1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Svet očekuju nove muke s lancima snabdevanja
Svet očekuju nove muke s lancima snabdevanja

Svet očekuju nove muke s lancima snabdevanja

149
1
Podelite sa prijateljima:

Samo što se situacija u svetu malo primirila u pogledu nabavki sirovina, materijala i (elektronskih) komponenti, vlasti i stanovništvo Narodne Republike Kine se suočavaju s eksplozijom širenja novog korona virusa. Nemačka ekonomistkinja Ulrike Malmendijer upozorava da će to dovesti do novih muka u snabdevanju i dostavi robe, a svojim stavovima pokušava da utiče na vlasti u Pekingu, s ciljem da se problemi svedu na najmanju moguću meru.

„Lanci nabavke će ponovo da kolabiraju,“ kaže ova dama koja predaje na Američkom Univerzitetu u Berkliju, a u mikrofon novinara nemačkog lista Handelsblatt. U ovom trenutku se može reći da su se blokade tek donekle stabilizovale i da se trgovina ponovo krenula razvijati koliko-toliko neometano, kada su nastali novi problemi nakon što su se zatvorile kineske luke i fabrike, i to zato što je ogroman broj radnika zaražen. To mora da ostavi teške ekonomske posledice.“

Obnovljeni problemi u lancu dopreme će ponovo verovatno usloviti rast cena sirovina i poluproizvoda, i to u „enormnim“ razmerama, nastavlja Malmendijer. „Gajim veliku nadu da će savezne vlasti reagovati razvojem plana urgentnog delovanja u slučaju da stvari krenu neželjenim tokom.“ Istovremeno, preporučila je kineskim vlastima da nabave efikasne evropske vakcine protiv korone kako bi se zaštitilo lokalno stanovništvo.

Malmedijer se takođe založila i da poslednje tri nemačke nuklearne elektrane ostanu i dalje u funkciji. „Sada smo poprilično sigurni da sledeća zima neće biti lagodnija od ove,“ kaže ona. „Upravo zato je važno da iscrpimo sve mogućnosti, a deo njih čine i nuklearke.“

Nemačka vlada je u skladu s inicijalnim planom, trebalo da odustane od proizvodnje električne energije oslanjanjem na nuklearne elektrane, počev od ove godine, ali se od toga odustalo uz zadat rok do aprila 2023. za gašenje spornih elektrana. Da bi se prilagodilo ovom planu, neće biti neophodno kupovati nove šipke s nuklearnim gorivom.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lako je sanirati sve posledice najavljenog novog poremećaja u lancu snabdevanja … Samo opet podigneš cene 😊