1. Home
  2. Zelene strane
  3. Razmatra se odlaganje standarda Euro 7
Razmatra se odlaganje standarda Euro 7
3

Razmatra se odlaganje standarda Euro 7

1.79K
3
Podelite sa prijateljima:

Komesarijat za transport Evropske Unije ne prolazi kroz najbolji trenutke. Prepreke na koje nailaze sa novim standardom Euro 7 za emisiju izduvnih gasova postale su veliki problem za planiranu strategiju prelaska na elektriku.

Prvi kamen spoticanja koji moraju da prevaziđu je Euro 7 za nove automobile. Nakon pomeranja roka za argumentovane nesuglasice i koji stiče 9. marta, sada o njima moraju da se bave organi Brisela; Evropska komisija, Parlament i Savet će doneti presudu za otprilike godinu dana.

Jedan od velikih problema je stupanje na snagu Euro 7, koji se odnosi na sve nove modele prve registracije od 1. jula 2025. godine, ali s obzirom na to da zakonodavni proces traje dugo, ovaj datum je praktično nemoguć da se ispoštuje, jer proizvođači nemaju vremena da za nešto više od godinu i po dana obave sva odobrenja i sertifikaciju u laboratorijama koje ima EU, što izaziva čuvena uska grla koja su se već pojavila sa proširenjem aktuelnog standarda Euro 6d.

Automobilski brendovi, sami po sebi i preko udruženja proizvođača – nemački VDA i evropski ACEA – predložili su odlaganje standarda do 2027. godine. Duži period nego što čak i sama Evropska Unija smatra mogućim. Ali postoji još jedan problem koji strane moraju da reše, a to je nova metoda testova RDE uvedena sa ciklusom WLTP u realnim saobraćajnim uslovima.

Proizvođači pretpostavljaju eliminaciju takozvanog faktora usklađenosti, maksimalnog odstupanja izduvih gasova u stvarnoj upotrebi na putu od laboratorijske vrednosti, koja je do sada iznosila 1,43 za azotne okside i 1,5 za čestice. Ali Euro 7 je otišao korak dalje s obzirom na izduvne gasove koji nastaju pri hladnom startovanju, uključujući nepraktična i nepotrebna ubrzanja koja očigledno povećavaju vrednosti.

Zapravo, ovo je ključno pitanje, jer činjenica skraćivanja testa hladnog starta, zbog čega proizvođači smatraju da je tretman izduvnih gasova nije samo složeniji, već i skuplji za kupce. Neki od dizela se već prodaju sa električnim grejačem za brzo povećanje temperature SCR katalizatora, elementa koji se ne nalazi kod benzinaca, ali koji bi zahtevao njegovu ugradnju, pored proširenja filtera za čestice.

AutoRepublika

(1792)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan

Pa, taman da mogu propisno da požive neki skoro redizajnirani modeli.

moron

Lepo je što će da možda odlože primenu, ali, to ništa ne rešava ukoliko ne promene i sam propis suštinski, u smislu sumanutih situacija koje se takodje testiraju ( kao ono kada vučeš najtežu dozvoljenu prikolicu pod punim gasom uzbrdo, mislim da je to neko iz BMW-a kritikovao )

Matija

1. Prva inicijativa za promenu/odlaganje EURO7 imala je opravdanje u velikoj ceni uredjaja za preciscavanje, sto bi male automobile ucinilo nerazumno skupim. 2. Istovremeno svi EU proizvodjaci odbacuju male elektricne automobile kao neisplative. 3. Rezultat bi bio: malih automobila nece biti ni kao gorivnih ni kao elektricnih! Ovo je absolutni corsokak za saobracaj u gradovima! 4. Misljenje EU proizvodjaca jeste da EURO7 nema nikakvog smisla jer u razvoj novih gorivnih motora treba uloziti ogromna sredstva a gorivni motori mogu da opstanu samo jos 10 godina jer su od 2035 zabranjeni. Ovo je veoma logican stav! 5. Od pre neki dan… Pročitaj više »