1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Corolla debituje sa petom generacijom hibridne tehnologije
Toyota Corolla debituje sa petom generacijom hibridne tehnologije
3

Toyota Corolla debituje sa petom generacijom hibridne tehnologije

483
3
Podelite sa prijateljima:

Za samo nekoliko nedelja, prve jedinice Toyote Corolle za modelnu 2023. počeće da stižu na različita evropska tržišta, i uglavnom će stizati iz britanske fabrike u Barnastonu. Ova fabrika će, zajedno sa turskom fabrikom, proizvoditi hibridne modele u tri tipa karoserije kompaktnog modela japanskog brenda.

Japanci će prvi put proizvoditi ovaj pogonski sklop u Poljskoj, koji kombinuje 1,8-litarski benzinski motor Atkinsonovog ciklusa sa dva elektromotora i baterijom, razvijajući ukupnu snagu sistema od 140 konjskih snaga.

Ono što ovaj Toyotin pogonski stroj čini posebnim je njegova veličina, jer su inženjeri i tehničari uspeli da ga smanje, a istovremeno su povećali snagu elektromotora za 13 odsto, koji dobijaju veću ulogu u performansama.

Ova glavna prednost je omogućila povećanje snage i smanjenje emisije CO2 i smanjenje vremena za ubrzanje do stotke za 1,7 sekundi, i sada iznosi 9,2 sekunde. Hibridno-električni sistem ima dva elektromotora MG1 i MG2, od kojih prvi deluje kao generator koji je odgovoran za pokretanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem tako da generiše električnu energiju i napaja drugi elektromotor.

Dva elektromotora su ugrađena u menjač, zbog čega Toyota ovu komponentu naziva električnim menjačem.

Fabrika u Poljskoj kojoj je dodeljena proizvodnja ovog hibridnog pogona proširila je svoje proizvodne kapacitete sa tri montažne linije za benzinske motore i još tri za električni prenos.

Prevedeno u brojke, Toyota je spremna da proizvodi 525.000 električnih menjača za hibridne sisteme godišnje. Jedna od najefikasnijih lokacija za proizvodnju hibridnih komponenti brenda, takođe proizvodi 1,0-litarske i 1,5-litarske motore sa niskom emisijom za Yaris i Yaris Cross, koji se isporučuju u Valensijen u Francuskoj.

AutoRepublika

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yaris

MG1 je spregnut sa SUS motorom preko planetarnog seta i uz pomoć njega se dobija ecvt, takođe se koristi za punjenje HV baterije i za pokretanje SUS motora. MG2 je pogonski elektro motor ali i generator pri vožnji na nizbrdici ili kočenju, takođe povezan sa istim planetarcem preko zasebnog vratila

Balkanboj

Još da Toyota napravi neki automobil da ti bude drago i lepo što se u njemu voziš, top.

moron

Sve je to lepo, ali, u top ( panoramskoj) Executive opremi čak i „sedanka“ sa 1,8 hibridom „prebacuje“ preko 40.000 evra.
A toliko košta top ( panoramski) Civic Executive sa 2,0 hibridom.