1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Cipelić
AR pijaca klasika: Cipelić

AR pijaca klasika: Cipelić

246
4
Podelite sa prijateljima:

Kao veliki ljubitelj klasične automobilske industrije, uvek me je fasiniralo to kako neki četvorotočkaši kojima su se podsmevali i nazivali ih krševima, danas vrede toliko da platite poveće sume novca ako želite da se nađu u vašoj garaži. Čak i naš Yugo, koji Amerikanci često upotrebljavaju opise poput „najgori automobil u istoriji“, danas može da košta i do 15 hiljada dolara, ako je reč o originalnom i dobro očuvanom kabrioletu.

Slična situacija važi i za Hondin model Z600. Originalno se prodavao samo od 1970. do 1974. godine, od čega smo ga mogli videti samo prve dve godine u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Isporučeno je 15.500 primeraka po ceni od 1.630 američkih dolara što iznosi 12.445 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, a takva brojka nam govori da su ga kupovali najviše oni koji nisu mogli da priušte nešto bolje. Z600 je pripadao takozvanoj „kei“ kategoriji.

Pravila su se menjala tokom njihove istorije, ali početkom sedamdesetih godina kada je ovaj mališan debitovao, dužina vozila nije smela da pređe tri metra uz zapreminu motora od 360 kubika. Na taj način bi se vlasnik kvalifikovao na veoma pristupačne poreske izdatke i Z600 se u početku na domaćem tržištu nudio samo sa benzincem s dva cilindra i zapremine 354 kubika.

Onaj radne zapremine 598 kubika je dodat u ponudu tek kada je odlučeno da se Z oproba i u ostatku sveta. Razvijao je 32 konjske snage i maksimalnih 43 Nm obrtnog momenta. Menjač je bio četvorostepeni manuelni i snagu je prenosio na prednje točkove. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 22,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 123 km/h. Pritom ćemo spomenuti da je imao masu od svega 595 kilograma.

Z600 većinom nije privlačio veliku pažnju kolekcionara sve do 2010. godine kada je jedan primerak prodat preko aukcijske kuće Barrett-Jackson za sumu od čak 27.500 američkih dolara (današnjih 37.360 najmanjih zelenih novčanica). Od tada mu je popularnost eksplodirala i danas ga često možemo videti u oglasima.

Primerak iz današnje priče se trenutno prodaje preko aukcijskog sajta „Bring a Trailer“ i proizveden je 1972. godine. Nalazi se u gradu Noksvil unutar američke savezne države Tenesi i do sada je prešao 49 hiljada milja (78.400 kilometara).

O njemu ne znamo mnogo detalja osim onoga da je jednom farban u originalnu nijansu zelene boje i da je dobio nekoliko modifikacija. To se odnosi na završetke izduvnih cevi, desetoinčne felne i volan. Mehanika je osvežena pre šest godina i Z600 je spreman za vožnje na duže relacije.

Vlasnik je do sada dobio čak petnaest ponuda, od kojih ona najviša iznosi šest hiljada dolara. Doduše, ostalo je još više od dva dana do kraja javnog nadmetanja, pa bi konačna cifra sa lakoćom mogla da bude čak i dvostruko veća.

Zato uvek razmislite kada se posmevate nekom automobilu jer će se kolekcionari možda jednog dana otimati za njega. Honda Z600 je odličan primer i potpora za savet koji vam dadoh.

Zoran Tomasović

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jednom, vrlo davno, video sam negde slike ove Hondice. Simpatican autic, izgleda kao da je neko pokusao od Minija da napravi „sport-kupe“! 🙂 Bilo bi vrlo interesantno kada bi Honda ponovo napravila mali ali sada elektricni auto u formi sport-kupea. Takvi pokusaji su danas retki, svi grade male automobile u visinu. Ovo bi bilo nesto za promenu.

Milan Grozdanović

Mene je mala honda e podsetila na ovo, ali cenom sigurno nije

Matija

39.900 evra za malu Hondu je nerazumna cena! Jedino Kinezi mogu da ponude nesto razumno.

moron

Prvi put u životu vidim ovo čudo 😊