1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nemačko-britanska veza
AR pijaca klasika: Nemačko-britanska veza

AR pijaca klasika: Nemačko-britanska veza

393
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate perioda devedesetih godina prošlog veka kada je McLaren Mercedes bio najdominantniji tim u šampionatu Formule 1. „Leteći Finac“ Mika Hakinen je bio jedan od retkih koji je uspeo da zaustavi velikog Mihaela Šumahera na vrhuncu njegove karijere. Britanci su bili zaslužni na proizvodnju šasije, dok se Mercedes postarao za mehaniku.

Razlog za tako nešto leži u partnerstvu dve firme, pa je Mercedes bio vlasnik 40% trkačke divizije McLarena u periodu od 1995. do 2014. godine, a takva saradnja nam je podarila i jedan legendarni drumski četvorotočkaš.

To je čuveni Mercedes SLR McLaren i u izložbeno-prodajnim salonima smo mogli da ga vidimo od 2003. do 2009. godine. Nudio se kao kupe, roudster i spidster, a fabriku će napustiti svega 2.157 jedinica.

SLR McLaren je nastao kao proizvod ideje da se tržištu i posebni kupcima ponudi moderna kreacija čuvenog Mercedesa 300 SLR-a iz pedesetih godina prošlog veka. Ova tri slova su inače bila skraćenica za „Sport Leicht Rennsport“ ili u prevodu „sportski lagani trkač“.

Iako se vodio kao model Mercedesa, Nemci su zapravo bili zaslužni samo za stil i enterijer, dok je McLaren bio taj koji je razvio i ugradio svaki mehanički deo. Ispod haube se krio 5,4-litarski benzinac sa osam cilindara. Razvijao je 617 konjskih snaga i maksimalnih 780 Nm obrtnog momenta uz pomoć kompresora, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog automatskog menjača.

Kasnije ćemo da vidimo i specijalna izdanja sa dodatnih 24 „grla“. Čak i u ovoj baznoj konfiguraciji SLR je bio veoma sposoban superautomobil. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,3 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 333 km/h. Spomenućemo da je u svoje vreme koštao oko 450 hiljada dolara ili čak 685 hiljada „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

SLR McLaren nikada neće steći onaj kultni status kao njegovi prethodnici, ali daleko od toga nema nema veliku popularnost kod kolekcionara. Primerak koji vidite na priloženim fotografijama je iz 2005. godine i trenutno se nalazi u gradu Renton unutar američke savezne države Vašington.

Prethodno je bio registrovan i u Floridi i Severnoj Karolini, a prešao je tek 6.880 kilometara. U oglasu se navodi da je u originalnom stanju i da na vozilu ništa nije menjano s izuzetkom potrošnih materijala.

Vlasnik kaže da ga je posedovao tek godinu dana, i da je u tom periodu vozio svega 160 kilometara. Saglasno tome, očigledno je da je dobro unovčio takvo zadovoljstvo. Ovaj isti SLR McLaren je protekle godine kupljen za 281 hiljadu dolara, a sada prodat za 378.777 „zelembaća“.

Nije loša investicija, zar ne?

Zoran Tomasović

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments