1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Buick Y-Job – prvi koncept automobil
Zanimljivost dana: Buick Y-Job – prvi koncept automobil

Zanimljivost dana: Buick Y-Job – prvi koncept automobil

244
0
Podelite sa prijateljima:

Buick Y-Job iz 1938. godine se danas smatra prvim konceptnim automobilom ikada proizvedenim.

Pre njega, kompanije obično nisu gubile vreme na koncepte već bi svaki predstavljeni model brzo ušao u serijsku proizvodnju. „Otac“ Y-Job-a je bio Harley Earl, legendarni dizajner General Motorsa koji je bio zaslužan za gotovo sve modele kompanije od 1920-ih godina pa sve do 1959. godine.

Y-Job je doneo mnoge dizajnerske linije koje su viđene u serijskoj proizvodnji tek u posleratnom periodu, ali je posebno oduševio po pitanju tehnologije. Električni farovi su se podizali/spuštali na dugme, kvake na vratima su bile skrivene, Y-Job je pružao i električne prozore, a neke dizajnerske detalje, kao što je maska hladnjaka, Buick koristi do današnjeg dana.

Postoji nekoliko razloga zašto se Y-Job baš tako zove. U navedenom periodu svi prototipovi su nosili X oznaku, pa je Earl verovatno izabrao sledeće slovo u engleskom alfabetu. Dodatni razlog verovatno leži i u prodatku da je Y oznaka redovno korišćena u avionskoj industriji za najnaprednije modele.

Y-Job je pokretao linijski motor od osam cilindara zapremine 320 kubnih inča (5,2 litra) sa 120 ks, a on je ujedno bio najmoćniji motor koji je kompanija imala spomenute 1938. godine. Earl ga je redovno koristio za svakodnevnu vožnju sve do 1951. godine, kada je doniran Henry Ford muzeju, a 1993. godine ponovo vraćen General Motorsu.

Zoran Tomasović

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments