljima:

Pomisao na model Dodge Charger obično vodi ka dva automobila. Prvi od njih je narandžasti kupe iz 1969. godine s kojima rođaci, Bo i Luk Djuk prave vragolije u popularnoj seriji „The Dukes of Hazzard“, dok ga mlađa generacija sigurno pameti po modernom izdanju Hellcat sa preko 800 konjskih snaga ispod haube.

Međutim, istorija Chargera je daleko bogatija i nije uvek bila pozitivna.

Takozvani L-Body se proizvodio od 1982. do 1987. godine platformi modela Dodge Omni ili kako smo ga u Evropi poznavali pod imenom Simca Horizon. Tehnički gledano, Charger tada nije bio samostalni model, već opcija na modelu Omni 024, a brzo je postalo jasno zašto bi američki proizvođač vozila najradije zaboravio ovaj deo svoje istorije.

Naime, taj Charger je pokretao 2,2-litarski benzinac sa svega 84 konjske snage i nudio se u kombinaciji sa pogonom na prednje točkove, pa je razumljivo zašto bi Dodge danas bilo sramota zbog toga. Neko se dosetio da bi dodavanje legendarnog imena moglo da privuče kupce, a takav plan nije dao rezultate.

Međutim, nije svaki Charger ove generacije bio takav. Firmu je tada predvodio Li Ajakoka koga pamtimo kao tvroca Forda Mustanga i uspeo je da privuče svog nekadašnjeg prijatelja Kerola Šelbija iz penzije. Ovaj je modifikovao mnoge modele Dodgea, među kojima je i Charger.

Dodat je turbo punjač i snaga je odjednom porasla na zadovoljavajućih 146 „grla“. Kasnije će postojati i konfiguracije sa 175 i 205 „grla“, a takva snaga u vozilu teškom tek nešto više od jedne tone je bio impresivan rezultat. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 7,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 211 km/h. Firma Shelby American je takođe modifikovala i petostepeni manuelni menjač, ogibljenje i kočnice i kompletirala paket sa privlačnijim branicima i sportskim sedištima.

Jedina „mana“ je išla na račun cene koja je ulazila u rang Forda Mustanga i Chevroleta Camara sa V8 motorom ispod haube, ali na kraju dana, niko nije ni očekivao da će vozilo sa značkom „Shelby“ biti jeftino.

Primerak iz današnje priče je iz 1985. godine i nalazi se u gradu Fort Loderdejl unutar američke savezne države Floride. Na satu stoji brojka od samo 37.677 kilometara i automobil je u originalnom stanju sa izuzetkom auspuha Borla. Charger je inače proveo celu karijeru u toplim krajevima Floride pa je samim tim u besprekornom stanju iako je star skoro četiri decenije.


Aukcija je donela devetnaest ponuda od čega je najviša iznosila 8.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prava karikatura! Sa strane neodoljivo podseca na Audijev Quattro, koji ima isto takve smesne proporcije!

Bungi

Ja mislio Opel Manta kad ono krajslerova zvijezda na njušci.?Da sklepan je kao i Audi Kvatro, sjekira, komad drveta i ožeži, bez finog šmirglanja.E sad, kad se ovo čudo uporedi sa prvom generacijom Tojote Selike ili Opel Mante svima je jasno koliko je ovo grub dizajn.

Matija

Govoris kao da smo zajedno isli u skolu! 🙂

Bungi

🙂

Yankee

To bese ona Toyota Celica „kad porastem bicu 1964 Ford Mustang“???

comment image

Yankee

Ovaj automobil je debitovao daleko pre Audija Quattro. Dodge Charger ove generacije je sportska verzija modela Dodge Omni 024 (sa slike dole). Pojavio se u prodaji jos krajem 1978. godine dok je Audi Quattro predstavljen tek u martu 1980. godine.

comment image

moron

2,2 motor sa 84 ks?
Baš je bio rasni sportista 😀
Ne sećam se koji motori su dolazili u Simci Horizont.