1. Home
  2. Vesti
  3. Maserati prilagođava sastav game aktuelnom trenutku
Maserati prilagođava sastav game aktuelnom trenutku
1

Maserati prilagođava sastav game aktuelnom trenutku

218
1
Podelite sa prijateljima:

Luksuzna marka koja posluje pod patronatom grupacije Stellantis a koja se zove Maserati u budućnosti će imati manji broj limuzina u ponudi, što i nije za čuđenje u atmosferi u kojoj se tržište masovno izmešta ka krosoverima. Proizvodnja modela Ghibli će biti okončana tokom 2024. godine, kada će na tržište biti plasiran novi, manji Quattroporte.

Podsetićemo da se aktuelna, treća generacija modela Maserati Ghibli nalazi u masovnoj proizvodnji od 2013. godine. Prethodna dva naraštaja Ghiblija su pripadala segmentu sportskih automobila s jednim parom vrata, ali početkom decenije za nama, uprava Maseratija odlučuje da tržištu ponudi „punomasnog“ konkurenta BMW-a Serije 5, pa tako Ghibli postaje poslovni sedan, zapravo umanjeno izdanje poslovne limuzine zvane Quattroporte.

Dva italijanska trozapreminska automobila su delila platformu i gamu pogonskih sklopova. Uprkos tome što je Ghibli pozamašan broj godina već na tržištu, i dalje se prodaje odlično, pa je tako tokom prošle godine, od ukupno isporučenih 24.269 Maseratija, trećina nosila oznaku Ghiblija, dok je 59% učešća u prodaji okupirao krosover Levante.

E sad, odlično je pitanje da li se uopšte isplati likvidirati model koji nosi trećinu prodaje? Pa, naravno da ne! Verovatno zato i neće doći do tipskog gašenje ove limuzine, već će zamena, to jest naslednik biti pomalo specifičan. Naime, sudeći po pisaniju australijskog automobilskog magazina Drive, koji se pozvao na lokalnog čelnika Maseratija Granta Barlinga, na tržištu nema potencijala, pa ni mesta za dva sedana.

Tako je situacija protumačena od strane tvoraca nove razvojne strategije, ali jedan će svakako opstati. Iako će taj jedan zadržati ime Quattroporte za koje je procenjeno da je kudikamo atraktivnije od Ghiblija, on će po dimenzijama biti bliži manjoj limuzini nego i preći će u E segment (umesto F klase gde je sada smešten).

Pride, u 2025. godini će biti lansiran i perjanični krosover Levante. Poznato je da će deliti električnu arhitekturu s Levanteom. Da li će novi modeli imati i ugljenovodonične verzije, barem u obliku dopunjivih hibrida, i dalje nije poznato. Ali, do 2030. godine, Maserati svakako planira da se u potpunosti ratosilja motora s unutrašnjim sagorevanjem, pa tako i ako nekim čudom na proizvodne trake dospeju hibridni Quattroporte i Levante, neće poživeti dugo u toj formi.

Zajedno s aktuelnim naraštajima modela Ghibli, Quattroporte i Levante, brend Maserati će se zauvek oprostiti od motora V8, pa će verzije s najviše prestiža biti opremljene natpunjenim agregatom F154 radne zapremine 3,8 litara. Taj motor proizvodi 598 konjskih snaga.

U međuvremenu, u 2020. godini Maserati poseduje sopstveni motor koji je više kompaktan i u konfiguraciji je V6. Radi se o biturbo trolitarskom motoru Nettuno. Prvi model koji će ga dobiti je superautomobil Maserati MC20 sa 630 konjskih snaga, a potom i krosover srednje veličine po imenu Grecale (530 konjskih snaga). Novom motoru će se nakon ovog dvojca obradovati i kupe GranTurismo kao i GranCabrio nove iteracije. Očito je da će u slučaju opredeljenja nadležnih u Maseratiju, da novi Quattroporte i Levante dobiju ugljenovodonične verzije, one biti utemeljene na identičnom motoru s unutrašnjim sagorevanjem benzina.

Pristetićete se (pošto vas podsećamo sada na to) da će do 2025. godine, svi modeli Maseratija biti ponuđeni uz sufiks Folgore, naravno ako se radi o baterijskim vozilima, pošto ova reč prevedena s italijanskog znači „munja“. Da kažemo da će baterijski GranTurismo, GranCabrio i Grecale penetrirati tržište već 2023. godine. Novi GranTurismo je viđen na tizeru u verziji Folgore, ali je definitivno sigurno da će biti i benzinskih alternativa.

Što se tiče samog imena Ghibli, ono će nakon 2024. godine da se preseli u arhivu Maseratija, a odatle će možda biti nekada u budućnosti ponovo izvučeno na svetlost dana, i to s ciljem „numerisanja“ nekog elektropokretanog modela slavne italijanske marke.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Citajuci ovaj clanak zapenio sam od besa! Opet jedna katastrofalna strateska odluka za koju odgovornost snosi novi sef Maseratija, izvesni gospodin Davide Grasso, koji je – sad sedite i popijte nesto za smirenje! – dosao iz firme Nike! Blagi Boze! Automobili nisu patike, o njima se odlucuje na sasvim drugi nacin! Njegova konstatacija da „na trzistu nema mesta za dva sedana marke Maserati“ je notorna glupost! Kako idiot ne vidi da na trzistu ima mesta za BMW 5 i 7, da na trzistu ima mesta za Mercedes E i S??? Modeli Ghibli i Quatroporte jesu bliski po dimenzijama ali to… Pročitaj više »