1. Home
  2. Vesti
  3. Za očekivati je da uskoro vidimo ambleme proizvođača s pozadinskom rasvetom
Za očekivati je da uskoro vidimo ambleme proizvođača s pozadinskom rasvetom
3

Za očekivati je da uskoro vidimo ambleme proizvođača s pozadinskom rasvetom

607
3
Podelite sa prijateljima:

Imajući u vidu da je zakonski okvir kao legitimno prepoznao rešenje prema kom proizvođači automobila ugrađuju pozadinsku rasvetu logotipa marke, i to počev od 1. januara ove godine, logično je očekivati da takav prizor počnemo da zatičemo češće na novim automobilima. Veruje se da će mnogi četvorotočkaši tokom predstojećih meseci imati upečatljivije njuške.

Kažemo njuške zato što je zakonodavac predvideo, ostavio mogućnost konstruktorima da s prvim danom ove godine ugrade rasvetu centralno postavljenog logotipa (dakle onog na nosu), kao i dva bočna amblema, uz još jedan – onaj na stražnjici vozila.

Ovo jeste novina na tlu Starog kontinenta, što znači da je po prvi put moguće, ali je već neko vreme usklađeno s pravnim normativima važećim u Narodnoj Republici Kini i u Sjedinjenim Državama Amerike. Predlog je tokom 2022. godine usvojen od strane Foruma za usklađivanje propisa u vezi vozila a koji zavisi od Ekonomske komisije za Evropu koju su oformile Ujedinjene nacije (United Nations Economic Commission for Europe – UNECE). Sam predlog su podnela tela iz Nemačke i Francuske.

Ipak, kako sve ovo ne bi poprimilo cirkusku notu, a koketira s takvim stilom, zakonodavac je naglasio da je legalno osvetliti samo grb. U želji i da se izbegne verovatnoća da se automobil doživi kao reklamni pano, propisano je i da je veličina (u stvari površina) dodatno osvetljenog amblema ne veća od stotinu kvadratnih santima.

Ako su rešetke sa pozadinskim osvetljenjem već bile omogućene, sada je učinjeno dozvoljenim dodati tome i svetleći logotip, kao što je recimo Volkswagen već ponudio na nekim od svojih taze modela, kao što su oni iz asortimana porodice ID. Svetlosni potpis koji je takođe pronađen na nekim konceptnim automobilima predstavljenim na poslednjem Salonu automobila u Parizu ili CES-u koji je održan početkom januara u Las Vegasu.

Prvi proizvođač koji bi mogao iskoristiti novu mogućnost na našem kontinentu biće verovatno nemački Volkswagen, i to već ove godine.

AutoRepublika

(607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Šareno je i budali drago.

Matija

OK, nemam nista protiv. Svetlece embleme vec odavno vidjam na kamionima.

Matori

Samo nam to fali do potpune sreće.