1. Home
  2. Vesti
  3. Test baterija električnih automobila privlači dva velika automobilska brenda i osiguravajuće kuće
Test baterija električnih automobila privlači dva velika automobilska brenda i osiguravajuće kuće
16

Test baterija električnih automobila privlači dva velika automobilska brenda i osiguravajuće kuće

263
16
Podelite sa prijateljima:

Najskuplja komponenta električnih automobila je baterija. Zamena može predstavljati veliki problem za džep vlasnika, posebno kada je prekoračena zvanična garancija proizvođača. Ogromna većina nudi maksimalno između osam i deset godina ili kilometražu u rasponu od 160.000 do 200.000 kilometara.

Neki brendovi garantuju da će baterija zadržati više od 70 % kapaciteta u dobi od osam godina i da će se zameniti besplatno ako se pokaže da je količina energije koja se može skladištiti manja od ovog procenta. Proizvođači električnih automobila i baterija, priznali su da ne mogu tačno znati degradaciju baterije jer nemaju pristup kada napuste svoje pogone.

Ali postoji odlučujući problem u visokoj ceni baterija koji nije toliko poznat. A to je da to nije samo direktna posledica visoke cene sirovina za baterije. U stvarnosti, proizvođači dodaju dodatak koji procenjuju za troškove nastale ako se moraju suočiti sa zahtevom za aktivaciju garancije za bateriju u lošem stanju i popravke koje treba da se izvrše.

Twaice, nemački startap koji je prošlog proleća uveo novu metodu merenja zdravlja baterije, otkrio je kako funkcioniše učenje o zdravlju baterije i predviđanje koliko će ona zapravo trajati. Sistem je zasnovan na veštačkoj inteligenciji i statističkim modelima koji simuliraju ponašanje baterije kroz termički i električni stres tokom mnogih ciklusa punjenja u stvarnoj svakodnevnoj upotrebi, takođe upoređujući podatke dobijene tokom procesa starenja kojem su baterije podvrgnute.

Kompanija je otkrila da su Mercedes i Audi već dva njena najvažnija klijenta. To je važan napredak, ali to dodaje još jednu ključnu grupu učesnika u ovoj igri, i oni su još zainteresovaniji od samih proizvođača. U pitanju su osiguravajuće kuće, koje „lude“ da iz prve ruke znaju u kakvom su stanju baterije električnih automobila zbog osiguranja vozila, od čega će i zavisiti godišnja premija.

AutoRepublika

(263)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Baterija vec ima dovoljno problema: tezina, kapacitet, punjenje, cena, reciklaza, i sada najnovije, potpuna neizvesnost o veku trajanja. 🙁

Stari Dejan

Daleko je to od najnovijeg. Stanje baterija nakon određenog vremena mnogo zavisi od temperature radne okoline (i previše vruće i previše hladno je štetno), brzine punjenja, struje punjenja i vremena provedenog u ekstremima (maksimalno puna/maksimalno prazna). Evo ja živ nisam da vidim kako će da naprave neki softver (pa i vrhunski AI) koji će sve to realno da ukalkuliše. „Proizvođači električnih automobila i baterija, priznali su da ne mogu tačno znati degradaciju baterije jer nemaju pristup kada napuste svoje pogone.“- ono što ja govorim. Kako recimo dva motora u rukama dva različita vlasnika sa različitim stilom vožnje i održavanja mogu… Pročitaj više »

moron

Baterija el bicikla, na koliko napunjenosti treba „da zimuje“, u kom rasponu ?
Štetno je ako sam je ostavio potpuno punu?

s mile

ono što se davno raspitah za korišćenje e bajka je

bateriju puniti u opsegu od 20-80%, čime se njen broj punjenja ( životni vek ) praktično utrostruči, od korišćenja / punjenja 0-100%

ukoliko se ne koristi duže vreme, ( mesec dana ili više ) što je u tvom slučaju skoro nemoguće 😉 postaviti neki mali potrošač, neku sijalicu, da polako crpi bateriju, pa dopuniti povremeno.

moron

Ja električni bajs ne vozim ( sin ga je „tražio“, „dobio“ i od njega „odustao“ ) i baš sam ga jutros namerno malo poterao, jer nije vožen sigurno preko mesec dana ( kad sam ga ja takodje vozio, samo „higijene radi“ ).

BB

Bitno je i da pred sezonu je ostaviš duže na punjaču da se ćelije izbalansiraju.

Stari Dejan

Njoj ne smeta da „stoji“ u potpunosti napunjena I povremeno punjenje do 100% ništa ne može da pokvari naravno. Ali litijumska baterija kao što reče Mile „ne voli“ da se konstantno puni onih zadnjih 80-100%, to prouzrokuje ubrzano starenje i smanjenje ukupnog broja punjenja kao i smanjenje njenog kapaciteta. Isto važi i za pad ispod 20%. U prevodu drži je što češće u opsegu 20-80% i sve super. Ono što je Mile pogrešio je to da je treba prazniti dugo malom strujom. To je baš loše-pražnjenja malom strujom (tipa led dioda) na duže vreme ubijaju baterije. Zašto recimo sijalica ostavljena… Pročitaj više »

moron

Hvala

s mile

ja preneo što sam pročitao, nisam iz te sfere, ali svakako Hvala na info

nego kako napraviti to naglo crpljenje baterije, povremeno, ako se ne koristi, kako je opteretiti

Izmenjeno 1 godina pre od strane s mile
Stari Dejan

Ne zezaj S Mile, nisam mislio ništa loše nego krajnje drugarski i dobronamerno odgovorih čisto da znaš da ono nije baš najbolja ideja, to je sve 🙂 Ne radi se tu o naglom pražnjenju i to je opet neki ekstrem, već više o pražnjenju nekom malo većom strujom od te LED sijalice. Na primer-iako nisam siguran koji je kapacitet te baterije pa predloge uzmi sa malom rezervom-obzirom na doba godine ako imaš onaj električni ražanj može to. Ili ako treba kući da pretočiš nekih dva-tri bureta vina pa uzmeš lepo električnu pumpu napojiš sa njim (naravno treba da pumpa može… Pročitaj više »

s mile

Zaista nisam mislio ništa loše, niti se zezao. I ja kao moron, sam željan znanja. Trenutno imam jedan auto akumulator, van auta, i znam da če bitno manje trajati, nego da je u svakodnevnoj upotrebi, kao što je do sada bio. Imam neki jeftin smart punjač, ali osim dopunjavanja, verujem da akumulatoru treba i neko povremeno pražnjenje, mislio sam da mu prikačim sijalicu 55w, na par sati, da ga iscrpi. A posle dopunim smart punjačem.

kako ga ti ceniš….;-)

BB

A vidi, svaka tehnologija baterija ima svoje načine kako se ponaša. Tako što je dobro za olovnu bateriju nije za neku litijumsku (kojih opet ima više vrsta… Oliver vne u principu vole biti pune, litijumske bez elektronike je skoro nemoguće održati u životu – nakon dugog stajanja vole da se dugo balansiraju, itd…

Stari Dejan

Ja bih dodao još par sijalica, ako imaš neki radio iz kola dodaj i njega i samo udri 🙂

s mile

Hvala momci

moron

Proizvođači se osiguravaju od rizika prevremenog „crkavanja“ baterija za prvu ili kasniji ugradnju?
Prvih ili zamenskih baterija?

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Stari Dejan

MB i Audi sigurno jure podatke o OEM baterijama a osiguranja su zainteresovana za oba scenarija sigurno.