1. Home
  2. Vesti
  3. Mustang Mach-E će biti prvi električni Ford sa litijum-gvožđe-fosfatnim baterijama
Mustang Mach-E će biti prvi električni Ford sa litijum-gvožđe-fosfatnim baterijama
6

Mustang Mach-E će biti prvi električni Ford sa litijum-gvožđe-fosfatnim baterijama

355
6
Podelite sa prijateljima:

Fordova evropska gama električnih vozila će ove godine dobiti neke novine. Američki proizvođač automobila potvrdio je dodavanje baterija LFP (litijum-gvožđe-fosfat) u svoju liniju električnih vozila. Najavljen je i prvi model koji će debitovati sa ovim novim baterijama.

Mustang Mach-E će biti prvi električni Fordov koji koristi baterije LFP. Sve u cilju da električna vozila učini dostupnijim i pristupačnijim. Postavlja se pitanje koja poboljšanja će baterije LFP doneti Mustangu Mach-E.

Činjenica je da će ponuda LFP, pored baterija NCM (nikl kobalt mangana), omogućiti više opcija za Fordove kupce. Biće moguće izabrati tip baterije koji najbolje odgovara određenim potrebama.

S druge strane, kao što Ford s pravom ističe, baterije LFP se ističu po tome što su veoma izdržljive i tolerišu češća i brža punjenja. Na ovaj način savršene su za one korisnike električnih vozila kojima je potrebno skoro svakodnevno, a često i u kratkom vremenu, da pune bateriju.

Takođe treba imati na umu da baterije LFP koriste manje zahtevnih i skupih materijala. Zbog toga su pristupačnije. Njihova proizvodnja će u velikom obimu pomoći Fordu da zadrži, ili ako je potrebno, smanji cene svojih električnih vozila. Biće dostupni i za putnička i komercijalna vozila.

Kompanija je takođe iskoristila trenutak da potvrdi da će pokrenuti prvu fabriku baterija LFP u Americi. Objekat pod nazivom BlueOval Battery Park Michigan. Za njenu izgradnju biće izdvojena investicija od 3,5 milijardi dolara, a trebalo bi da otvori svoja vrata 2026. godine.

Nakon Mustanga Mach-E, sledeći električni Ford koji će uključiti baterije LFP u svoju gamu biće F-150 Lightning. Međutim, to će se desiti tek naredne, 2024. godine.

AutoRepublika

(355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kupac će moći da bira i koju tehnologiju baterije želi ?
Pa, „brate“, za kupca je sve više „nepoznatih“ u toj „jednačini“. Kako on to da „reši“, a ne zajebe se dugoročno ?

garbage

Litij željezo fosfat – nešto teže (često imaju nešto manji kapacitet, uvodni modeli – npr standardna Tesla 3 od 60 kW iz Kine), imaju dulji vijek trajanja, mogu se svaki dan puniti 100% bez straha od degradacije. Puno sigurnije u smislu manja vjerojatnost da će se zapaliti. Najveći nedostatak – ako su hladne (npr hladna noć) sporo se pune. Npr. vidio sam Tesla u hladnoj noći je trebalo 45 minuta da uopće započne sa punjenjem (dok se baterija ne zagrije). Litij kobalt mangan (Panasonic ima i dodatno i Aluminij) – do sada najčešći izbor, snažne, dobrog kapaciteta, kraći vijek trajanja… Pročitaj više »

BB

Otprilike je pitanje: Da li planirate držati auti u garaži? Ako je odgovor Yes, onda LiFePO4 😜

E sad ova vijest se može povezati sa F150 gorućim na traci, izgleda da bi mogao iskočiti problem sa dosadašnjim baterijama pa prave odstupnicu prema LFP koje su mnoooogo sigurnije…

BB

Dakle rezime: sve je nastalo iz želje da se brzo puni i da se ima veliki domet… LFP je idealan za manje aute u gradskoj i prigradskoj vožnji, koji se pune po noći. I onda ne bi bilo požara, bile bi dugovječne baterije, ukupno jeftinija vozila, manji troškovi. A za duge rute staviti dizele…
Ali ne, neko se iz marketinga sjetio da podilazi željama neukih, a platežno sposobnih kupaca, pa sad imamo situaciju gdje kupci gore od želje da dobiju auto, ali i on gori na traci 🔥🤣😂

garbage

Sve si dobro rekao – LFP je jeftinija, dugotrajnija, sigurnija i nema ovih metala poput kobalta da imaš ekološku grižnju savjesti. Statistički se bar u HR najčešće zapali BMW (noćni obračuni), a kolateralne žrtve su tada Peugeot, Ford i slični parkirani pokraj njih.

moron

😀😀😀