1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Opelova Insignija će biti iz klase meleza ili mulata
Nova Opelova Insignija će biti iz klase meleza ili mulata
7

Nova Opelova Insignija će biti iz klase meleza ili mulata

12.85K
7
Podelite sa prijateljima:

Za britanski automobilski medij Auto Express, govorio je glavni dizajner marke Opel, Mark Adams. Pošto je poznato da od pre nekoliko godina polomljena munja posluje u sastavu grupacije PSA, koja je opet nedavno ušla u proces spajanja uz pripajanje sa koncernom FCA, na koji način je nastao Stellantis, onda ni ne čudi što menadžer iz prve rečenice, najavljuje da će naredna Insignia biti model razvijen uz primenu iste recepture na temelju koje je nastao i rodbinskim relacijama vezan model Citroën C5 X.

Opel Insignia je poznata kao poslednji model brenda koji je razvijen pod okriljem američkog General Motorsa, a koji je u proizvodnji opstao do prošle godine, kada je konačno obustavljena. S obzirom na činjenicu da naslednik nije promovisan, proizilazi da marka nema predstavnika u višoj srednjoj klasi.

Međutim, ovo bi uskoro moglo da se promeni, što je medijima otkrio pomenuti Adams. Iz njegovih reči proizilazi da nova Insignia verovatno više neće biti sedan.

„Zamenićemo Insigniju nečim novim, definitivno to više neće biti sedan. Sužava se tržišna niša zainteresovana za velike limuzine. Izrada povećih sedana nije baš logična za marke koje su u klasi Opela (Vauxhalla). Razmišljali smo o tome šta bi bio pravi, izbalansiran potez i zaključismo da nova Insignia mora biti privlačan i ambiciozan model. Moramo iznaći pravi recept,“ citirali su Britanci Adamsa, a mi malko slobodnije preveli (prepevali, takoreći).

U isto vreme je šef dizajna Opela priznao i da je popularnost krosovera ogromna, pa je logično očekivati da se i ovo uzme u obzir prilikom razmatranja naslednika Insignije. Pa ipak, nova Insignia ne mora nužno da bude klasičan SUV, pošto bi to nametalo da se proizvođač pomiri i sa velikom masom vozila i pratećom lošijom energetskom efikasnošću u odnosu na „obične automobile“.

„Svedočimo lansiranju sve viših i težih vozila, a to nije dobro. Kupci žele povišenu poziciju sedenja i osećaju da su zaštićeni. Ceo štos je u iznalaženju načina da se kupcima da ono što ih pali, a da ceo paket ostane ekonomski smislen i opravdan, to jest da proizvod bude efektivan,“ pojašnjava Adams.

Sve ovo navedeno sluti da će sledeća Insignia poprimiti oblik vozila koji promoviše Citroën C5 X. Taj kombinuje stil SUV-a elegancijom fastbeka. Novi Opel bi čak mogao, a verovatno i hoće, da počiva istoj arhitekturi, onoj s nazivom EMP2. Ona je temelj i za sestrinsku Astru, kao i DS 4.

Međutim, koncern Stellantis, koji pored Opela kontroliše i Citroën, Peugeot, Fiat, Alfu Romeo i nekoliko američkih brendova, uskoro počinje implementaciju porodice platformi STLA, a koja je namenjena isključivo za elektromobile. Tako će Peugeot e-3008, biti predstavljen u kasnijem delu ove godine i biće prvi automobil na ovoj arhitekturi. Saglasno navedenom, nije isključeno da će sledeća Insignia biti postavljena na arhitekturu STLA, što će reći da će biti lišena motora SUS, i to u potpunosti.

Dakle, proizilazi da ništa ne možemo znati sada sa sigurnošću, odgovore još uvek kriju zvezde…

AutoRepublika

(12845)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

„Sužava se tržišna niša zainteresovana za velike limuzine.“… u koje niko ne može da sjedne pozadi 😜

moron

Lepo si ti neki dan na onoj vesti o audiju ( „Audi će kreirati dizajn vozila počevši od kabinskog prostora“ ) objasnio kako se danas kreiraju savremeni automobili ( „Princip izrade „modernog“ automobila je sljedeći: Interesuju ih oni koji još nisu u autu, koji ga gledaju sa strane, fluidne linije, sportski, wau efekat, a sve u cilju da kreiraju želju, onog momenta kad to neko kupi, njega baš briga kako mu je unutra – on je pare potrošio, sad ganja sljedećeg kupca…“ ). Tako da nam je svima jasno i kakva će po pitanju komfora biti nova Insignija 😊 Komotna… Pročitaj više »

BB

Imponuje mi što pratiš „moj rad“ 😀 😀

Renault Terminator

Ma napravite čardak od nje pa će se prodavati kao Citroen C5x…nikako.

mkm

Prepakovan Citroen C5x t.e Peugeot 408

Laki

Možemo nekog „frankenštajna“ očekivati nažalost.

kikiriki

Ovo nema veze sa Opel znakom