1. Home
  2. Vesti
  3. Zvanično je, Porsche Cayenne biće „električar“
Zvanično je, Porsche Cayenne biće „električar“
4

Zvanično je, Porsche Cayenne biće „električar“

277
4
Podelite sa prijateljima:

Izvanredni rezultati koje je postigao Taycan pružili su podsticaj Porscheu da ubrza svoje planove za elektrifikaciju. Nakon odličnog prvog kontakta sa svetom potpuno električne mobilnosti, došlo je vreme da kompanija ode korak dalje i proširi svoj asortiman električnih vozila, koji je je trenutno ograničen na Porsche Taycan.

Porsche radi punim kapacitetom na svom prvom potpuno električnom SUV-u. U pitanju je novi Porsche Macan. Takođe, budućnost Porschea 718 je električna i biće BEV. A šta će biti sa „terencem“ koji je spasio Porsche? Sve oči su uprte u Porsche Cayenne.

Porsche je održao godišnju konferenciju za štampu. Na ovom događaju je, između ostalog, najavio da će dostići vrhunske vrednosti isporuke i profita u 2022. godini. Isporučeno je 309.884 vozila, a neto novčani tok je povećan sa 3,7 milijardi evra na 3,9 milijardi evra. Takođe, pored vesti o prihodima koje su bitne za investitore, potvrđeno je i ono što je bila javna tajna.

Potpuno električni Cayenne je realnost i stići će u evropske prodajne salone. Porsche je otkrio da se razvoj električnog Macana već suočava sa završnom fazom i da će biti dostupan kupcima sledeće godine. Novi električni Porsche 718 pojaviće se sredinom ove decenije a relativno brzo će prestati da bude dostupan sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nakon novog 718, na red će doći električni Cayenne. Četvrta generacija SUV-a koji je spasio Porsche igraće vodeću ulogu u cilju da do 2030. godine više od 80% isporučenih vozila bude električno. Međutim, pre nego što električni Cayenne stupi na scenu, ovaj SUV će biti predmet ažuriranja, koje će poboljšati, između ostalog, autonomiju hibridnih plug-in verzija (PHEV).

Takođe su potvrđeni planovi za proširenje asortimana novim električnim SUV-om većim od Cayennea. Biće „dizajniran da ponudi odlične performanse i automatizovane funkcije vožnje“. Biće zasnovan na platformi SSP Sport koju je razvio Porsche. Takođe će ponuditi veoma drugačiji enterijer od aktuelnih modela.

Oliver Blume, generalni direktor Porschea, upozorava da će ovaj veliki električni SUV biti posebno namenjen Americi i Kini, jer su oni tržišta na kojima ovaj segment najviše raste.

AutoRepublika

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kad više nema Cayenne sa TDI, džaba im sve ostalo 😀

s mile

Ko će drva da mi cepaaa

Ko će kuću da mi pokrivaaaa

😉

moron

Ja sinoć na parkingu izlazim iz kola, staju kola pored mene, i „čekićaju“ kao da je neki raspali dizel Fiat. Kad ono – neki vremešni Cayenne. To je taj „koji je spasio Porsche“ 😊

s mile

da je spasio, jeste.

Prvi SUV u sportskom Porscheu, ogromne pare doneo, kad je ubačen dizel, još više para.

p.s. ne vređaj FIAT…

kakvih TDI dizela ima, fiat je fantastičan, baš sam za vikend provozao Fiat Bravo 1,9, 120ks, nekih 350km, PK – NP-PK