1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prilika da se kupi Chevrolet Corvette modifikovan od strane Lotusa
Prilika da se kupi Chevrolet Corvette modifikovan od strane Lotusa

Prilika da se kupi Chevrolet Corvette modifikovan od strane Lotusa

266
1
Podelite sa prijateljima:

Iako je Lotus relativno mala kompanija koja ne proizvodi mnogo automobila svake godine, ovaj britanski gigant (u smislu imidža) ima više nego dugačku istoriju iza sebe. Ljubitelji profesionalnog auto-moto sporta ga sigurno najviše pamte po revolucionarnim bolidima iz šampionata Formule 1 koji su dominirali na stazama tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a lista fabričkih modela je toliko duga da ćemo je ispričati neki drugi put.

Naravno, Lotus nije proizvodio samo sopstvene četvorotočkaše već i za sve firme koje su bile spremne izdvojiti novac za njihove usluge. Primera radi, da li znate da je Lotus kompletno razvio čuveni DeLorean DMC-12?

Danas ćemo posvetiti pažnju još jednoj legendi i to izdanju ZR-1 modela Chevrolet Corvette koji će se uskoro pronaći u prodaji.

Od svog osnivanja 1948. godine Lotusom je upravljao čovek po imenu Kolin Čepman, a kada je preminuo 1982. godine kompanija se našla u velikoj finansijskoj krizi. Četiri godine kasnije većinsku kontrolu nad firmom je preuzeo američki General Motors najviše iz razloga što je njen predsednik Bob Iton bio veliku ljubitelj Lotusa i odmah je krenuo da razmatra kako bi Britanci mogli da pomognu ikoni američke automobilske industrije, modelu Corvette.

Chevrolet je inače debitovao s četvrtom generacijom tog sportiste još 1984. godine, ali sa „samo“ 240 konjskih snaga ispod haube, on nikako nije mogao da uđe u terotiriju skupocenih egzotika. Naravno, uvek su postojale one privatne prerade, kao što je model modifikovan od strane čuvenog Callawaya, ali je američki gigant želeo sopstveni proizvod.

Tada na scenu stupa Lotus, a prototip njegovog urađenog posla možete da vidite na priloženim fotografijama. Zapravo, reč je o jednom od samo dva primerka koji su preživeli testiranje, a iako je zvanična oznaka ZR-1, Lotus je dao nadimak „King of the Hill“ („Kralj brda“).

Kada serijski model stigne u izložbeno-prodajne salone, ZR-1 će da razvija „čak“ 375 konjskih snaga iz atmosferskog 5,7-litarskog motora sa osam cilindara. Dok navedena brojka možda nije velika za današnje standarde, u periodu kasnih osamdesetih godina prošlog veka, je bila fantastična i za čak 125 „grla“ veća u poređenju sa standardnim modelom.

Do 1993. godine model će ponovo dobiti novi „skok“ do 405 „konja“, što je bilo dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 290 km/h. Ali, snaga je bila samo deo izvršenog paketa modifikacija, pa je tako Lotus unapredio i šestostepeni manuelni menjač, ogibljenje i ubacio veće disk kočnice.

Naravno, takvo zadovoljstvo nikako nije moglo da bude jeftino pa je ZR-1 koštao dvostruko više od standardnog modela. Konkretnije, cena je iznosila čak 70.000 američkih dolara ili oko 126.000 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti.

Nakon što je Lotus finalirizovao testiranje, General Motors je naredio da se prototip modeli unište, ali su Britanci ipak sačuvali dva primerka. Oni su bili parkirani u jednom od napuštenih hangara sve do 1993. godine kada Amerikanci više imali vlasništvo nad firmom.

„King of the Hill“ je tada pronašao jedan od inženjera Lotusa, otkupio ih i kompletno restaurirao. Jedan od njih je ranije preprodat, ali je onaj drugi, koji vidite na priloženim fotografijama, sačuvan i svakodnevno je vožen pa se na satu trenutno nalazi brojka od oko 60.000 milja (100.000 kilometara). Automobil je kasnije uvezen u Ameriku, gde se trenutno i nalazi.

 

Posle šest dana aukcije, ovaj specijalni automobil je pronašao novog vlasnika za 75.000 dolara. Eksperti kažu da je novi vlasnik odlično prošao pošto je vrednost daleko viša, ali je ipak potrebno spomenuti da je ovaj primerak manje poželjan od dva pošto je vožen dugo godina.

Ali na kraju dana, sada znate da čak i najveće američke legende imaju inostranu primesu u sebi …

Zoran Tomasović

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Kako vreme prolazi tako mi se ova generacija Corvette sve vise svidja. A inace uopste nisam ljubitelj Corvette posle 1967. godine.