1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Volkswagena tvrdi da grupa neće snižavati cene sledeći Teslu
Šef Volkswagena tvrdi da grupa neće snižavati cene sledeći Teslu
7

Šef Volkswagena tvrdi da grupa neće snižavati cene sledeći Teslu

253
7
Podelite sa prijateljima:

Pravu minijaturnu revoluciju je u industriji proizvodnje električnih automobila izazvala odluka rukovodstva američke kompanije Tesla da snizi cene svojih aduta na četiri točka. Tako je između ostalog, Ford rešio da se priključi zabavi, i da prati potez rivalske firme, što je učinio pojeftinjuujući model Mustang Mach-E, za razliku od Volkswagena koji se opredelio da se usredsredi na pouzdanost vozila i na zaradu, umesto na cenovnu trku s konkurencijom.

Tesla je i prošlu godinu završila s osetnim podsticajima usmerenim ka kupcima na mnogim tržištima, uključujući američko, kinesko i evropsko. Začudo, početak 2023. je doneo još jače popuste i niže cene za brojne modele iz cele palete vozila koja se nude u Americi. Neka pojeftinjenja dosežu i 20%.

Teslin Model Y, kao jedan od najpopularnijih elektormobila na svetu, sada može biti pazaren za preko dvadesetak hiljada američkih dolara, nakon umanjenja za sumu koju finansira država, u cilju pospešenja elektromobilnosti. Pre talasa sniženja cena se Model Y mogao dobiti za cifru od uvodnih 65.990 američkih dolara, da bi se to svelo na iznenađujućih 52.990, uz naknadu stabilizaciju na nivou od 53.490 dolara. Na taj način se ovo vozilo kvalifikuje i za program državnih subvencija Amerike, gde je država dodala 7,5 hiljada dolara, pa je tako automobil na kraju za pomenutih dvadeset hiljada dolara jeftiniji nego pre akcije.

U Americi, Volkswagen nudi model ID.4 i taj četvorotočkaš se javlja kao direktni rival Modela Y. VW ID.4 kreće s cenom od oko 40 hiljada dolara, što je samo po sebi povoljnije od onog što se traži za Model Y, i to pre akcije sniženja za celih 26 hiljada dolara, a i nakon smanjenja cena je ona za 13,5 hiljada zelembaća niža. Pa opet, tražnja za Volkwagenom nije ni približno tako jaka kao što je za američkim modelom.

Grupacija Volkswagen prodaje širok spektar električnih automobila i nudi ih pod logotipima različitih brendova širom zemaljske kugle. Zapravo, uzimajući u obzir celokupan i ogroman potencijal nemačkog koncerna, VW namerava da nadjača Teslu u borbi za mesto globalnog lidera u segmentu EV, i sve to u bliskoj budućnosti, mada verujemo da će kineski BYD biti taj koga bi trebalo pobediti, ako želite lidersko mesto.

Nakon ovako ekstenzivne informativne predigre, sada možemo da kažemo i da je izvršni direktor grupe VW, Oliver Blume u razgovoru s domaćim medijima, a što je prenela redakcija lista Automotive News, rekao da kompanija nema nameru da prati sniženja cena koja diktira Tesla:

„Imamo jasnu cenovnu strategiju i našu pažnju usmeravamo ka pitanjima pouzdanosti. Verujemo u moć naših proizvoda i brendova.“

Nemački proizvođač mora da nastavi s rastom i dizanjem profitabilnosti da bi nadmašio Teslu, dodao je Blume. Ako buemo išli u sniženje cena, ući ćemo u zonu gubitaka, a sve da bismo igrali nečiju tuđu igru. Povrh toga, već je na mnogim tržištima dokazano da uprkos nižoj ceni Volkswagenovih elektromobila, bolje se pazare Tesle.

Bez obzira na to kolika sniženje nudi Tesla, neke marke jednostavno ne mogu da sebi priušte luksuz upuštanja u cenovni rat. Ni Renault nema u planu sniženje cena, iako pominje rezidualne vrednosti i stabilnost, u obrazloženju pomenute odluke. O tome je za nemački poslovni magazin Automobilwoche govorio šef marke Fabris Kamboliv.

„Ako skinete cene za deset ili više procenata u jednoj nedelji, vi utičete na rezidualne vrednosti vozila koja ste prodali i narušavate interese kupaca. Ono što mi cenimo jeste stabilnost. Ipak, cene električnih automobila će svakako uskoro biti predmet preispitivanja.

Porsche, kao deo grupe VW, možda i uveća cene elektromobila za nekih 6%. Međutim, osoba koja je u toj firmi zadužena za priču s medijima napominje da se cene uglavnom menjaju s promenom modelne godine, što se nametnulo kao tradicija kroz decenije i što Tesla očigledno „ne ferma“.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Njih boli rezidualna vrednost i ekonomski već realizovanih kupaca „jednoga dana“ ?
Neviđeni altruizam. To može samo VW.
A šta je sa ekonomskim interesom potencijalnih kupaca već „ovoga dana“ ?

BB

Oni će preći na Teslu 😜
Srbi uzvrćaju udarac, bar preko imena 😂

s mile

Stižu opaka vremena, borba cenama, videćemo ko će istrajati, a ko će debelo platiti spore odluke. Tesla, Musk.. neki ga mrze, neki obožavaju. Dinamičan svakako.

garbage

Ovo je jako loše za VW – znači da ne mogu proizvesti automobil po cijeni po kojoj može Tesla. ID4 u HR najjeftiniji 51.000 E, a Tesla Y – 47.000E, sa time da je Tesla u svemu superiorna – snaga, efikasnost, brzina punjenja, software, tehnologija, oprema (osobno jedino mi je dizajn ID4 više odgovara od Tesle Y). Ne navijam za Teslu, već mi žao što ako već VW ne može napraviti konkuretna Tesli u smislu tehnologije, da barem svoju inferijorniju tehnologiju ponudi po cijeni od 10 – 15.000E jeftinije – bilo bi kupaca, ovako se loše piše za VW i… Pročitaj više »

kikiriki

Zasto bi neko u ovakvoj inflaciji snizavao cene?
Bar kad ih ne bi podizao bilo bi ekstra

BB

Igrice strateške

Garbage

Zato sto se Tesla kao i svaka racionalna firma vodi logikom da pogon mora raditi na maximum. Kako su značajno povećali kapacitete vrlo efikasnom proizvodnjom i povoljnim lancima nabave – mogu si priustiti smanjenje cijene kako bi zadrzali potraznju na nivou kapaciteta proizvodnje. Tko prati vidi da dok drugi padaju Tesla raste u volumenu po 40% godišnje.