1. Home
  2. Video
  3. Hyundai i Kia tuženi zbog čestih krađa njihovih automobila (VIDEO)
Hyundai i Kia tuženi zbog čestih krađa njihovih automobila (VIDEO)
12

Hyundai i Kia tuženi zbog čestih krađa njihovih automobila (VIDEO)

4.73K
12
Podelite sa prijateljima:

Početkom godine sam posetio Sajam automobila u gradu Milvokiju koji se nalazi unutar američke savezne države Viskonsin. Ništa posebno, rekli bismo, i većina modela koje sam zatekao su bili isti oni koje viđamo na ulicama, ali eto, dobio sam priliku da sednem u svaki od njih u roku od nekoliko sati, umesto da idem od salona do salona i testiram ih.

Ne, nije bilo nikakvih fensi modela koje viđamo samo na internetu, pa nisam ni gubio vreme da pišem priču o tom iskustvu. Ali jedan detalj mi je privukao veliku pažnju, a to se dogodilo kada sam video policijske snage kako dele potpuno besplatno jedan od uređaja za zaštitu protiv krađe četvorotočkaša.

Reč je o sistemu koji povezuje volan sa papučicom gasa, pa tako čak i u slučaju krađe, lopov ne bi mogao da bude u stanju da koristi automobil. U celoj priči je bila samo jedna „caka“, a to je da se nisu vlasnici svih automobila kvalifikovali za ovaj neobičan poklon. Naime, morali ste da dokažete da posedujete neki od modela automobila s grbom marke Hyundai, Kia ili Genesis, da biste mogli da dobijete ovaj besplatni poklon. Iskreno, tada nisam obratio preteranu pažnju na sve to, ali današnja priča počinje da ima više smisla.

Spomenuti grad Milvoki nije preterano veliki čak ni po američkim standardima i njegova populacija iznosi nešto više od 650 hiljada stanovnika. To znači da nije ni među trideset gradova „preko bare“ sa najvećom populacijom, ali u jednoj kategoriji zauzima sam vrh liste. Nažalost, takva lista nije u pozitivnom svetlu, i Milvoki spada u sam vrh po stopi kriminala, posebno u severnijem delu grada gde pretežno žive građani tamnopute boje kaže.

Za ovu priču je najbitnija jedna specifična grana kriminala, a to je krađa automobila. Milvoki ih ima oko tridesetak dnevno i ove godine će preko deset hiljada četvorotočkaša biti ukradeno, što je zapravo veća brojka nego ona koja je recimo registrovana u Čikagu – gradu koji je šest puta veći od Milvokija, i koji ima ukupno daleko veću stopu kriminala. Zanimljiv je i detalj koji otkriva da je polovina onih koji se bave ovim „poslom“ iz grupe maloletnika, a čak 68% ukradenih vozila su modeli proizvedeni od strane Hyundaija, Kije i Genesisa.


Kako prenose lokalni mediji WISN 12 ABC, političari Milvokija bi uskoro mogli da tuže giganta iz Koreje iz razloga što su njihovi modeli relativno lagani za krađu i zbog toga su uglavnom laka meta provalnika. Grad tvrdi da krađa četvorotočkaša, ne samo što povećava cene premija osiguravajućih kuća, već su policijske snage morale da zaposle dodatne ljude da bi ušli u trag kriminalcima.

Takav potez naravno košta grad poveće sume novca, a Milvoki smatra da bi korporacija koja objedinjuje marke Hyundai-Kia-Genesis trebalo da bude odgovorna za troškove. U izveštaju se navodi da većina provalnika može da otključa vrata koristeći obične žice, a zatim i da upali motor automobila putem korišćenja šafcigera.

Vozila bi u većini slučajeva bila ukradena tokom kasnih večernjih sati za ludovanje po gradu, a zatim ostavljena negde pored puta u jutarnjim satima, pre nego što vlasnik uopšte primeti krađu. Neki od njih koji se predstavljaju kao „Kia Boys“ su čak otvorili kanale na društvenim mrežama i hvalili se svojim poduhvatima.


Mnogi će reći da problem nije u samim vozilima već u veoma blagim zakonima unutar Viskonsina. Čak je i sam gradonačelnik Tom Beret nedavno izjavio da manje od 2% uhapšenih za krađu automobila vide zatvorsku ćeliju i obično se nađu na ulici istog dana. Kao što je poznato, u Americi je posedovanje i nošenje oružja dozvoljeno i nije retko da vlasnici otvore vatru, ukoliko primete da neko pokušava da ukrade njihovog ljubimca.

U međuvremenu su se oglasili i čelnici grupe Hyundai koji kažu da su spremili potpuno drugačiju bravu za sve svoje modele za 2022. godinu, a ona bi trebalo da spreči krađe. Međutim, većina krađa se obavlja na polovnjacima tako da sumnjamo da će tako nešto pomoći u velikoj meri. U protivnom, Korejci bi mogli da postanu prvi koji će biti tuženi zato što su njihovi modeli previše jednostavni za krađu…

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(4725)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zastrašujuće.
Posebno zabrinjava video, jer su ovi klinci nakon krađe opšta opasnost u saobraćaju.
Bruka za brend.

peki

A lanac, odnosno lancina s katancinom, koja povezuje sediste i upravljac!? Svako vece se svadam s zenom dok se njakam da „vezem konja“, mrzi je da me ceka vec samo zalupi vrata i kaze vidimo se kuci…😁

s mile

Ništa bez old school zaštite, ovu elektronsku sa par klikova rešavaju. Mehaničku zaštitu, malo teže, lakše im je preko klikova, hvatanja frekvencije brave itd.

Balkanboj

Samo manuelni menjač, „US idiot proof“.

Yankee

Sta je to „manuelni menjac“? Jel to ona praistorijska tehnologija koja se koristila na autima do 2. svetskog rata, pre nego sto smo usli u moderna doba? 😉

Yankee

Vidjam takve voznje veoma cesto vikendom. Semafori kao i da ne postoje, iako je zeleno uvek moras usporiti i pogledati da nebi neki 15-godisnja u ukradenom Hyundaiju proletio kroz crveno.

Iznogud Časni

Milina

Laki

A „Zeder“ ???

Balkanboj

Vlasnici su suviše glupi za Zeder. Em ključ za automobil, em za volan..

Balkanboj

Ahahahahah… Kriminal prop’o, kradu Hju i Kije…

M M

Pa KIJU i HjUNDAI mogu krasti samo klinci radi zahebancije ili za delove. Tu do skora nije trebalo ugrađivati ključ na volan

Ko jos krade hyundai...

Hm, znalo se ranije da hyundai koristi jednu od najslabijih enkripcija za daljinsko otkljucavanje zajedno sa toyotom… pre nekih 10ak do 15ak godina je to bilo, navodno su poradili na tome na novijim modelima, medjutim ovo za paljenje sa srafcigerom je nemoguce, barem na i30 prve degeneracije koji sam imao je tako bilo. Otisao imobilajzer i dovidjenja, mozes da mu radis sta hoces, ali da upali nece, samo vergla. Al aj ti nadji sta je, kad nijednu gresku nije izbacio. Fala bogu na yt nasao sta je cest problem. Pet minuta posla, sam ga zamenio, a i deo je imao… Pročitaj više »