1. Home
  2. Vesti
  3. Stižu poboljšanja za Citroen C4 i C5 X
Stižu poboljšanja za Citroen C4 i C5 X
0

Stižu poboljšanja za Citroen C4 i C5 X

503
0
Podelite sa prijateljima:

Citroen C4 i C5 X dobijaju neka tehnička poboljšanja. Kompakt računa na isti interfejs kao i njegov bliski rođak C4 X, a velika karavanska limuzina nudi novu hibridnu plug-in verziju od 180 konjskih snaga.

Nedavno predstavljeni Citroen C4 X i njegova električna verzija e-C4 X imaju isti digitalni interfejs My Citroen Drive Plus kao i veliki C5 X. Do sada su se C4 i e-C4 mogli zadovoljiti starijom verzijom ovog interfejsa. Ne više – ševron sada oprema svoj kompakt sa petoro vrata istim sistemom kao i kod C4 X i C5 X.

C4 i e-C4 takođe dobijaju novu dvobojnu opciju sa crnim krovom Perla Nera i sa crvenom karoserijom (na fotografiji ispod). Dobar način da se ovom kompaktu sa posebno originalnim proporcijama i dizajnom da višak elegancije?

Citroen se takođe brine o modelu C5 X, sa novom hibridnom plug-in verzijom od 180 konjskih snaga pored vrhunske verzije sa 225  KS. Ovaj pogonski sklop je dobro poznat u kompaktnim modelima grupe Stellantis, omogućava C5 X da pređe 62 kilometra u čisto električnom režimu i koristi aktivno vešanje Citroen Advanced Comfort .

Ova verzija od 180 „konja“ startuje sa cenom od 47.240 evra u završnom nivou Feel Pack, i dalje košta 10.500 evra više od C5 X opremljenog benzinskom jedinicom od 130 konjskih snaga sa automatskim menjačem u istoj opremi. Sve verzije C5 X takođe dobijaju opcioni Highway Driver Assist 2.0, koji dodaje očekivanu preporuku za brzinu i poluautomatske promene trake, što je funkcija koja već postoji nekoliko godina kod drugih brendova.

AutoRepublika

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments