1. Home
  2. Vesti
  3. Chery razvio novi motor
Chery razvio novi motor
9

Chery razvio novi motor

1.05K
9
Podelite sa prijateljima:

Najsvežiji izdanak iz porodice motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva u vlasništvu kineskog preduzeća Chery je najavljen ovih dana. U pitanju je artikal koji nosi robnu marku G4G15 i koji ignoriše savremena postignuća turbo tehnologije.

Pretpostavljate već osnovano da pričamo o atmosferskom benzincu relativno skromne snage spram zapremine. O njemu se već piše na kineskim automobilskim portalima, a te publikacije navode da će agregat četvrte generacije Cherija zadržati istu (jednoipolitarsku) zapreminu, i da će doneti vatrenu moć od 109 konjskih snaga uz najviši obrtni moment od 136 Nm. Neto masa pogonskog bloka u kompletu sa svim pratećim sklopovima iznosi 89 kilograma (ako je lišen tečnog sadržaja). Bitno je još da se odmah naglasi da je novi motor prilagođen upotrebi u savremenom hibridnom sistemu DHT.

Chery je najavio početak proizvodnje ovog agregata pre neke dve sedmice, i tada je naglašeno da će proizvod biti za oko 30% lakši od slične jedinice druge generacije, uz 12% više ekonomičnosti. Dodatno, vučna moć pri niskim i srednjim obrtajima kolenastog vratila je uvećana za deset procenata. Očito, u poređenju s izdankom aktuelnog pokolenja atmosferskih motora (113 konjskih snaga i 138 Nm), tehničke karakteristike noviteta i nisu baš tako impresivne.

Cheriju je ortak u razvoju novog motora bila austrijska firma AVL. Prvi model koji će dobiti priliku da iskuša kvalitete novog motora biće sedan Arrizo 5 Plus, a upravo su zbog prototipa ove limuzine u javnost isplivale pojedinosti u vezi karakteristika novog agregata. S druge strane, služba za odnose s javnošću kineske kompanije Chery je obećala da će obnarodovati važne podatke o motoru u drugom tromesečju 2023. godine. Novi proizvod će pokušati da se nametne i na inostranim tržištima, ali tek od naredne godine.

Pored marke Chery, još je jedan brend iz Kine a koji nastavlja s ulaganjima u razvoj pristupačnih (u smislu troškova proizvodnje) atmosferskih motora. To je Geely. Uskoro će aduti iz palete Geelija biti pokretani motorima iz porodice BHE15, a prvi među njima će biti sedan Emgrand.

AutoRepublika

(1045)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Za atmosferca, dobar… 👍

Fala Qrcu

Sad ce oni ko Tata da prave na stlačeni zrak bibije…bio davno nekad jedan koncept od Indijaca.

BB

Taj „vazdušni motor“ svake godine neko „izmisli“ k’o onaj Raša pronalazač iz Fora i Fazona ..

moron

Pa, pitanje je koliko stoji teza da novi motor u poređenju sa aktuelnim i nema baš impresivne tehničke karakteristike, ako je ovaj „novi motor prilagođen upotrebi u savremenom hibridnom sistemu DHT“.

S mile

Tako su smejali svojevremeno Tojoti. Za atmosferca u hibridu. Pa tera evo 20 god uspesno.

Matija

Teziste projekta je ocigledno postizanje maksimalnog koeficijenta korisnog dejstva motora a ne maksimalne snage. Stim u vezi je i postizanje cistijeg izduva. Bila bi pozeljna precizna informacija koliki je koeficijent korisnog dejstva u procentima.

BB

Ovaj motor bi bio dobar kao generator u sistemima kao kod Nissan X trail i sličnim… A ti znaš na šta mislim…

Zoca

Chery neke motore izvozi i u USA ..za John Deer.Ozbiljan igrac u inzinjeringu .

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
BB

Dobra informacija 👍