1. Home
  2. Industrija
  3. Ilon Mask otkriva koje marke automobila prete Tesli
Ilon Mask otkriva koje marke automobila prete Tesli
4

Ilon Mask otkriva koje marke automobila prete Tesli

5.23K
4
Podelite sa prijateljima:

Tesla je godinama bio jak igrač na rastućem tržištu „održive“ električne mobilnosti. Popularni brend koji vodi Ilon Mask ostvaruje izvanredne brojke u prodaji u SAD, Evropi i drugim tržištima na kojima električni automobili već igraju bitnu ulogu.

Tesla Model 3 i Tesla Model Y prednjače na listi prodaje „električara“. Međutim, nije garantovano da će navedena vladavina biti u neograničenom broju mandata.

U trenutku kada je ustanovljeno da budućnost automobilske industrije neminovno ide ka elektrici, veliki kolosi su pokrenuli svu svoju mašineriju. Cilj? Zbaciti Teslu sa trona i osvojiti njen udeo na tržištu. Sve oči su uprte u severnoameričke, evropske i korejske brendove. Međutim, i prema nekim nedavnim komentarima koje je dao Mask, najteža konkurencija Tesli nije ni na jednoj od ovih teritorija.

Mask upozorava da je najteža konkurencija Tesli u Kini. Važno je zapamtiti da je veoma važan deo svih registracija električnih automobila koji se godišnje registruju na globalnom nivou koncentrisan u bratskoj nam zemlji. Svestan ove važnosti, Tesla izdvaja veliku količinu resursa da učvrsti svoju poziciju na kineskoj teritoriji.

Kina je trenutno drugo najveće tržište za Teslu. Pored toga, tamo se nalazi ogroman centar za proizvodnju vozila – Šangajska gigafabrika. Kineska auto industrija pokazala je da ima potencijal da dominira globalnim tržištem električnih vozila. Brendovi električnih automobila BYD, Nio, Aiways i Xpeng su jasan primer.

Na pitanje o konkurenciji, Mask je odgovorio da poštuje auto kompanije u Kini, nazivajući je najkonkurentnijim tržištem na svetu. Iako nije naveo konkretna imena, vrlo je jasno koji su to kineski brendovi električnih automobila koji ubiru značajne cifre prodaje i samim tim direktno konkurišu Tesli.

Nedavna mera koju je preduzeo Tesla da prilagodi cene svojih električnih automobila donela je poziv na buđenje njegovim glavnim konkurentima.

AutoRepublika

(5232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Kineski Xpeng vidim prodaje se i na Norveskom trzistu..Pa sad kada krenu juzno..Autoblog cini mi se danas pise da idu na jos cetiri trzista u Evropi.

kikiriki

Mask je lider unistelja automobila

Crni

Elon je prije svega opalio šamarčinu evropskoj, čitaj njemačkoj, autoindustriji koja je godinama prodavala m@@da pod bubrege, doslovno reciklirajuci stare tehnologije i blokove i prodajuci ih pod krinkom novog. Za skupe pare. Čovjek je pokrenuo novu auto-industrijsku revoluciju i konačno su se stvari pomakle sa mrtve tačke, nakon 20 godina stagnacije. Voljeli ga ili ne, on je dobrodošlo osvježenje koje nam je trebalo a elektrifikacija je samo prelazno rješenje. Bude to sve super, bez brige.

BB

Sa ovim spuštanjem cijena uzdrmaće mnoga tržišta a onda će prodati akcije Kinezima, a vjerovatno je to već učinio… Ljubitelji automobila ga ne vole, ljubitelji nove tehnologije ga obožavaju, ali on očigledno osjeća kuda tržište ide…