1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Fiat Uno Turbo
AR pijaca klasika: Fiat Uno Turbo

AR pijaca klasika: Fiat Uno Turbo

2.73K
7
Podelite sa prijateljima:

Italijanska automobilska industrija je poznara po dve stvari. Jedna od njih su skupoceni egzotični modeli kao što su Ferrari ili Lamborghini, a druga „stvar“ se tiče malih gradskih četvorotočkaša za šire narodne mase. Štaviše, mnogi će reći da je najbolji gradski automobil onaj o kom danas pišemo.

Prepoznatljiv je na prvi pogled, pošto je bio veoma čest i na putevima Balkana, to je naravno Fiat Uno. Drugi će reći da „titula“ zapravo pripada Peugeotu 205. Zanimljivo je da su Uno i 205 konkurisali u izboru za evropski automobil godine 1984. godine i da je predstavnik Fiata pobedio sa malom razlikom.


Uno se proizvodio od 1983. go 1995. godine, a u nekim državama južne Amerike proizvodnja će trajati sve do 2014. godine. Mogli smo da ga vidimo i pod značkom Zastave početkom devedesetih godina pošto se sklapao u Kragujevcu, mada će takva proizvodnja biti simbolična. Na kraju je pronašao preko osam miliona kupaca širom sveta, što ga čini jednim od bestselera među malim gradskim vozilima.

Uno je zamenio takođe revolucionarni Fiat 127, a dizajnirao ga je legendarni Đorđeto Đuđaro kada je radio za ItalDesign. Stil je zasnovao na konceptu Lancia Megagamma iz 1978. godine. Iako su linije bile veoma kockaste, Uno će zapravo imati solidnu aerodinamičnost sa otporom vazduha od samo 0,34.

Ono što ga je proslavilo u poređenju sa konkurencijom jeste podatak da je bio veoma prostran, uz vrhunsku ekonomičnost i solidnu udobnost i ponašanje u krivinama. Većina prodatih primeraka će napustiti fabriku sa nekim od atmosferskih benzinaca radne zapremine 1,1 i 1,3 litre kao i 1,4-litarskim turbodizelom, ali će nam italijanski gigant takođe ponuditi i njegovo hot heč izdanje.

Ono je pružalo 1,3-litarski turbobenzinac (od 1985. do 1990. godine), odnosno 1,4-litarski turbobenzinac nakon 1990. godine. Ovaj drugi je svakako poželjniji pošto je nudio 116 konjskih snaga i maksimalnih 160 Nm obrtnog momenta. Uparen sa petostepenim manuelnim menjačem, Uno Turbo je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,6 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 195 km/h.

Primerak iz današnje priče je iz 1990. godine i možemo ga pronaći u gradu Voklas unutar američke savezne države Južne Karoline. Pomalo zanimljiva lokacija, pošto Fiat nikada nije nudio Uno u Sjedinjenim Američkim Državama, ali znajući da je stariji od dve decenije, danas se vodi kao klasik i sasvim je zakonit za uličnu upotrebu.

Originalno je prodat u Francuskoj i tamo je proveo većinu karijere pre nego što je uvezen u Ameriku. Do sada je prešao 133 hiljade kilometara i uglavnom je u fabričkom stanju. Ovo je jedan od bolje opremljenih modela i pruža opremu kao što su 13-inčne felne, disk kočnice, maglenke, prozore sa staklima pokretanim pritiskom na dugme, plejer za audio kasete i još mnogo toga.


Desetodnevna aukcija je donela petnaest ponuda, a najviša je iznosila 9.550 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(2728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni je ostao u sećanju neki Turbo i.e. sa 100 ks ?
Ili sam nešto pomešao ?

Yankee

Ne mogu reci jer slabije poznajem Fiat. Ali kako izvori kazu prvi Uno turbo je imao 1.3 sa 104 ks, posle su imali ovaj 1.4 sa 116 ks.

moron

Ja se sećam da je u slovenačkom „Auto magazinu“ bio test nekog Una Turbo.i.e. sa 100 ks. Samo toliko znam 😊
A sećam se i njegovih slika, još uvek u glavi ih imam.

Matori

105

moron

Prihvatam.
😊

Lala

Sedista ogromna, trap kocnice i motor kao stojadin tj yugo, ugao volana talijanski los, rucica menjaca vrlja na sve strane, truli…neverovatno, ali sve lose i dan danas guraju i cude se kako im losa prodaja. Menjao pk kais na skodi 18 god staroj, plastike ispod tocka imaju bar 15 srafova, nijedan zardjao i svi se odvili lako, to je kod fiata sve zardjalo, oblaznjava i moras da iseces ili polomis, a volim fiat i varijante fiata lancia i alfa

Nebojsa

Vozio sam Una turbo 1.3 i.e 84 KW 1988 benzinac
Dobar ,brz auto za gradsku voznju ide koliko mu das gas ma jednom reči munja na tockovima….

Izmenjeno 1 godina pre od strane Nebojsa