1. Home
  2. Vesti
  3. Pontiac (navodno) dobija zvanični muzej
Pontiac (navodno) dobija zvanični muzej
0

Pontiac (navodno) dobija zvanični muzej

161
0
Podelite sa prijateljima:

Američka automobilska industrija je u prethodnih dvadesetak godina izgubila veliki broj. nekada veoma poznatih brendova. Pričamo o cenjenim imenima kao što su Plymouth, Mercury, Pontiac, Oldsmobile, Saturn, Hummer, a čini nam se da će se listi uskoro priključiti i Dodge i Chrysler, iako Stellantis demantuje tako nešto.

Većinu njih je jednostavno prgazilo vreme iz perioda kada je postojala velika razlika između onih jeftinih i skupocenih marki, a ako pitate Jenkije za kojom kompanijom najviše žale, u većini slučajeva izbor pada na Pontiac.

Divizija General Motorsa za vozila visokih performansi je poslovala od 1926. pa sve do kraja 2010. godine i u tom periodu je debitovala s nekim zaista kultnim modelima, kao što su GTO, Firebird i Grand Prix. Oni su danas jako cenjeni i skupi, a jedan ljubitelj marke želi da otvori prvi zvanični Pontiacov muzej u istoimenom gradu u američkoj saveznoj državi Mičigen.

Njegovo ime je Tim Daj i čovek trenutno živi u Oklahomi. Smatra da je Pontiac izuzetno bitan deo američke automobilske industrije i u svom vlasništvu ima 20 vozila i veliku kolekciju štampane literature. Spominje da se još uvek seća kobnog dana kada je General Motors najavio gašenje Pontiaca, i da je tada rekao supruzi da dužnost sada prelazi na ljubitelje brenda, kao što je on, u pokušaju da „održe duh živim“.

Iako entuzijasta nije neki bogataš koji bi eventaulno mogao da se rasipa novcem, Daj kaže da je spreman investirati svoju ušteđenivu kako bi se u Mičigenu otvorio muzej, a koliko je ozbiljan najbolje potvrđuje podatak da je već kupio poveću stariju zgradu koja je nekada služila kao škola.

Trenutno je u procesu traženja investitora i svih onih koji su voljni donirati svoje automobile. Kolekcija klasičnih Pontiaca trenutno broji 55 vozila, od čega dvanaest pripadaju Daju, ali nije isključena ni mogućnost da i ostali brendovi najvećeg američkog proizvođača dobiju svoje mesto na novoj adresi za promociju kulturnih zbivanja.


Osnivač kaže da mu je potrebno oko milion američkih dolara da sprovede svoje zamisli u realnost, i dodaje da se nada velikom broju donacija krajem godine, kada će se održati poznati skup Motor Bella u Mičigenu.

Pored glavnog muzeja, zgrada će posedovati i prostor za bibloteku, proučavanje istorije, mali bioskop i mehaničarsku radionicu za restauraciju vozila.

Jednog dana kada, ili bolje da kažemo „ako“, svi planovi budu ostvareni, muzej bi trebalo da privlači oko 55 hiljada posetilaca na godišnjem nivou. Zaista se nadamo da će do toga da dođe…

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments