1. Home
  2. Video
  3. Range Rover Sport PHEV na testu severnog jelena (VIDEO)
Range Rover Sport PHEV na testu severnog jelena (VIDEO)
2

Range Rover Sport PHEV na testu severnog jelena (VIDEO)

1.07K
2
Podelite sa prijateljima:

Neumorno ponavljamo kako veliki i teški krosoveri nisu stvoreni za vitlanje po krivinama, pa i da stotinu nalepnica s imenima premijum brendova nose. Izuzetak nije ni Range Rover Sport, a to što je u pitanju verzija s pogonskim sklopom dopunjivog hibrida, dodatno pogoršava stvari. Ipak, i tako je na ovom iskušenju, model Sport prošao bolje od većeg „običnog“ Rangea Rovera.

Aktuelni Land Rover Range Rover Sport je jedan od najsvežijih dodataka globalnom asortimanu u segmentu SUV-ova. Britanska mašina se može pazariti kao priključni hibrid ili kao biturbo izdanje V8 motora „pozajmljenog“ od nemačkog BMW-a. Motori sami po sebi daju dobre predispozicije za sportsko ponašanje, ali avaj, prekomerna težina i visoko težište uzimaju svoj danak. Koliko, videćemo uskoro!

O tehničkim specifikacijama i samim performansama modela Sport više informacija možete pronaći u priloženom video klipu, na internetu i slično, ali ukratko ćemo reći da hibrid nudi 510 konjskih snaga uz 700 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, što je dovoljno da se teškaš vine do „stotke“, kada je prethodno „umirovljen“ za malo manje od pet i po sekundi. I to je stvarno divno za pročitati, ali ponašanje ovog vozila na testnom poligonu, nije bilo stimulišuće za agresivniju vožnju na krivudavim cestama. Nikako!

Na iskušeničku stazu je izbačen Range Rover Sport P510e s Pirellijevim gumama (unutrašnjeg) prečnika od 23 cola. Testno vozilo je teže od tri tone, tačnije meri 3.030 bez vozača, što će reći da bi mu za vožnju trebalo da „ima“ nekog vozača potkovanog „C“ kategorijom, da mu nije veštačkim putem (nominalno, deklarativno) umanjena nosivost. Zahvaljujući ugradnji baterijskog pakovanja postignut je skoro idealan raspored težine u odnosu po osovinama od 49,2 spram 50,8 procenata. Međutim, sama težina baterija ovog hibrida je bila impozantnija od težine istih u nekim modelima čisto električnih vozila.

Čak i uz sistem oslanjanja koji je zasebno podešen za ovu verziju modela Sport, nije bilo trika da se test uspešno kompletira pri brzini kratanja od 75 km/h, već je uspeh postignut tek kada je pokušaj sproveden pri 69 km/h. Ako vam ovo zvuči skromno, podsetićemo, mada nismo pisali o tome, da je veliki Range Rover zadatak kompletirao tek pri 63 km/h.

Pogledajte originalni video snimak.

AutoRepublika

(1066)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Moj kum ima Discovery Sport i pali se bas na ovaj model. Jooojj…sta cu da mu radim ! 🙂

Matija

Nije slon za trke. Protiv inercije ovako velike mase sa visokim tezistem jednostavno nema leka. Sa ovim autom treba izbegavati riskante situacije, kao brza voznja u krivini, preticanje na nepreglednom putu, itd. Ako se to ipak dogodi, vozac moze jedino da se uzda u cvrstocu karoserije.