1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ford F-150 Raptor R dopao u ruke tjunera marke Hennessey
Ford F-150 Raptor R dopao u ruke tjunera marke Hennessey

Ford F-150 Raptor R dopao u ruke tjunera marke Hennessey

281
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko devet meseci od kada nam je Ford podario svoj najmoćniji pikap kamionet direktno iz fabrike. To je Raptor R izdanje modela F-150 i stiže sa 5,2-litarskim benzincem sa osam cilindara. Razvija 700 konjskih snaga uz pomoć kompresora i potrebno mu je manje od četiri sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h. Raptor R svakako jeste impresivan, ali je takođe i skup. Njegova početna cena startuje od 109.145 američkih dolara i na taj način je najskuplji Fordov model trenutno u ponudi, i jedan od najskupljih u istoriji (nadmašuje ga samo egzotični GT).

Ne sumnjamo da su svi primerci odavno rasprodati ili barem naručeni, ali tjuner po imenu Hennessey zna da još uvek postoji dosta onih mušterija sa još većim apetitom i naravno – džepom.

Upravo su predstavili svoje izdanje Raptora R-a i kao što možete da vidite, ima šest točkova umesto standardna četiri. Ovo nije prvi put da Hennessey radi ovako nešto pošto već nudi istu konfiguraciju na modelu Ram 1500 TRX, pa i standardnom Raptoru sa šest cilindara ispod haube. Tjuner tvrdi da se na ovaj način dobila mnogo bolja trakcija na teškim terenima, mada je Raptor zapravo napravljen da što brže juri po pustinjama umesto da savladava izazovne terene (za tu svrhu je Ford Bronco Raptor).

Osim još jednog para točkova, ova verzija se najviše razlikuje po 20-inčnim felnama i 37-inčnim pneumaticima (spoljna mera, takođe). I koliko je Raptor sada dugačak? Neverovatnih 8,3 metara. Da bi se oslobodio prostor za dodatne točkove, Hennessey je morao da produži i prikolicu sa 1.676 na 2.438 milimetara. Ostatak stila se nije izmenio u velikoj meri, s izuzetkom nekoliko oznaka.

Mehanika i enterijer su ostali potpuno fabrički. Sumnjamo da će se neko žaliti da 700 „grla“, ali istovremeno će postojati i oni koji će imati primedbu što tjunerski model ima istu snagu kao i onaj što izlazi direktno iz fabrike. Posebno zato što je značajno dobio na masi (nekih 240 kilograma), ali smo sigurni da će Hennessey kasnije ponuditi i veći kompresor i dodatne modifikacije.

Nije bilo potrebe za izmenama ni u oblasti enterijera, pošto Raptor R već stiže sa svakom fabričkom opcijom, doduše s izuzetkom panoramskog krova koji košta dodatnih 1.495 američkih dolara. I koliko onda ova Hennesseyeva verzija košta? Čak 499.999 dolara.

Da, dobro ste pročitali, a sa njim stiže i fabrička garancija u trajanju od tri godine ili 57.400 kilometara, zavisno šta prvo istekne. Za one kojima je to previše, Hennessey i dalje nudi konfiguraciju sa turbobenzincem sa šest cilindara (450 „konja“) za „samo“ 399.950 dolara.

Nismo sigurni koliko će vozila biti proizvedeno. Hennessey je u prošlosti ograničio ponudu na 50 ili 100 jedinica i verovatno će i danas situacija biti takva. A „preko bare“ uvek postoji barem 50 ili 100 zaluđenika pikap kamionetima kojima je takva suma novca sića…

AutoRepublika

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

OK, ko voli nek izvoli! Samo, ne ulazite u grad sa ovim cudom! 🙂