1. Home
  2. Vesti
  3. Takođe, ni Nissan nije baš ubeđen u Toyotino poštenje
Takođe, ni Nissan nije baš ubeđen u Toyotino poštenje
4

Takođe, ni Nissan nije baš ubeđen u Toyotino poštenje

1.21K
4
Podelite sa prijateljima:

Da Toyota kao brend puno vredi, verovatno je i najjači dokaz to što drugi proizvođači ne mogu da odole u kritikama i otrovnim strelicama upućenim ka njoj. Najpre smo juče preneli kako je šef Volvoa izrazio nezadovljstvo time što japanska marka odbija da bude promoter novina i napretka, umesto što sledi dokazane obrazce i formule koje su proverene u prošlosti, ali lišene mogućnosti da donesu iskorak u industriji, a onda sada stiže vest i iz Australije gde je zvaničnik Nissana pod sumnju stavio i deklaracije Toyote u pogledu hibridnog krosovera s oznakom RAV 4.

Ako ovo sve „ne dotuče“ super moćne Japance, kao za baksuz, tu je i moj preksinoćni članak u kom sam se drznuo da „svetu kravu“ automobilske industrije pogledam iz drugog, nadam se objektivnijeg ugla.

Da se vratimo mi na odnos dva istočnjačka takmaca, Toyote i Nissana. Dakle, Aleksandar Pećanac s mesta australijskog šefa proizvoda zvanog Nissan X-Trail, nedavno je ustvrdio da su obelodanjene cifre koje otkrivaju potrošnju hibridne verzije krosovera „preterano optimistične“.

Rivalski Nissan X-Trail e-Power, iako takođe u kategoriji hibrida, funkcioniše po radikalno drugačijem receptu od Toyotinog pulena. Naime, X-Trail koristi benzinski motor samo za potrebe kreacije električne energije koja se šalje u ugrađenu litijum-jonsku trakcionu bateriju i zadovoljava se sagorevanjem nekih 6,1 litara na svakih prevaljenih 100 kilometara. Zvanična tvrdnja Toyote je da „analogni“ RAV4 konzumira oko 4,7 litara da bi prevalio istu distancu, odnosno tvrdi da je njegov proizvod za oko 30% energetski efikasniji.

To je ono što je zasmetalo Nissanu, pa su naveli da je razlika u potrošnji dva modela ni približno tako drastična i da su ubeđeni da su odnosne cifre značajno bliskije. „To s potrošnjom goriva ume da bude baš škakljivo. Evo, ostavićemo to vama da proverite u stvarnom životu i u uslovima realne eksplatacije. Ali, ono što ja pročitah u brojnim testovima hibridnog krosovera po imenu RAV4, niko nije ni prišao blizu potrošnje od 4,8 litara na sto kilometara,“ reče (očito naš) Aleksandar Pećanac.

Pride, Nissan tu ne staje, pa kaže i da pogonski sklop modela X-Trail e-Power obezbeđuje superiorni vozački doživljaj, a zamenik direktora Nissanovog tehničkog centra za Evropu Adam Robertson, govori da se „X-Trail više ponaša kao elektromobil, a nama je poznato da to kupci baš vole. Vozila iz klase EV nude najbolji doživlja ubrzanja, za šta više nećete morati da birate modele poput Porschea Taycana. Takođe znamo da tradicionalni hibridi daju najniži osećaj zadovoljstva kupaca. Želimo da naglasimo radost kupaca pri eksploataciji vozila opremljenih sklopom e-Power.“

Još da kažemo da je Nissan X-Trail e-Power lansiran prošle jeseni na tlu matične države i Starog kontinenta.

AutoRepublika

(1209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Zar je taj Nisan priključni hibrid? 🤔
I kako taj Pećanac tvrdi da niko nije postigao nisku potrošnju na Rav4? Pa bar on je mogao ovdje na AR pročitati Otkovljenje po Jurkoviću gdje mu ne treba više od onoliko koliko izlapi iz rezervoara 😜

Stari Dejan

Nekako kad vidim da Nisan bilo kome soli pamet a sem Skyline i Qashqai modela sve ostalo je poželjno kao gonoreja, tačno mi dođe da razbijem ovaj telefon

Mile mocevic

Gosp. Pecanac
Toyota je daleko ispred svih, tako da nissanu treba neko jaci i poznatiji od Vas da ih promovise.