1. Home
  2. Glas Republike
  3. Kako sam posle dvadeset godina ostao bez ijednog dizela?
Kako sam posle dvadeset godina ostao bez ijednog dizela?

Kako sam posle dvadeset godina ostao bez ijednog dizela?

15.23K
75
Podelite sa prijateljima:

S vozačkim stažom dugim skoro 35 godina, verovatno spadam u drumske veterane. Ako premotate film u nazad, lako ćete sračunati da sam diplomirao na maloj maturi (B kategorija) na samom kraju osamdesetih godina, a da dodam da sam neposredno nakon toga, takođe u istoj deceniji, magistrirao (A kategorija) i doktorirao (C kategorija). Ovo visoko obrazovanje sam stekao u JNA, kad sam se „igrao“ saobraćajne policije.

Dizel automobili u to doba nisu bili tako česti. Skoro egzotici. Domaća vozila, tačnije ona iz istočnog bloka nisu ni imala u ponudi takve mašine, a većina nas nije ni bila u prilici da se provoza u nekom zapadnoevropskom modelu. Putevima su dominirali Stojadini, Jugići, Škode, Moskviči, Polonezi, a ko je imao Ladu (poželjno Samaru), taj je bio lokalni mangup. Primećujete, nijedan nije pružao opciju naftaškog pogona.

Čak ni azijski proizvođači, pri čemu najpre mislim na japanske, a onda i pred smenu milenijuma, korejske marke, nisu nešto preferirale dizel kao pogonsko gorivo, nitu su forsirali ideju promocije takvih automobila. Nasuprot njima, evropski brendovi su negovali motore s unutrašnjim sagorevanjem nafte i posebno su bili cenjene Mercedesove, Fiatove, Peugeotove, Renaultove, možda čak i Opelove kreacije na tu temu, bez želje da nekog uvredim propustom da pomenem, i uz ogradu da se prisećam da je ipak bilo dosta kritika riselshajmskih naftarica.

Kako bilo, tokom celog perioda kog se prisećam, automobilizam kao pojava, potreba i društveni fenomen se širio munjevitom brzinom i automobili su sve više postajali i modni „detalj“, a ne samo puko prevozno sredstvo, najbolje što se moglo priuštiti u datom trenutku (a objektivno, nije se moglo).

Onda, s početkom novog veka, i sa slomom istočnoevropskog političko-ekonomskog saveza, kreće prirast društvenog blagostanja i, nekada toliko željeni i nedostižni automobili etabliranih proizvođača postaju sve više dostupni. Nova normala prestaje da bude sklapana u Kragujevcu, i u relativnom smislu, sve više dostupna bivaju vozila iz Nemačke, Francuske, Italije, Japana…

Paralelno s objektivnim rastom materijalnog blagostanja, uprkos našem povremenom osećaju propadanja, kreće i popularizacija dizela, kako u Evropi tako i na Balkanu. To ide toliko daleko da neke radio stanice dobijaju ime TDI, zasigurno po čuvenom akronimu koji je toliko slave i toliko bruke doneo volfzburškom tvorcu. Umesto nekada ubedljivo jeftinijeg goriva, ako se dobro sećam za dvadesetak procenata u odnosu na tada zvani „super“, veoma brzo smo u pretprošloj deceniji došli do toga da nafta na pumpama bude skuplja od benzina.

Međutim, nisu samo tranzicija i rast životnog standarda građanstva doprineli većoj tražnji za dizelom, već je i sama tehnologija napredovala dovoljno. Dizel je u doba socijalizma izbegavan i zbog neotesanog rada motora, loših performansi, a možda ponajviše i zbog česte nemogućnosti pokretanja motora tokom zime usled smrzavanja parafina.

 

Problemi su s vremenom rešavani, pa su vibracije dizela u najvećoj meri pripitomljene, instalirani su grejači goriva, kako u rezervoaru tako i u cevovodima, kvalitet goriva je popravljen i dodavani su aditivi, dok je pravi haos i rast popularnosti donela implementacija turbo asistencije, što je dizel motorima donelo razoran obrtni moment na malom broju obrtaja radilice.

Nekako prateći sve te šire trendove, prvi dizel je u kuću ušao 2003. godine. Hyundai Accent iz 1999. godine sa veoma živahnim malenim benzincem zapremine 1.340 kubnih centimetara, smenio je Citroen Xsara 2.0 HDi. Razlika u dimenzijama i u krajnoj snazi motora nije bila znatna, naprotiv, merila se u centimetrima i par „grla“ (90 naspram 84 konjskih snaga). Ali…

Francuski heč je bio za klasu veći, udobniji i luksuzniji automobil koji se do brzina od stotinak kilometara na sat ponašao kao da je bezmalo dvostruko jači od korejskog prethodnika. Obrtni moment je odigrao svoju ulogu, kako kod vozačko-emocionalne žice ogromnog broja Evropljana, tako i kod mene.

Nedugo potom 2005, dolazi Citroen C5, opet 2.0 HDi, ali ovoga puta sa 138 konjskih snaga i još značajno većim obrtnim momentom. Veza s prošlošću i benzinskim Jugićima i Moskvičima je još uvek bila veoma živa u sećanju, čineći senzaciju performansama, veličinom, prestižom i malom potrošnjom, još većom nego što bi možda inače bila. Taj automobil je u porodici ostao do 2014. godine, ali sam ja prešao na još snažniji VW Passat CC, s takođe dvolitarskim motorom (ispostavilo se Euro 2), pa je sledio BMW X5 pogonjen motorom iste zapremine, dok je kao pomoćni model služio i Mercedes C Klase s Renaultovim dizelom.

Svi oni su trošili mizerno malo, nudili visoku kulturu rada i ogromnu dozu raspoložive snage. Ipak, samo par meseci nakon što je poslednji lični dizel ušao u dvorište, pukla je Volkswagenova bruka i sve je krenulo nizbrdo za dizel. Dve do tri godine čak, većina nas nije ni dozvoljavala primisao da bi to stvarno moglo da označi kraj ere dizel motora, a kamoli onih s unutrašnjim sagorevanjem u kompletu. Ipak, to se neumitno dešava i nameću nam se baterijska vozila i elektromotori u raznim vidovima upotrebe. Sećam se pionirske vesti na ovu temu, kada je stigla objava Volvoa da prekida s razvojem dizel motora. Tačnije, reakcija čitalaca na ovu vest. Neverica, bes, tuga…

Još uvek mi nije jasno da li je to dobro ili je loše, a evo i razloga za pomešana osećanja. Dizeli su dosegli skoro savršen nivo. Rade s toliko takta i kulture da se često mogu pomešati s benzincima. Tako smo i za dvolitarski turbobenzinski agregat u Maseratijevom Grecaleu nas trojica pomislili da je u pitanju dizel, dok smo recimo na BMW-ovoj Seriji 7 dobro morali da načuljimo uši ne bi li detektovali trolitarski dizel. Povrh svega, taj motor je s nestvarnom lakoćom pokretao glomaznu limuzinu koja je skoro 5,4 metara duga, i sve to trošeći oko 9 litara nafte na sto kilometara.

U prošlosti se neretko dešavalo da vozeći iza dizel vozila ulazim u seriju alergijskih zakašljavanja usled štetnih isparenja koja generišu, ali je to sada svedeno na najmanju meru. Teško se detektuju nečistoće iza pomenute perjanice Bavaraca, a slično je i kod drugih modela. Pa ipak, na ulicama je i dalje ogroman broj rastrošnih dizela gde se štetne emisije drastično udaljavaju od fabrički deklarisanih, a vlast mora da ide niz dlaku narodu, pa tako sve prolazi kroz tehnički pregled, kako bi i pljačke novca iz budžeta (putem ugrađivanja u cene javnih nabavki i infrastrukturnih projekata ogromnih razmera) prošle mimo fokusa ljudi.

Da je svrsishodnost postojanja dizel motora u putničkim automobilima, ozbiljno dovedena u pitanje, svedoče i vanserijske performanse današnjih benzinaca kod kojih se ubrizgavanje goriva odvija pod deset puta manjim pritiskom nego kod dizela, pa je i rizik od skupih kvarova na tom sistemu nemerljivo blaži.

Ekonomičnost benzinaca je takođe na senzacionalnom nivou. Veoma prijatno sam ostao iznenađen kada sam shvatio da pretežak, previsok i veoma muževan (čitaj neaerodinamičan) BMW X7 40i, troši oko deset litara benzina na putu od Beograda do Kopaonika, uz opasku da je putni računar pokazao identičnu potrošnju kao i kalkulator koji je korišćen da se izračuna potrošnja na temelju dopune rezervoara od „čepa do čepa“.

Moja očekivanja su bila da će potrošnja biti za oko trideset procenata veća. Ali nije, mnogo veći i jači benzinski X7 je za samo desetak do petnaest procenata potrošio više goriva od dvolitarske X5-ice. Iskreno, ne mogu da prestanem da se divim današnjim inženjerima, to jest njihovim veštinama.

I tako, nekako neosetno mi se dvorište u potpunosti ispraznilo od naftarica i ne nedostaju mi. Prvi benzinac nakon više od deset godina koji je ušao u kuću, bio je dvolitarski kabrio. Performanse mu nisu bile ništa posebno, potrošnja mu je drastično viša od analognog dizela, ali ja zaista nisam imao srce da s otvorenim krovom osluškujem tečan rad… Kljucalice.

Naposletku, sada mi je i teško da opet vizuelizujem neki dizel automobil da je u mom posedu i već vidim veliki porodični automobil za dugometražne avanture, a mali elektromobil (možda čak i kvadricikl) za gradske potrebe. Pride, uvek je tu i motocikl…

Na kraju mogu još samo da se zapitam, mada odgovor koji je afirmativan, već slutim. Pitanje je da li će mi i benzinci jednako nedostajati kao što mi sada „nedostaju“ dizeli, onda kada tehnologija baterijskih vozila još uznapreduje?

Umalo da zaboravim, ipak je jedan dizel opstao, a on poseduje takav sistem vešanja da se s punim pravom može reći da prosto pluta planiranim rutama, i to veoma tečno. 😊

Zvezdan Božinović

(15234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

75 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mirko

Bravo Zvezdane, od svega po malo, ček, ipak nedostaje jedan EV pa da imas miks od svih tehnologija…
Ovo je period kada cemo mozemo da sve isprobamo jer polako nestaju neke tehnologije…

BB

Čim dođe Citroen Ami u Srbiju, biće i to 😉

moron

Odavno su meni emocije veoma pomešane. Svaka vrsta pogonskog sklopa ima neke prednosti, a i mane. Svaka će u onom segmentu u kome blista kod mene da izmami dečački osmeh na mome licu, a kada naidjem na onu osobinu gde je taj sklop inferioran u odnosu na ostale, samo ću u sebi da uzdahnem i kažem ( po milioniti put ) „da savršeno ne postoji“. Što se samih dizela tiče, vozio sam ih bez prekida 19 godina ( delom paralelno sa benzincima, a na kraju i sa hibridom ) i ne mogu da zamerim bilo kome ko danas izabere dizel… Pročitaj više »

Balkanboj

Bravo za prelazak na benzinsku pogonsku grupu.

Ta očitana potrošnja za 3.0 kiosk na turbo benzin je verovatno sa lakom nogom na gasu. Cenim da bez 13 litara ne bih prošao za iste relacije. Pa meni je 2.0 dizel trošio u Beogradu 9 litara, zimi i litar više.

Lesa

Zvezdane,pre svega čestitam na uspehu i što pored svega imaš volje da vodiš i automobilski sajt.Želim ti da kao uspešan „matorac“nabaviš nešto egzotično,pa da čitamo i o tome.Sve najbolje.

BB

Maserati sa 4 cilindra? 😜

Bole

Na kraju ce biti istinita ona da se na plin kuha, dizel ore, a na benzin vozi. Bar dok sve to ne zamjeni struja.

S mile

Kratko sam vozio dizelasa, posteno receno odmah sam primetio da tezi motor vuce u stranu u krivini… to pored traktorske buke mu je bila najveca mana. Sa druge strane, fin obrtni moment i snaga su davali zadovoljstvo u voznji.

Nego, „dosadise“ mi tekstovi o cetvorotockasima…

Nesto mi pade na pamet da bi tekst o nautici bio bas osvezenje na ovom web sajtu ….. ako me razumete…🤣

moron

Što se tiče te „traktorske buke“ dizela koju pominješ, istina je da postoje ( ili da su postojali ) dizel motori koji su ( samo za sebe ) bili veoma bučni i/ili da tresu, ali je istina i da doživljaj buke u kabini najviše zavisi od zvučne izolacije, kao što je moguće da u kabini imaš veći doživljaj vibracija od nekog benzinskog, nego od dizel motora. Kod savremenih dizel motora je sve to toliko ugladjeno da se ti prosto nadješ u neverici da jedan dizel može tako da šapuće i prede. A šta je „lepše“? Pa, ja pojma nemam. Možda… Pročitaj više »

Dragan

Za mene je najlepše kad se motor gotovo ne čuje na leru, a na preko 3000-3500 rpm krene da vrišti kao da ga razdevičavaš. 🙂

Pitam se da li bi ovakva scena mogla da se snimi sa današnjim benzincima…
https://www.youtube.com/watch?v=8vZtEresZt4

s mile

ta „traktorska buka“ je zapravo moja loša sreća, da mi prvi i jedini dizelaš bude fabia sa trocilindarskim dizelom, jes lupao, da sam imao više sreće i kupio npr reno clio dizel, možda mi ne bi toliko smetala buka motora, ima kulturniji rad 1.5dci

BB

A to je više buka od kosilice 😜

Dragan

Imam parking pod prozorom. Ko u inat, sve dizelaši 10-20 godina. Jedini koji mi ne para uši ranom zorom je Laguna 2 1.9 dci. 1.5 je još tiši.

Dragan

Proizvođači istočnog bloka, pa i naša „nesvrstana“ Zastava, ispadoše u pravu što nikad nisu pravili dizele.

Laki

Jako fin i tačan „redosled“ dešavanja na auto sceni.Bravo junače!

Vozač

U zdravlju vas služio, pa ga zamenili za sledeći, još bolji. Naravno, na benzin.

Pirko

Neko voli popa, neko popadiju, ja već 47 godina vozim isključivo na benzin i manuelni menjač. Prvi auto 1,5, a posle mašine od dva litra do dva ipo,
i vuča na sva četiri točka.Skeptičan sam bio prema turbu, ali već ga pet godina vozim, normalno opet benzinca. Prezadovoljan performansama, odzivom i ubrzanjima. Jeste da je malo čipnut sa 191na 230 KW

Miloš

Kao sto rekoh, prebaci ti ovo i u video format. Bice zabavno…

moron

Ne mislim da sam ni u najmanjoj meri uticao na izbor agregata u ovom prelepom X7, ali, sećam se da smo Zvezdan i ja razgovarali pre nego je prelomio i da me je pitao šta mislim ( da li 3,0 benzin ili 3,0 dizel ).

Nisam imao dileme da su oba slično potentna da teraju ovu ladju.
Ali, rekao sam mu da bih ja ipak izabrao benzinca.

A sada ovde „branim dizele“ … Baš sam licemer. Čovek sam 😊

moron

Meni je ( da sam ja bio kupac ) baš žuljala nekako nerazumna razlika cene pandan dizel i benzin motorizacije ( ako se sećam, 8.000 evra ? ), nije mi se dopadala veća složenost dizela ( on ima dve turbine, a benzinac samo jednu? ), bila je ta razlika cene goriva, a kod svih SCR dizela me posebno nervira spoznaja da AdBlue aditiv mrzne već na -11 stepeni celzijusa ( a po hemijskom sastavu, u njemu je najviše vode, pa se pri smrzavanju širi ) i ako kola zimi prenoće napolju, to može biti uzrok kvara AdBlue pume i/ili samog… Pročitaj više »

Georg

Ja vozim C4 picasso sa AdBlue i nikakvih gore pomenutih problema nisam imao (iako je zima bila „jaka“). Jedino što sam sipao skuplji dizel *koji u sebi ima „aditiv

BB

Ka nisam čitao ta uputstva, i zbog nečitanja nemam takvih problema 😂🤣😂

moron

Internet je prepun tekstova na temu tog problema: „Da li AdBlue može da se zaledi? Može – njegova tačka mržnjenja je 11 stepeni Celzijusa ispod nule…“ https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/7153/sta-je-to-adblue-cemu-sluzi-i-da-li-donosi-nove-troskove-i-kvarove „When AdBlue freezes (typically occurring at temperatures below -10°c), the solution can turn into a solid mass, causing it to clog up the system and prevent vehicles from starting. In extreme cases, this can damage your diesel engine beyond repair.“ „The freezing point of DEF is 12 degrees Fahrenheit and -11 degrees Celsius. If you’re driving in low temperatures, it’s important to leave some room in the DEF tank. If the DEF tank… Pročitaj više »

BB

Od kad sam kupio auto bije bilo toliko hladno 😂

Tikola Nesla

Sreća pa ja nemam pišalinu.nego, što na čepu bmw piše no aditive? Šta ne smijem sipati u njega(u rezervoar?) one aditive za čišćenje dizni, dpf?

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Tikola Nesla
mkm

Gde su Golf 1 i 2 u ovoj priči?

Tikola Nesla

Pa zar se s tim ponosiš? Moje saučešće

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Tikola Nesla
Aleksandar Zlatković

Interesantan članak svakako. Jel sada vozite neki novi BMV, ili ste i dalje verni X5-ici?

Aleksandar Zlatković

Koliko sam video na našem sajtu Bmv-a, radi se o modelu koji ima cenu od 109.000 €. Poprilično skupo vozilo za moje pojmove.

Aleksandar Zlatković

U svakom slučaju, dobar izbor što se tiče vozila marke BMV.🙂

'79 DeVille

Ja nikada nisam vozio dizel putnicki automobil. Pre mnogo godina vozilo sam Ford F-250 diesel kada sam prevlacio brod na prikolici, mozda 400 km. Od tada nista. Cak ni u brodu nemam dizel inboard motor, vec benzinac. Kao putnik sam se vozio u kolima sa pognom na dizel gorivo – u Nemackoj u taksiju vise puta uglavnom u Mercedesu. Nisam primetio razliku. Vozio same se i sa jednim drugom u dizelasu Ford Tempu, tako negde sredinom devetestih. Secam se buke, smrada, i vibracija. Vrlo dobro sam upoznat sa prednostima dizel motora na teretnim vozilima, ali mi nije jasno zasto su… Pročitaj više »

s mile

Fantastičan obrtni moment, čupa iz malih obrtaja, vuče ko blesavo, turbina radi. … i ne troši puno…. al kad se pokvari…majstori se samo nasmeju…. dođi k čici…

moron

Kao što sam napisao u prvom komentaru, za 19 godina posedovanja dizela sam imao samo jedan „kvar motora“ i to – jedan EGR ventil, od oko 250 evra.
A EGR mi je „crkao“ i na Yarisu benzincu iz 2019 ( ali, u garanciji ).

Tikola Nesla

Prodam mu ja jedan, taman za njega! 18000€ sitnica!

s mile

To je zato jer si ih kupovao Nove, a redovno održavao, i nisi prelazio npr 400 000km sa njima. Dok 90% vlasnika dizel polovnjaka, kupuju NOV NOV dizel, sa bar 400 000km, i ko zna kakvim održavanjem.

BB

Te sve prednosti sam ja otkrio slučajno ma polovnoj Chroma mk1, uzeli dizela jer manje troši i jeftonoje gorivo (imali kamione pa da se ne cimamo sa različitim vrstama goriva). Međutim taj auto je imao prvi TDI motor i ponašao se drukčije od svih data poznatih turbo dizela… Baš sam ga se navozao… 🥰

'79 DeVille

Zahvaljujem na odgovoru. Obzirom na navedene prednosti, sta msilite zasto dizel nije zastupljen medju trkackim atuomobilima?

moron

Ukucaj u Google npr. Audi R10 TDI ili Peugeot 908 HDI, pa vidi ko je godinama dominirao Le Manom. Ali, odstreljeni su zbog „ekologije“
https://www.youtube.com/watch?v=Vgkj-MK4Fbs&ab_channel=PeugeotSportOfficial

Renault Terminator

Dobrodošao nazad brate Zvezdane,u klub benzinaca.Jbg,ako sam ja mogao u klub Bembara,možeš i ti u klub ljubitelja jedinog pravog goriva – benzin.😂. Kod nas u porodici,dobro sada su to dve porodice,uvijek je samo benzin dolazio u obzir.Napravio je ćaća jedan izuzetak sa dizelom Twingom 2 i to je to,vratio se na benzin. Bio juče kod našeg BB u Banja Luci,čovijek domaćin,za 01.Maj radi oko kuće pun gas,veli valja prvo zaraditi roštilj a ne odmah od samog jutra peći roštilj i vrtit prase na ražnju,to je najlakše🙂…I dok smo nas dva stajali i divanili ispred kuće,ide Lada specijalka u odličnom stanju… Pročitaj više »

Renault Terminator

Možda za gluposti i pizdarije,za ništa pametno nisam preporučljiv🤣.
Drug,relacija Novi Grad – Prijedor – Banja Luka,sve magistrala,vozio nikada sporije (fiksnih radara na cesti koliko hoćeš),malo preko ograničenja gdje sam bio siguran da ne čuče momci u plavom..pun gepek stvari,pun auto troje ljudi+plus mačak..6.4-6.5l.Mislim da manje ne može.Pa nije to puno majku mu kada sve uzmeš u obzir.Preko 8.8l nikada nisam uspio preći…a tada ga voštim 160km/h.
Kod mene je manuelni mjenjač,možda je zato manja potrošnja nego kod tebe na kabriu.

BB

Pa više si soka od grožđa popio nego bembara benzina 🤣😂🤣😂

Renault Terminator

Auuu brate…sok je objasnio.Nema soka bez domaćeg .Svaku banderu do Beograda sam obilježio🤣..

BB

Ma on je ovdje veličao „sovjetski BMW“ 😂🥰
U ta doba mi je bio i bolji od Bavarskog 😉

Naiđe čiča sa krasnom ladom i zakloni belu ladju, stade kao fa ne smeta… Ma gdje da smetaš taman si ušao u kadar kada treba 😀

Renault Terminator

Sovjetski BMW🤣…gotovo je.Za mene je Lada od danas Ruski BMW,pošto SSSR-a više nema😁

moron

Tek sada vidim da ona Lada estetski baš i nije u fabričkom stanju 😊

Laki

Bravo za ove domaćine dok na sceni imamo susret „Titana“.

Renault Terminator

Domaćin je bio BB,ja sam bio gost…koji mu je popio sav sok što je imao u kući🤣

BB

Ima još, kad budeš u povratku 😉

Renault Terminator

Hvala na pozivu drug.Ali povratak će biti drugom trasom,najbržom mogućom preko Mađarske,ja i mačak se sami vraćamo za Linz a tigar mi nešto ne miriši vožnju za razliku od prošlog mačka…ili mu ne leži Bembara🤣.
comment image

Laki

Nije bilo drugog vozača pa ništa „Nektar“ i ostalo?🤣

Renault Terminator

Nije bilo nikog,ja i ovaj čoEk sami od Banja Luke do Beograda.Ja i alkohol smo slabi drugari a mačak nije bio kod BB…a pošto je mačak Ruske nacionalnosti,on preferira votku🤣…al nema B kategoriju😁
comment image

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Renault Terminator
Laki

Teško sastaviti dva dobra.

BB

Ma prepao se krampa, zato nije htio kod mene, da je vidio pečenje – došao bi on 😜🤣😂

Renault Terminator

🤣

Lala

Znaci taj 30 benzin u nekoj trojci bi trebao da trosi oko 3-4 litra? x5 trosi vise dizela. Ajd mozda i moze sa 145 gumama, mozda

Joseph

Trenutno „tučem“ dosta otvorene vožnje uglavnom 100km u komadu ili više i jako mi se isplati dizel Euro 6 koji ne troši ni 5l 100kw. Za par godina kad uzmem novi auto vjerojatno će biti na baterije dometa 350-400km.

BB

Pa za te relacije, električar je dobar, pod uslovom da se ne plati basnoslovno bogatstvo pa da se onda na „auspuh“ dočekuje ušteda 😉

Zaxxy

Mnogo si se ti prokurcio,od tih groblja sto si devedesetih pa i dvehiljaditih vozio do X 7..

Renault Terminator

Jesi bahat🤣…