1. Home
  2. Vesti
  3. „Dođavola sve, dođavola sav bol, odlazim, a volim te“
„Dođavola sve, dođavola sav bol, odlazim, a volim te“
9

„Dođavola sve, dođavola sav bol, odlazim, a volim te“

745
9
Podelite sa prijateljima:

Ove reči pesme Olivera Mandića otprilike opisiju kakav osećaj Amerikanci imaju kao reakciju na odlazak modela Dodge Challenger u penziju. O njemu smo toliko puta pisali da ne znamo šta možemo još da kažemo, ali u suštini, ova godina će biti poslednja za jednu od ikona američke automobilske industrije. Nakon toga će ga zameniti neki novi model na struju, dok će Challenger u zasluženu penziju posle čak četrnaest godina proizvodnje jedne generacije.

Ovaj automobil je zapravo još stariji pošto je originalno napravljen na platformi koju je Mercedes razvio za generacije W210 svoje E Klase, još sredinom devedesetih godina prošlog veka, ali s izuzetkom par komponenti ogibljenja, dva vozila ne dele mnogo toga.


Pa šta je onda toliko popularno kod ovog „dinosaurusa“? Pre svega, ima bogatu ponudu motora sa šest i osam cilindara gde se snaga kreće od 300 pa sve do preko 800 konjića. Takođe ima fantastičan retro stil, a kupcima se posebno dopada praktičnost.

Za razliku od glavih rivala kao što su Ford Mustang i Chevrolet Camaro, Challenger se zapravo može pohvaliti veoma praktičnom zadnjom klupom i prljažnikom. U suštini, možete ga koristiti za svakodnevnu vožnju čak i ako vam treba porodično vozilo, bez da se pri tome izgubi onaj osećaj mišićavih četvorotočkaša. A koliko Jenkiji cene Challenger možda najbolje govore prodajni rezultati iz nedavno završene 2022. godine.

Naime, Stellantis je isporučio 55.060 primeraka „preko bare“ i na taj način još jednom ostavio konkurenciju iza sebe. Radi poređenja, drugoplasirani Mustang je privukao tek 47.566 kupaca ili za 9,2% manje nego u istom periodu, godinu dana ranije.

Ford ipak ima razloga za zadovoljstvo pošto je električni krosover pod imenom Mustang Mach-E bio za 45,4% uspešniji sa prodajom od 39.458 jedinica. Pošto standardan Mustang i Mach-E ne dele baš ništa, osim imena i par dizajnerskih linija, tako ćemo ih računati kao dva zasebna modela. Na dnu se našao Camaro sa samo 21.893 kupaca.


Najviše razloga za zadovoljstvo ipak imaju Fordovci. Naime, Mustang je nedavno predstavljen u novoj generaciji i videćemo ga s pogonom na benzin, minimalno do 2029. godine. Kao što smo spomenuli Challenger je u zadnjoj godini proizvodnje, dok ista sudbina čeka i Camaro nakon 2024. godine.

Znajući sve to, očekujemo da će Challenger biti još popularniji ove godine, jer ako ništa drugo, to je poslednja prilika mnogima da ga kupe kao novog…

AutoRepublika

(745)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, koje su mu trenutno cene, zavisno od motorizacije i snage?

Yankee

$31.000 za 3,6 V6 305 ks
$40.000 za 5,7 V8 375 ks
$47.000 za 6,4 V8 485 ks
$71.000 za 6,2 supercharged V8 717 ks
$79.000 za 6,2 supercharged V8 797 ks
$89.000 za 6,2 supercharged V8 807 ks

To je sve za bazne pakete opreme za svaki motor.

moron

Ovaj šestak ima socijalnu cenu za tu snagu ?

Yankee

Relativno dobar motor, pravi se vec duzi broj godina i vise-manje su uklonjene sve boljke. Ja ga imam u mom Chrysleru 300.

moron

Pa, onda je to dobra preporuka. Taj dug tržišni život.

BB

Ova zadnji skuplji od predzadnjeg za 10000 $ po jednom „konju“

Matija

Porse i BMW rade na sintetickom tecnom gorivu, u narodu poznatom kao „e-fuel“. Ako im uspe da dokazu da ovo gorivo moze da se prodaje u neogranicenim kolicinama po pristupacnoj ceni u tom slucaju ce vecina modela sa gorivnim motorima nastaviti da zivi. Isto vazi za vodonik kao gorivo. Samo malo strpljenja! 🙂

BB

To će biti isto ovo old fashion gorivo samo sa ekološkom etiketim i duplo većom cijenom ili manjim porezom pa će indirektno da kradu…

Matija

Gorivo iz nafte ima veoma komplikovan sastav a e-fuel je najjednostavniji alkohol. Ima nesto manju kaloricnu vrednost ali funkcionise. Za klimu je neutralan jer se za njegovu proizvodnju koristi CO2 iz vazduha. koliko ga uzme – toliko ga vrati. Znaci neutralan je.