1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigao novi Volkswagen ID.3
Stigao novi Volkswagen ID.3
15

Stigao novi Volkswagen ID.3

1.11K
15
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač je predstavi novi VW ID.3 svega dve i po godine nakon predstavljanja izvorne verzije. Iako, konstruktor iz Volfzburga novo čedo oslovljava modelom novog pokolenja, mediji prenose ocenu da se ovde ipak radi o blago restilizovanom heču, čak i razmatrajući to pitanje uz uvažavanje konzervativnih principa u podmlađivanju vozila iz game Volkswagena.

Iako se na temelju fotografija verovatno ne može zaključiti koliko su dubinske i obimne promene bile, Volkswagen tvrdi da su novine opsežno sprovedene, a što se odnosi i na implementaciju novih softverskih rešenja koja su donele nove pogodnosti kupcima, uključujući i sisteme asistencije.

Što se tiče stila novajlije, može se reći da su promene veoma diskretne i da čine da novi ID.3 bude upadljiviji i više privlačan. Sa spoljne strane posmatrano, deluje da je najuočljivija izmena došla u vidu branika koji odaje utisak agresije i poseduje uvećane usisnike vazduha.

Ostale izmene se tiču uvođenja novog svetlosnog potpisa u LED tehnologiji, a nove su i zadnje signalne grupe koje su dobile nove svetljene korpuse u poklopcu prtljažnika. Pomenućemo i felne s novom konstrukcijom koja popravlja aerodinamčke paramtere, a koji su izrađeni od legure na temelju lakih metala, crni krov s ivicama trimovanim mat srebrnom nijansom, a tu je i metalik farba školjke u zelenoj boji koja podseća na maslinu (Dark Olivine Green).

Pride, hauba kompaktnog električnog hečbeka deluje duže usled toga što se je uklonjena crna traka pod vetrobranskim staklom, sa udubljenim delovima po bokovima što doprinosi stvaranju istog utiska.

S prelaskom u putničku kabinu, možemo reći da ona izgleda posve slično onoj iz odlazeće verzije modela, ali Volkswagen ipak navodi da je sproveo brojne sugestije koje su dostavili kupci. Tako je na primer optimizovano taktilno iskustvo zahvaljujući kvalitetu materijala, uključujući meke penaste podloge u kokpitu.

Preoblikovani su i unutrašnji paneli vrata koji sada poseduju mekanije i veće površine sa izdašnijim površinama prikladnim za naslanjanje ruku. Enterijer novog heča po imenu ID.3 više ne sadrži materijale životinjskog porekla i nudi visok udeo materijala dobijenih reciklažom. Na primer, mikrovlakna koja su osnova materijala nazvanog Artvelours Eco su iskorišćena za oblaganje vrata i presvlake sedišta, a sirovinski sastav otkriva da je 71% od reciklirane plastike.

VW ID.3 za 2024l godinu, uostalom kao i odlazeći model, poseduje dva viseća displeja. Kompaktniji nudi dijagonalu od 5,3 inča i njome se upravlja putem komandi na dodir smeštenih na obruču upravljača. Drugi je veći i njegova je dijagonala 12 inča. On služi za upravljanje radom uređaja za navigaciju, telefona, multimedijalnog sadržaja, sistema ispomoći vozaču i postavki vožnje.

Info-zabavni sistem nudi nekoliko promena u strukturi menija, a to su: jasniji i više informativni meni u pogledu dopuna baterija koji je lociran pri vrhu glavnog ekrana. U sekciji gde se priča o povezivosti, možemo reći da je osvežen planer ruta električnog vozila, to jest unapređen je. Na primer. mesta za dopunu baterija na nekim dužim putovanjima se sada određuju na način da se do cilja stigne što je moguće brže, čemu pomaži i informacije o tekućem saobraćajnom statusu i stepen dopunjenosti baterija.

Električna arhitektura Volkswagena ID.3 usvaja novi koncetp služeći se duetom viskokoperformantnih kompjutera znanih pod skraćenicom ICAS (In-Car Application Servers), a koji su glavne komponente. Ovi kompjuteri rešavaju brojne zadatke koji su inače razdeljeni na veći broj manjih kompjutera. Uz ovo saznanje je važno dodati i da su osnovne funkcije automobila ostale na njihovim zasebnim kontrolnim jedinicama.

Modernizacija u segmentu sistema asistencije vozaču uključuju korišćenje rojeva podataka iz funkcije putnog pomoćnika, dok je opcija zvana Park Assist Plus donela mogućnost automatskog repriziranja kretnje unazad i ostalih manevara svojstvenih parking površinama.

Osveženi ID.3 nastavlja da s traka silazi s identičnim električnim motorom smeštenim na zadnjoj osovini. Nudi 150 kilovata odnosno 204 konjske snage i 310 njutn metara obrtnog momenta. Baterije pružaju kapacitet od 58 kWh i 77 kWh, pa i autonomija nije menjana, u skladu s postavkama merenja formalizovanim u protokolu WLTP. Veće pakovanje baterijskih ćelija donosi domet od najviše 546 kilometara u verzijij ID.3 Pro S, dok manji paket obezbeđuje 426 km autonomije u modelu ID.3 Pro. Volkswagen je naveo da u planu ima i ugradnju manje baterije, ali kolike tačno – to ne reče.

Na brzim (DC) punjačima, bateriju od 77 kWh u modelu ID.3 Pro S možete dopuniti od 5 do 80 procenata kapaciteta za trideset minuta tempom od najviše 170 kW. S pakovanjem od 58 kWh u varijanti ID.3 Pro, za isto će vam biti potrebno celih 35 minuta, dok je najviša apsorpciona moć na nivou od 120 kW.

Volkswagen ne reče ništa o tome kada će se krenuti s isporukama restilizovane verzija ka Evropljanima, ali deluje da će to biti u zadnjem tromesečju ove godine.

AutoRepublika

(1110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

VW zavrsava kao NOKIA..

BB

Connecting people? 😜

Zoca

Tesla snizio cene,cekaj tek Kineze..ID 3 od 43 hilj..?!

moron

Veće pakovanje baterijskih ćelija donosi domet od najviše 546 kilometara u verzijij ID.3 Pro S, dok manji paket obezbeđuje 426 km autonomije u modelu ID.3 Pro.

Koliki mu je domet pri brzini od 100 km/h na nula stepeni Celzijusa? Polovina gore navedenoga ?

garbage

Još bolje – kolika mu je autonomija pri 120 km/h – krenuo si sa baterijom napunjenom na 80% (kako i preporučaju ukoliko želiš da traje) a stigao si na cilj sa 20% (jer ne želiš riskirati da negdje zapneš). Čudilo bi me da uspije 300km… Dodatno – punjača od 170 kW gotovo i nema (u HR osim Tesle, ima valjda još Ionity možda 3 lokacija i ELEN koji) – uglavnom su ili 22 kW ili 50 kW. Dosta šarenih laži – dajte autonomiju od 80% do 20% pri 0 °C i uključenim grijanjem te vrijeme punjenja na 22 kW i… Pročitaj više »

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=kzqxhzrdkqo

Na 10 minutu videa imaš statisku.

Od 278 do 413 km u rasponu temperature od -10 do plus 20.

Poprilično je realan u svim testovima, pa se i ovi podaci mogu uzeti kao mjerodavni…

Naravno ovo je „profi“ vozač električnih automobila, koji zna sve tehnike kako da uštedi ili da poveća potrošnju energije ako mu je to cilj…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
garbage

Da, Bjorn je u Norveškoj i vozi 90 km/h, pogledaj pri kraju videa brzina od 120 km/h uz potrošnju od 27 kw/100 km, doseg sa 58 kW baterijom jedva 200 km – i to od 100 % do 0% kako nitko ne vozi. Realno da ideš od 90% do 20% – doseg ti je 150 km. Imam EV i dizel i tko vozi zimi dulje relacije držte se SUS-a. EV – puno bolji za grad.

moron

Baš obećavajuće cifre. Krajnje primamnjive 😊

BB

Pa čovjek vozi realni e auto i koristi njegove prednosti i svjestan je mana koje izbjegava. A nije uzeo virtuelni auto kojima sve superlative ali samo dok ne izađe iz salona 😉

Matija

„Realne prednosti i mane“ e-vozila – zato moras da imas dva, gorivni i elektricni. Ko to sebi moze da dozvoli OK. Sta da radi onaj ko ne moze? Dalje, logika „dva automobila“ sugerise da e-auto treba da bude za grad, znaci mali. Ali svi EU proizvodjaci navalili su da proizvode velike i skupe?!

Matija

Novi ID3? Sta je tu novo??? Na donjoj slici vidim samo razliku u boji… 🙂

comment image

Za informaciju: dizajn kompletne generacije ID je interno u VWu ocenjen kao los! Na ulici ova vozila ostavljaju veoma neprijatan utisak: glomazna, hladna, bez temperamenta i optimizma! Jozef Kaban trebalo je da im da novi lik ali je vec sa prvom dizajnstudijom IDLife otisao u aut – ni publika ni menadzeri nisu bili zadovoljni. Facelifting je trebalo da popravi ID3 ali sve sesvelo na minimum detalja tako da je utisak ostao isti: glomazan, hladan, statican.

'79 DeVille

Šta je novo? Pa cena…

BB

Rekoše softver… 😜

Matija

To nije facelifting, to je pricelifting! 🙂

BB

👍