1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: DS7 1.6 PHEV/225 KS Opera
AR test: DS7 1.6 PHEV/225 KS Opera
18

AR test: DS7 1.6 PHEV/225 KS Opera

4.97K
18
Podelite sa prijateljima:

Dobrodošli u Zemlju Gala

Jedan od načina da se impresioniraju gosti koji su stigli u posetu Parizu je da ih na aeodromu dočekate jednim prestižnim SUV-om, kao što je to recimo restilizovani DS7, u Francuskoj sinonim luksuza na četiri točka.

Iako DS7 nije postigao očekivani komercijalni uspeh, pre svega zbog nedostatka tradicije i imidža koji poseduju SUV-ovi u premijum segmentu, na francuskom tržištu važi za prestižno vozilo, s kojim se čak i predsednik Emanuel Makron prevozi. Na sceni još od 2017. godine, DS7 se prodao u svetu u tiražu od svega 120.000 jedinica, što je razočaravajuće jer su planovi bili znatno ambiciozniji, čak 40.000 primeraka godišnje u Evropi i još 30.000 u Kini, odakle se prozvođač u međuvremenu povukao.

Kovid i nestašica poluprovodnika nisu opravdanje (iako je sigurno da su imali izvesnog uticaja), pre će biti zato što je DS brend bez korena, nepoznat širokoj javnosti, uz to SUV s mehanikom Peugeota i Citroena, od kojih je znatno skuplji! Neko će reći da je sada bivša grupacija PSA bila previše „alava“ i prepotentna kada je lansirala ovaj veštački brend, možda, ali odgovorni zapravo nisu izmislili ništa novo, već su se samo poslužili primerom Toyote i Nissana, koji su dvadesetak godina ranije kreirali luksuznu liniju modela Lexus i Infiniti.

U svakom slučaju odgovornima treba odati priznanje za hrabrost, iako je brend DS na muci i dalje egzistira, te sada u ponudi ima četiri modela (DS3, DS4, DS7 i DS9), uz najavu još nekoliko noviteta u bliskoj budućnosti. Dakle nakon pet godina došlo je vreme za restilizaciju, iako je ova, ruku na srce minimalna i sigurno neće preokrenuti situaciju nabolje.

Kao što se moglo i očekivati, odnosi se uglavnom na prednji deo, pored lagano retuširane maske hladnjaka i svetlosne grupe, najuočljiviji su dugački očnjaci u vidu pet LED dioda na izmenjenom braniku. Time je donekle izgubio na agresivnosti u poređenju s prethodnim, ali je dobio na eleganciji.

Ujedno se oficijalno više ne zove DS7 Crossback već samo DS7, iskreno rečeno ni ne znam šta su hteli da kažu s tim „Crossback“!? Oštro oko uočiće i nove aluminijumske felne, te nekoliko drugačijih boja karoserije, sve u svemu DS7 je i dalje atraktivan SUV, osrednjih dimenzija (dužina 4,59 m), iako su u ambicije bile i ostale da se nadmeće u nešto višem segmentu, pa i da „atakuje“ na takozvani nemački premijum i spomenute japanske proizvođače Lexus i Infiniti.

De luxe a la Francaise

BCBG (izgovara se be-se-be-že) za neupućene je skraćenica iz francuskog jezika koja označava osobu sa stilom i ponašanjem bliskim francuskoj buržoaziji. Znači sve sa ukusom, na veoma visokom nivou, nedostupnom običnoj „raji“. Tako je i sa ovim DS7, stvar je ukusa da li će vam se njegova unutrašnjost dopasti ili ne, činjenica je međutim da nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Luksuzan kopkpit je izraz koji možda najbolje dočarava enterijer, gde se ukrštaju dva sveta, moderni numerički s kvalitetnim prirodnim materijalima; kožom, drvetom, brušenim aluminijumom… Što bi rekli, visoka moda na četiri točka, izražena kroz pet ambijenata, nazvanim po elitnim pariskim četvrtima; Bastille, Rivoli, Faubourg i Opera, odnosno Perfomanse Line za one koji preferiraju sport.

Svaki od nabrojenih ima sopstveni šarm i identitet, no svima je zajednička arhitektura komandne table s centralnom konzolom kao kineski zid, koja odvaja vozača od suvozača. Na njoj je i dalje ručica automatskog menjača u stilu kobrine glave (srećom nije zamenjena malom sklopkom kao kod Peugeota, Citroena i Opela), ali i komande za podizače stakla, tako da je na vratima ostao samo rukohvat.

Pozicija istih nije praktična i zahteva dosta vremena za adaptiranje, na svu sreću sve ostalo je manje-više tamo gde smo navikli da bude, ali u numeričkom izdanju. Ništa dakle od klasičnih instrumenata, zamenjeni su ekranom s brojnim personalizacijama, kako po pitanju boje, tako i grafike.

Nakon restilizacije nešto je izmenjena (grafika), kao i centralni ekran od 12 inča, po ugledu na restilizovani 3008/C5 Aircross. Sada je u „fazonu“ smartfona, stranice se listaju, ali nekako mi sve to deluje previše komplikovano, vozač gubi živce i koncentraciju tražeći nebrojene funkcije po njemu! Namučismo se k’o siročići moj suvozač („suvozačica“ Bilja) i ja da pronađemo željene funkcije (pojedine tek nakon par dana), naprotiv, bili smo impresionirani kvalitetom i formom kožnih sedišta, u našem slučaju grejana, ventilirajuća i s masažom.

Isto tako i završnom obradom, audio sistemom Focal s 14 zvučnika i raspoloživim prostorom za odlaganje sitnica, DS7 je poput jednog dobro vaspitanog minivana. Moja gošća, kojoj u par navrata prepustih upravljač, bila je oduševljena i načinom na koji se startuje motor, ključ veličine kokošijeg jajeta ostaje u džepu, za to služi poveći taster na gornjem delu centralne konzole, iznad koga je elegantan časovnik francuske firme B.R.M. Po ugledu na spoljašnja svetla i ovaj se zarotira za 180°, svaki put po paljenju i gašenju motora.

U hladne zimaske dane noć pada rano, čim se smrknulo otvorila se nova funkcija na ekranu ispred vozača, za „noćno izviđanje“, pronaći ćete fotografiju u maloj galeriji iznad. Sastoji se od infracrvene kamere koja detektuje figuru čoveka ili bilo kog toplokrvnog stvorenja, znatno pre nego li ga otkriju snažni LED farovi (Full Led svetla sastavljena su od 250 elektronskih komponenti, to jest dioda, koje su podeljene u tri pokretne jedinice, plus glavni ksenonski farovi, koje po davanju kontakte pivotiraju za 180°).

Ni putnici na zadnjoj klupi nisu u podređenom položaju, njihovi nasloni podešavaju se električnom komandom na vratima (od 23 do 32°), dok je raspoloživ prostor, posebno uzevši u obzir skromne spoljašnje dimenzije, za pohvalu. Dobra širina i odsustvo tunela na podu dozvoljavaju smeštaj i treće osobe, iako izražen naslon za lakat u sredini žulja leđa.

Putnici mogu sami podešavati temperaturu, a tu su i dva USB priključka. Ni prtljažnik nas nije razočarao, naprotiv, s 540 litara u potpunosti je na visini zadatka, posebno uzevši u obzir da je na test vožnju dobijen jedan Hybrid s spoljašnjim punjenjem, to jest PHEV. Baterija uzima svoj danak, tako da u dnu nema rezervnog točka, mesta ima tek za kompresor i pribor za opravku guma, odnosno kabl za punjenje.

VIP turizam

Koliko god da su gosti dobrodošli, pažljivi i nezavisni, u izvesnoj meri poremete našu svakodnevnicu. I ukoliko su metro, plus noge, možda najbolji način za obilazak Pariza, stvari se komplikuju kada se iz njega poželi izaći. Ostavih tako obaveze po strani i postadoh vodič, tako se barem podsetih nekih mesta koje smo prestali obilaziti od kako su nam deca porasla.

Navešću samo Versaj, udaljen pedesetak kilometara od moje kuće, koji nije poznat samo po istoimenoj palati već je ujedno i lep grad s bezmalo sto hiljada stanovnika, kao i Chantilly, koga krasi predivan zamak na jezeru s parkom. Neću vam razvući priču o oba mesta, kao i o drugim nimalo manje atraktivnim na kojima smo bili, na koja ću vas rado odvesti ukoliko mi se javite prilikom posete Parizu…

Ostaviću zato fotografije da govore same za sebe i vratiti se zapažanjima u vezi DS7, kako mojih tako i gošće iz Novog Sada i još nekoliko prijatelja, iako nisam bio u prilici isprobati njegove maksimalne dinamičke kapacitete.

Ne vozi se podjednako automobil s nekoliko putnika u njemu kao kada sam sam za upravljačem, osim toga klizav put i zimski uslovi nose previše rizika. Uostalom ovaj luskuzni SUV i nije predviđen za jurcanje i „bacanje“ u krivine, iako je zahvaljujući elektronski kontrolisanim amortizerima sposoban adapatirati se svim stilovima vožnje. Naime, DS7 poseduje kameru koja čita put do 25 metara ispred vozila (sistem nazvan Active Scan Suspension), tako da ovi imaju vremena adaptirati se nepravilnostima na putu (samo danju, ne i noću…).

Sve u svemu vozna dinamika je veoma dobra, za neupućene, postavljen je na platformi Peugeota 3008/5008, produženoj za 55 mm, sa ogibljenjem multilink pozadi. Sve je dakle u superlativima po suvoj podlozi, po klizavoj odsustvo integralnog pogona i veliki obrtni moment prouzrukuju proklizavanje pogonskih točkova ukoliko se snažno ubrza po polasku.

Samim tim jasno je da od nekakvih nazovi off-road perfomansi nema ni govora, posebno ne sa serijskim gumama 235/50 R19 (točkovi idu i do 21 cola), čak je i penjanje po visokim ivičnjacima komplikovano. Što se tiče agregata samo se još jedan čisto SUS može pronaći ispod „haube“, no posve je verovatno da će i mali 1.5 BlueHDi/130 ubrzo biti ukinut, po ugledu na 1.6 PureTech od 225 Ks.

Ostaje u igri samo hibridna modifikacija, odnosno hibridne verzije od 225, 300 i 360 KS. Ovoga puta dočepah se najslabije, dobro nam poznate iz prethodnih test vožnji različitih modela kuće. Dakle ne preterano plemenita mehanika, ali solidno usklađena s električnim motorom, kako bi vožnja bila dovoljno prijatna, ukoliko ne i ekonomična…

Sve je naravno u superlativima dok je baterija puna, vožnja na struju je fluidna a perfomanse sasvim prihvatljive, uz maksimalnu brzinu od 135 km/h. Žele li se ubedljivije perfomanse treba se izabrati hibridni program, odnosno Sport, kada se aktivira četvorocilindarski 1,6-litarski blok, poznat nam još od 2008. godine, kada je Peugeot sarađivao s nemačkim BMW-om. Ne ističe se ničim posebnim, sva sreća te je uparen s odličnim japanskim automatskim menjačem EAT8, tako da nije za kritiku, što je kod DS7 ukinut program za ručno menjanje brzina, koji je postojao pre restilizacije (fotografije verzije pre zatezanja bora su date ispod).

Naprotiv, zadržane su ručice pored upravljača s kojima se po želji može korigovati izbor automatike, tim bolje jer se ponekad motor nađe u nepotrebno visokim obrtajima. Same perfomanse su zadovoljavajuće, ne i sportske, za to je zadužena najsnažnija verzija od 360 KS! Kod testirane verzije benzinski motor razvija 180 KS(132 kW), kome u pomoć priskače električni od 110 KS(81 kW), no kako se snaga ne sabira na kraju ispada da razvija maksimalno 225 KS.

Na papiru dovoljno, posebno uz obrtni moment od 360 Nm, ali ne treba zaboraviti da ovaj DS7 teži čitavih 1.760 kg. Možda je upravo zbog toga i povećan kapacitet baterije na 14,2 kWh (+8%), teoretski u 100 % električnom režimu sposoban je prevaliti 65 km (55 pre restilizacije), no u praksi računajte na svega 45 km!

Ledeni talas koji je zahvatio Francusku sigurno je uticao na autonomiju i potrošnju (pojedine baterija izgube i do 30% kapaciteta), koja je kao i kod svakog PHEV-a relativna! Zavisi pre svega od toga koliko često se baterija puni, odnosno koliko se na nju vozi, te se tako DS7 može zadovoljiti bez i jedne kapi goriva, ili, u najnepovoljnijm okololnostima, dostići i 12-13 litara.

S praznom baterijom ne može ispod 7 litara koliko god ga pazili i mazili, pa sve do nekih 9 litara u vožnji na autoputu. E tu imamo mali problem, sa smanjenim rezervoarom na 45 litara (negde pronađoh 43 litra) autonomija je dvostruko manja nego li kod jednog SUV-a s dizel agregatom, računajte dakle na česta zaustavljanja na benzinskim pumpama. Inače DS7 poseduje punjač od 7,4 kW, u tom slučaju treba oko 2 sata da bi se baterija kompletno napunila, odnosno 7-8 časova ukoliko se priključi na kućnu utičnicu.

Skup do bola

Nakon početne proizvodnje u Kini za potrebe azijskog tržišta, DS7 se preselio u fabrička postrojenja u gradu Miluzu na istoku Francuske. Iskreno rečeno, kvalitet fabrikacije je na zavidnom nivou, očigledna je bila želja nekadašnje grupacije PSA da se dokaže sposobnom proizvoditi luksuzna vozila, ukoliko ne i pouzdana! Kažem ovo jer je lista raznoraznih problema dugačka, firma kojoj pružam izvesne usluge poseduje nekoliko PHEV primeraka modela DS7, koji mnogo vremena provode u ovlašćenim servisima (više puta sam ih lično odvozio i dovozio).

U DS-u kažu da su ih uglavnom odstranili, hajde da im poverujemo, mada je sigurno da se kod hibridnih vozila, koja kombinuju više pogonskih jedinica, baterije i brdo elektronike, stvari komplikuju. Dakle, gama startuje s početnom cenom u Francuskoj od 44.700 evra, i odnosi se na spomenuti dizel 1.5 BlueHDi/130. Trocilindarski benzinac 1.2 PureTech, iste snage, nije više u katalogu (ostao je kod 3008, C5 Aircross i Opel Grandland), dok za najjeftiniji PHEV treba 53.900 evra.

No osnovni završni nivo Bastille ne poseduje sve što vidite na fotografija, dok za voženi Opera, s kožnim sedištima i nešto dopunske opreme, poraste na 65.000 evra! Mnogo, no i dalje ubedljivo jeftinije od najsnažnije verzije PHEV/360 KS, koja prebacuje 70.000 evra. Ok, ovde imamo dva elektromotora i integralni pogon, što mu obezbeđuje izvrsne perfomanse (520 Nm i ubrzanje do 100 Km/h za 5,6 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 235 km/h), ali je bez obzira na sve suma preterana!

Zaključak koji sledi mogao bi se sažeti u par konstatacija: udoban i rafiniran DS7 se pre svega dopao mojim gostima, znatno manje meni! Nema tu mnogo uživanja u vožnji i ekonomisanja, osim što je skup, voženi DS7 mora se svakodnevno puniti, za šta nemam mogućnosti.

Nakon silnog vozikanja i više poseta benzinskim pumpama moj prosek se popeo na preko 8 litara, dok se za spomenute novce svašta može pronaći kod konkurencije. Iako retko rafiniran DS7 se nije oslobodio glavnih slabosti, tako da je posve sigurno da se restilizovani neće ništa bolje prodavati, ali će barem opstati na tržištu još koju godinu…

Tekst i slike: Perica Rajković

DS7 1.6 PHEV /225 KS Opera

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.59 x 1.91 x 1.63
Međuosovinsko rastojanje: 2.740 mm
Zapremina prtljažnika: 540 litara
Masa praznog vozila: 1.760  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra benzin + električni motor
Radna zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 225 KS pri 3.000 o/min (180 KS pri 5.500 o/min + električni motor od 110 KS)
Maks. obrtni moment: 360 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/50 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 s
Maks. brzina: 225 km/h (135 km/h u električnom modu)

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 1,5 s punom baterijom – 8,3 l/100 km s praznom baterijom
Emisija CO2: 28 g/km

Cena

Cena testiranog u Francuskoj za PHEV od 53.900 evra

Dobre strane:

Barokni  stil, luksuzan enterijer, kvalitet upotrebljenih materijala,  udobnost, unutrašnji prostor, oprema, sinhronizovan rad električnog i SUS motora

Loše strane:

Mala električna autonomija, težina, smanjena zapremina rezervoara, ograničena ponuda agregata, potrošnja s praznom baterijom, cena
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8 
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5 
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 8,5
Efikasnost: 8,5
Cena
Prihvatljivost: 6 
Ocena: 7,555

 

 

(4968)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mene ovo vozilo za „isposničkih“ 65 hiljada evra ostavlja potpuno ravnodušnim. Tuga u Boga. Barem za moj (ne)ukus.

Peki

Verujem da se nesto slicno moglo videti iz onoga sto napisah…

moron

Pa, stekao se utisak neke hladnoće emocija 😄

Fala Qrcu

Ne budi cicija. Isprsi se.😁 Uostalom, to je francuska cijena.

Milan

Ali kad vidim ove instrumente iza volana nije mi dobro. Jednostavno mi bode oci to kad nema klasicne pokazivace obrtaja i brzine, volim kazaljku i to je to ili bar imitaciju kazaljki, a to ovde nema.

slk

Dobro Peki, bar si docekao goste “predsednicki”:)
Zelim ti da u 2023. vozis puno dobrih automobila kako bismo mi uzivali u sjajnim testovima!

Peki

Vala bas, ali u financiskom smislu znatno bi mi bolje legao restilizovani Citrien C5 Aircross 1.5 BlueHDi/130 koji mi je ustupljen preko novogodisnjih praznika. Potrosnja ubedljivo niza i normalan rezervoar od 53 lit…
Zahvaljujem se na novogodisnjim cestikama, potrudicu se da odrzim ritam i kvalitet predstavljanja, mada nece biti lako, previse drugih obaveza a i godine su tu, punih 63….

moron

Da si ti nama Peki živ i zdrav i da radiš ove autio testove barem još stotinu godina 😊 I da više ne kasniš subotom … 😊

Fala Qrcu

Mladić 😁💪

TheStig

Kad vidim unutrasnjost ovih Citroena zamisljam sebe svaki put sebe nakom voznje da izlazim iz automobila i pogledam u gaće da vidim jel sve kako treba biti. 😅

DUDE

Da li mozda neko zna: sta se desilo sa Peugeot benzincem 1.6, da li je vremenom popravljen katastrofalni kvalitet ovog motora (i ako jeste – od koje godine/serije)?
1.6 THP je bio sinonim za ocajan kvalitet i izbegavanje.

moron

Pa, PSA i danas u osnovi koristi BMW-PSA Prince engine. To je ovaj testirani.
Ali, problemi koje je imao sa lancem i VANOS-om u prvim serijama, kao Euro 4, i to 1,6 VTi od 120 ks i kao 1,6 THP od 150, davno su prevazidjeni.

Fala Qrcu

Samo ti to zaobidji. Što je sigurno, sigurno je.

Laki

Ima ovde i finih originalnih stvari ali je cijena presudila. Svima želim srećnu novu godinu uz dobro zdravlje i sigurnu opuštenu vožnju !!!

Siniša

Bez 4×4 ovaj tip automobila je teska tragikomedija!

Fala Qrcu

Pa dje si šeki, sretna Nova tebi i familiji.
Nemaš mogućnosti puniti? Moraš dopunu amandmana iznijeti: dodatno opisati „mogućnosti puniti“, čisto za manje upućene da shvate kakva je tlaka imati dildu.

BB

Tlaka je živjeti u prenatrpanom gradu… 😜

Fala Qrcu

Neka, pusti njega da napiše.