1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski heroji: Days of Thunder (Video)
Filmski heroji: Days of Thunder (Video)

Filmski heroji: Days of Thunder (Video)

336
0
Podelite sa prijateljima:

Iako NASCAR šampionat sigurno nije omiljen izvan Severne Amerike, Days of Thunder (Dani Groma) sigurno zauzima visoko mesto među najboljim trkačkim filmovima ikada snimnjenim. Ne samo zbog akcije i fantastične glume već i zbog veoma realističnih scena za koje su producenti čak ubacili automobile u prave trke.

Tom Kruz igra mladog vozača Kola Trikla koji dolazi u NASCAR šampionat posle relativnih uspeha u amaterskim takmičenjima. Kroz ceo film Kruz se suočava sa problemima u timu, uključujući probleme sa klupskim kolegama, inženjerima i vlasnikom, kao i ličnim problemima nakon težeg sudara.

Život Trikla je zasnovan na karijeri profesionalnog vozača Tima Ričmonda dok je ime njegovog karaktera inspirisao Dik Trikl. Glavni inženjer u timu, Heri Hog, je zasnovan ne Heriju Hajdu (čiji su vozači pobedili 56 trka) dok je legendarni vlasnik tima Rik Hendrik bio inspiracija za Tima Dalanda.

Triklov glavni rival, a kasnije i drugar Rovdi Burns je zasnovan na legendi NASCAR-a Dejlu Earnhardtu dok je Rasti Valas služio kao baza za arogantnog klupskog kolegu Rusa Vilera.


Sva tri automobila za glavne vozače u filmu (Trikl, Burns i Viler) je spremio profesionalni NASCAR tim Hendrick Motorsport. Reč je o Chevroletima, a da bi se dobila realistična vožnja i akcija na stazama protiv drugih vozača, Hendrick Motorsport je ubacio sva tri automobila na tri prave trke.

Krajem 1989. godine Bobi Hamilton i Greg Saks su vozili dva automobila na trci u Feniksu, a zatim su im se pridružili i Tomi Elis i Hat Striklin na Dejtoni i Darlingtonu. Vozači su morali da budu pažljivi da ne naprave veću štetu, a scene su zatim korišćene u filmu u kadrovima gde se vidi veliki broj automobila na stazi. Sa druge strane, scene direktnih duela (anti)heroja su snimane na još jednoj stazi, onoj u Šarlotu.

Mnoge scene su takođe inspirisane stvarnim događajima na stazama. Primera radi, u jednoj sceni vlasnik NASCAR-a Big Džon odlučuje da izvede na večeru Trikla i Burnsa nakon što se njihova akcija, sudari i svađa na stazi odmakla kontroli.

Ovo je bio stvarni slučaj tokom 1980-ih godina kada je tadašnji predsednik šampionata Bil Fran morao da uradi istu stvar sa vozačima Dejlom Earnhartom i Džefom Bodinom. Scena u kojoj se Trikli i Burns trkaju gradom u iznajmljenim automoblima podseća na period 1950-ih godina kada su se Džo Veterli i Kurtis Turnir poneli identično.

I naravno, tu je legendarna scena u kojoj inženjer Hog kaže Triklu da udari u “pace car“ pod žutom zastavom zato što je to jedini automobil u koga još uvek nije udario u trci je inspirisana slučajem Hajda koji je rekao identičnu stvar svom vozaču Beniju Parsonsu.

Pogledajte sekvence iz filma.

Zoran Tomasović

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments