1. Home
  2. Vesti
  3. Američke osiguravajuće kompanije napuštaju vlasnike automobila iz Koreje
Američke osiguravajuće kompanije napuštaju vlasnike automobila iz Koreje
12

Američke osiguravajuće kompanije napuštaju vlasnike automobila iz Koreje

653
12
Podelite sa prijateljima:

Pomalo neverovatna priča je pre nekoliko godina krenula da kruži u američkim medijima. Naime, vlasti savezne države Viskonsin su tužile korporaciju Hyundai-Kia iz razloga što su njihovi četvorotočkaši suviše lagani za krađu, ako neko iskaže nečasne namere. Vlasti su tvrdile da u najvećem gradu Milvokiju svakog dana bude ukradeno oko 30 vozila i da čak 68% bivaju proizvedeni od strane ovog giganta iz Južne Koreje.

Njihova tužba se zasnivala na tome da toliki broj krivičnih dela rezultira time da policijske snage rade prekovremeno i da pritom imaju veće troškove, a tu priču možete da pročitate ovde.

Ruku na srce, tužba je donekle i imala smisla. Čak i na društvenoj mreži YouTube postoji veliki broj video snimaka sa uputstvima kako veoma efikasno i brzo ukrasti automobile marki Hyundai, Kia i Genesis. I o tome smo pisali protekle godine.

Problemima za Korejce nikad kraja, i sada se ne odnose samo na Viskonsin. U gradovima kao što su Kolambus (savezna država Ohajo) i Denver (Kolorado) velike osiguravajuće kompanije kao što su State Farm i Progressive odbijaju da uslugom „pokriju“ njihove modele, a kao razlog navode veliku verovatnoću da će biti ukradeni i da će samim tim koštati firmu velike sume novca.

One kažu da cene svojih usluga računaju na osnovu vozačke istorije samog vlasnika automobila, ali i na osnovu toga kolike su šanse da četvorotočkaš bude ukraden. U Kolambusu i Denveru je verovatnoća toliko velika da State Farm i Progressive smatraju da im se finansijski ne isplati nuditi osiguranje vlasnicima vozila tih brendova.

Kolege sa sajta The Drive su sprovele eksperiment, i to tako što su kontaktirali ove dve agencije u Kolambusu i Denveru i predstavili se da poseduju Hyundai i Kiju, ali su odbijeni uz objašnjenje da „za navedene modele osiguranje trenutno nije dostupno“.

Novine St Louis Post-Dispatch iz istoimenog grada u saveznoj državi Mizuri su objavile priču o čoveku koji je pokušao da osigura svoju Hyundai Elantru iz 2020. godine, a rečeno mu je da mesečno mora da plaća čak 350 dolara. Radi poređenja, za vozača starijeg od 25 godina sa čistom vozačkom istorijom osiguranje za automobil kao što je Elantra ne bi trebalo da bude skuplje od 80 do 100 najmanjih zelenih novčanica mesečno.


Statistika pokaže da je 38% svih ukradenih četvorotočkaša u Kolambusu poreklom iz Koreje dok je ta cifra u Los Anđelesu 20%. LAPD (Los Angeles Police Department) savetuje vlasnike da preko noći skinu alkumulator ili ugrade neki sistem za prećenje.

Hyundai-Kia tvrdi da je problem bio samo u prošlosti i da novi modeli nisu laki za krađu, a takođe će vam prodati sistem koji sprečava krađu za sumu od 500 dolara. Mnogi će reći da su zakasnili, pošto su modeli oba brenda veoma popularni „preko bare“ i samim tim na ulicama su milioni i milioni automobila koje svaki tinejdžer može da ukrade za par minuta.

AutoRepublika

(653)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kradu se automobili koji su popularni, traženi, koji se lako preprodaju, cijeli ili u dijelovima, ne nužno oni koji se lako obijaju.To svakako nisu američki modeli i ovo je očajnički pokušaj da se zaustavi korejska auto-invazija na tržište amerike.

BB

Osiguravajuće kuće nemaju dušu a KIA ima Soul 😂🤣

Yankee

Da se kradu oni „popularni koji su trazeni i lako se preprodaju“, onda bi se najvise krali Ford F-Series, Chevrolet Silverado, Toyota RAV4 i slicni, ne Kia Soul ili Hyundai Elantra. Vecinu kradja ne obavljaju ozbiljni kriminalci koji posle kao preprodaju delove – kradju u vecini slucajeva obavljaju deca koji ukradu auto da se provozaju dok ne ostanu bez goriva i onda ostave auto u jarku. A zasto bas Hyundai-Kia? Pisao sam ranije zasto, zato sto ih je ubedljivo najlakse ukrasti. Razbijes staklo, obijes bravu i obicnim USB kablom mozes da ih upalis i vozis, bukvalno za 10 sekundi mozes… Pročitaj više »

moron

Ako osiguranje neće da osigura ili to hoće, ali uz višestruko veću premiju, to ne samo da je ogromna muka za postojeće vlasnike, već i jasan signal za sve potencijalno zainteresovane kupce.

Zoca

Sa elektricarima ce tek napraviti pometnju na trzistu Hyundai/Kia…kad pricamo o njima.

Matija

Kako se lako manipulise sa statistikom! 🙂 Ako su Korejski automobili u USA veoma rasprostranjeni onda je jasno zasto najveci procenat ukradenih automobila potice bas iz Koreje. U Nemackoj su na vrhu liste ukradenih automobila vozila premium marki, BMW, Mercedes i Audi, a zatim dolaze svi ostali.

Siguran sam da iza ove panike stoji podmukli pokusaj da se zaustavi uspeh Korejanaca na americkom trzistu. Problem sa osiguranjem Korejanci bi mogli lako da rese osnivanjem svojih firmi za osiguranje, samo za njihova vozila.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Yankee

Na listi 25 najprodavanijih modela u Americi ima jedan jedini iz Koreje – Hyundai Tucson na 18. mestu. Znaci da ni auti iz Koreje nisu ni blizu rasprostranjeni kao neki drugi, a opet su po kradjama u vrhu. Ako bi se vodili logikom „najvise se krade ono sta se najvise vozi“, onda bi u vrhu liste trebali biti Ford F-Series, Chevrolet Silverado, Toyota RAV4 i slicni, ne Kia Soul i Hyundai Elantra.
Ovde sam pre pisao kako i zasto se najvise kradu, uz video snimak koliko ih je lako ukrasti.
https://autorepublika.com/2022/08/29/koliko-je-lako-ukrasti-automobil-marke-hyundai-i-kia-video/

Matija

OK, u medjuvremenu je stvar postala jasnija.

Renault Terminator

Šta očekivati od Korejskog smeća,kvalitet nula,pouzdanost nula,zaštita od krađe nula…

'79 DeVille

Prvo, koji vid osiguranja nije dostupan ovim automobilima? Ako je problem sa kradjom, onda osiguranje od kradje nije u ponudi, ali svi ostali aspekti osiguranja su i dalje u igri.
Postoji osnovno osiguranje odnosno osiguranje od stete nanete trecem licu, a od opcionih postoje osiguranje od nesrece kod steta od sopstvene krivice, osiguranje od prirodnih nepogoda, od vandalizma, vetrobrana, i od kradje.
Prevodi stranog materijala uz nedovoljno poznavanje materije su veoma zbunjujuci za veci deo citalaca.

Yankee

The Drive je kontaktirao Progressive i pokusao da dobije „quote“ za Kiju Soul. Odgovor koji su dobili je „“Based on the vehicle information provided, we are unable to offer you a policy at this time.“ Nista vise.

kikiriki

Ovako se kod nas nekad krao Jugo
U Americi korejska vozila su ko u nas Jugo